Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Čempionate išaiškėjo vyno ir desertų derinimo meistrai. Kur ieškoti geriausiųjų?

Mažas kąsnelis deserto, gurkšnis prie jo priderinto vyno ir... rodosi, jog burnoje užgrojo mažas simfoninis orkestras. Tie, kam yra tekę ragauti prie puikaus deserto tobulai priderinto vyno, gali suprasti, koks tai malonumas! Lapkričio 20-osios vakarą tokių įspūdžių, aistrų ir kūrybiškumo netrūko sostinėje vykusiame Vyno ir desertų derinimo čempionate. Po ne vieną valandą trukusių pristatymų, ragavimų ir vertinimų paaiškėjo, kurie desertų meistrai ir vyno ekspertai šiemet sukūrė meistriškiausius derinius.
Vyno ir desertų derinių čempionato akimirka
Vyno ir desertų derinių čempionato akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jau tradiciniu tampančiame čempionate kasmet dalyvauja labai įvairios komandos – ir patyrę rinkos senbuviai, ir drąsiai eksperimentuojantys naujokai, ir komandos, atstovaujančios mokymo įstaigoms, ne išimtis buvo ir šiųmetis čempionatas. Šiemet jame dalyvavo 18-a komandų ne tik iš Vilniaus, bet ir iš Kauno, Platelių.

Lietuvos someljė mokyklos kartu su partneriais (LSA ir LVRVKA) organizuotame čempionate, kaip visada, svarbus buvo ne TIK kūrybiškas desertas ar TIK puikus vynas, bet meistriškas jų derinys. Neatsitiktinai ir visas komandas sudarė ne mažiau kaip 2 žmonės – desertą kūręs meistras ar meistrai bei vyną šiam desertui į kompaniją parinkęs šio gėrimo ekspertas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Deivydas Praspaliauskas

Viešbutyje „Kempinski Hotel Cathedral Square Vilnius“ vykęs konkursas sutraukė nemažą būrį smalsuolių – dalyvių bičiulių, kolegų, patirties panorusių pasisemti kitų restoranų atstovų, gėrimų ekspertų.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Beata Nicholson
Luko Balandžio / 15min nuotr./Beata Nicholson

Kiekviena komanda privalėjo pristatyti savo derinį – papasakoti, kuo jis ypatingas, pateikti motyvus, kodėl prie jo derintas vienas ar kitas vynas. Vėliau lėkštės su mažais valgomo meno šedevrais, lydimos vyno taurės, keliavo ant vertinimo komisijos narių stalo, deriniais galėjo pasigėrėti ir publika.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Vyno ir desertų derinių čempionato akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Vyno ir desertų derinių čempionato akimirka

Čempionate šiemet dalyvavo tokie jau žinomi restoranai, kaip „Sweet Root“, „Dine“, „Time“, „Amandus“, „Kempinski Cathedral Square“, „Imperial“, „Trinity“. Lėkštėse buvo galima išvysti ir minimalizmo, lakoniškų formų, ir ekspresyvių potėpių.

Organizatorių nuotr./Čempionato akimirka
Organizatorių nuotr./Čempionato akimirka

Susumavus vertinimo komisijos balsus paskelbtas geriausių komandų sąrašas:

Pirmoji vieta skirta ir „Auksine šakute“ apdovanota restorano „Time“ komanda (Ignas Višinskas, Jelena Orlovič, Zoja Zakijeva), pristačiusi desertą „Gaiva“, lydimą vyno „Prunotto Moscato D’Asti DOCG“.

Organizatorių nuotr./1-ąją vietą pelnęs „Time“ desertas
Organizatorių nuotr./1-ąją vietą pelnęs „Time“ desertas

Antrąja vieta įvertintas „Dine restoranas“ (Arminas Darasevičius, Donatas Šatkauskas, Barbora Čepulionienė), pristatęs desertą „Žemynos dovana“, lydimą „Klein Constantia Vin de Constance“.

Organizatorių nuotr./2 vieta Dine restoranas
Organizatorių nuotr./2 vieta Dine restoranas

Trečiąją vietą pelnė sostinėje, Užupyje veikiantis restoranas „Sweet Root“ (Greta Janulytė, Justinas Misius, Sigitas Žemaitis, Agnė Marcinauskaitė), komisijai ir publikai pateikęs desertą „Suvyniotas“ su vynu „Kracher Cuvee Beerenauslese Burgenland 2015“.

Organizatorių nuotr./3-iąją vietą pelnęs ir lietuviškiausiu paskelbtas restorano „Sweet root“ desertas
Organizatorių nuotr./3-iąją vietą pelnęs ir lietuviškiausiu paskelbtas restorano „Sweet root“ desertas

„Sweet Root“ pelnė ir dar vieną įvertinimą – jų desertas pripažintas lietuviškiausiu (jo sudedamosios dalys – morkos, ožkų pieno sūrelis, lazdyno riešutai, svarainiai, moliūgai, šeivamedžio žiedai).

Išrinktas ir lengviausias desertas – juo tapo „Kempinski Cathedral Square“ komandos pristatytas kūrinys „Winter Garden“ su vyno „Antech Menthode Ancestrale Blanquete de Limoux AOC“ kompanija.

„Šių metų varžybose buvo itin daug subtilių, skonio niuansais žaidžiančių desertų, todėl stipriai pasikeitė ir prie jų derinamo vyno pasirinkimas, – įspūdžiais dalijosi varžybų sumanytojas, Lietuvos someljė mokyklos studijų vadovas Arūnas Starkus. – Nebuvo nė vieno porto, neliko nė vieno sauso vyno, šampano. Tačiau daug pusiau saldžių arba labai lengvų, 5–6 % stiprumo vynų. Geriausiu vynu taip pat išrinktas 