Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

„#agnėsketo... ir kiti receptai“ keliasi į 15min portalą: gardžiausio vasaros dienoraščio pradžia!

Labas, mano vardas Agnė. Per pastaruosius kelerius metus, pradėjau propaguoti protarpinį badavimą, pakeičiau mitybą – laikausi ketogeninės ir mažai angliavandenių turinčios mitybos taisyklių. Šias taisykles itin sėkmingai prisitaikiau sau ir šmaikščiai jas pavadinau #agnėsketo. Ir gyvenu sau laimingesnė, nes virtuvėje NEBESIKANKINU, ir lengvesnė, nes lengvesnė esu net TRISDEŠIMČIA kilogramų.
Agnė Grigaliūnienė
Agnė Grigaliūnienė / Roberto Daskevičiaus nuotr.

Taip prisistatyti būtų paprasčiausia, bet viskas yra kur kas įdomiau. Juk daug metų kovojau su vėjo malūnais, bandydama sureguliuoti savo svorį. Daug kartų mano svarstyklės rodė dramatiškai kylančius ir krentančius skaičius. Esu išbandžiusi begales dietų, daug kartų save suvaldžiusi, dar daugiau kartų prieš save apmaudžiai pralaimėjusi. Visą savo istoriją pasakoju vos prieš kelis mėnesius pasirodžiusioje savo keto receptų knygoje „#Agnėsketo… ir kiti receptai“. Apie ketogeninę ir mažai angliavandenių turinčią mitybą ir jos pagrindinius principus knygoje kalba mano knygos bendražygiai – sporto medikas Juozas Jankauskas ir dietologas Edvardas Grišinas.

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Grigaliūnienė
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Grigaliūnienė

Prieš kelis mėnesius pasirodžiusi knyga mano nuostabai ir dideliam džiaugsmui jau išpirkta – netrukus pasirodys jos antrasis leidimas. Ši žinia man teikia daug laimės. Tai reiškia, kad mityba mums pradeda rūpėti vis daugiau. Todėl nuo šiol visą portalo 15min 15 savaičių vasarą mes susitiksime kiekvieną pirmadienį, kur kartu su Jumis dalinsiuos savo atradimais, receptais ir ekspertų komentarais, kurie padės mums suprasti, kokie produktai mums naudingi. Neapsiribosiu vien tik ketogenine mityba, bet liksiu sau ištikima – ieškosiu naujų žinių ir dalinsiuos sveikesnės, mažiau cukraus ir miltų turinčios mitybos receptais.

Atradimų yra ir bus daug – juk žinau dar mažai ir esu kelyje į asmenines savo pergales. Tiesą pasakius, nežinau, ar jas visas iš viso kada pasieksiu, nes esu nuolatiniame sveikesnio gyvenimo ir sveikesnės mitybos atradimų procese. Juk aš, kaip ir dauguma Jūsų, esu linkusi į nusikaltimus lėkštėje. Tokie jau mes esam – žmonės.

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Grigaliūnienė
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Grigaliūnienė

Kita vertus – nauja mitybos filosofija man padovanojo daug daugiau nei tvarką lėkštėje. Atsirado žymiai daugiau energijos, sąmoningumo ir džiaugsmo. Ir ne tik dėl dailesnių kūno linijų. Širdyje gimsta vis daugiau meilės sau, kuri pasireiškia toli gražu ne tik maistu ar jo kiekiu. Todėl galvoju, kad knygą kartu su komanda pavadinome itin taikliai: „#agnėsketo… ir kiti receptai“. Atrasta mitybos filosofija į kasdienybę man atnešė daug naujų receptų, kurių skonis – džiaugsmas.

Džiaugsmas dėl savo valios, džiaugsmas dėl atsiradusio noro daugiau judėti, džiaugsmas, nes jau kovo mėnesį pradėjau maudytis ežeruose ir jūroje, džiaugsmas, jog gebu vis labiau įsiklausyti į save. Džiaugsmu noriu užkrėsti ir Jus. Lai visa tai taps geruoju šios vasaros virusu.

Pradėkime nuo džiaugsmo pusryčiauti. Pristatau Jums savo mylimiausio omleto knygoje receptą. Stengiuosi valgyti du kartus per dieną – apie 12 val. ir 19 val. Todėl šį penkiolikos savaičių vasaros maratoną ir pradedu būtent nuo pusryčių. Be galo mėgstu kiaušinius ir jie puikiai tinka mano mitybos sistemai. Jų valgau, kartais rodosi, kad net per daug. Todėl šiandien klausiu savo knygos bendražygio, dietologo Edvardo Grišino apie taip mano mylimą produktą kiaušinį ir jo mums teikiamą naudą. O gal nenaudą?

Asmeninio albumo nuotr./Agnė Grigaliūnienė
Asmeninio albumo nuotr./Agnė Grigaliūnienė

Kiaušiniai yra neatsiejama daugelio žmonių mitybos dalis, dažnas atsakytų, kad jo pusryčių TOP 3 patiekalų racione kiaušiniai užimtų kurią nors vietą. Manau, kad kiaušinis įvairiausiais pavidalais gali būti ne tik maistinės vertės, bet ir emocinės naudos suteikiančiu maistu.

Kiek kiaušinių per savaitę suvartoti yra normalu?

– Kiekvieną dieną žmogus galėtų suvartoti po 1–2 kiaušinius. Nėra apibrėžto bei moksliškai pagrįsto skaičiaus kiaušinių, kuomet galėtume pasakyti – šios savaitės limitas pasiektas. Svarbu, kad asmuo palaikytų maisto įvairovę ir per dieną gautų visas reikiamas maistines medžiagas. Ar kiaušinis vartojamas dėl baltymų? Mikroelementų, pavyzdžiui, cholino? Vitamino D? Ar tai vienintelis šių maistinių medžiagų šaltinis? Ne. Todėl svarbu žinoti ir kitas maisto produktų alternatyvas palaikant dietos įvairovę.

Kokiu būdu paruošti kiaušiniai yra sveikiausi?

– Bendrai paėmus, trumpiau bei žemesnėje temperatūroje virtas kiaušinis yra naudingesnis lyginant su keptu ar kitais būdais paruoštu. Toks gamybos būdas mažina oksidacinius procesus bei maistinių medžiagų netekimą, kuris vyksta termiškai apdorojant kiaušinį. Be to, virto kiaušinio baltymas yra lengviau virškinimas ir pasisavinamas mūsų organizmo.

Tai, keptų kiaušinių valgyti nerekomenduojate?

– Tikrai taip nesakysiu. Tik kepkit ant aukštai temperatūrai atsparaus aliejaus, derinkite kiaušinius su daržovėmis bei svarbiausia neperkepkite kiaušinio.

Ar sutiktumėte su teiginiu, kad kiaušinis yra vienas pagrindinių produktų sveikai besimaitinančiam žmogui?

– Tikrai negalėčiau pasakyti, kad kiaušinis yra viršesnis savo naudingumu žmogaus organizmui lyginant su kitais sveikos mitybos besilaikančio žmogaus dietoje esančiais maisto produktais. Vis dėlto kartais jo nauda nuvertinama, atsisakoma šio produkto dėl neaiškių priežasčių arba gaminama netinkamais būdais kenkiant jo maistingumui.

Kiekvienam mėgstančiam kiaušinius rekomenduoju neišmesti kiaušinių iš savo dietos raciono, o siekiant didžiausios naudos atkreipti didesnį dėmesį į kiaušinio kokybę bei vartojimo būdu.

Jei vis dar esi čia – vadinasi man pasisveikinti pavyko. Gal pavyks net ir susidraugauti. Jei kilo kokių klausimų ar įžvalgų – mielai Tau atsakysiu savo Facebook ar Instagram paskyrose.

Tuomkart – sakau iki kito pirmadienio, nes jau ruošiu Tau receptą su keto karaliumi avokadu.

Su meile maistui ir gyvenimui, Agnė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius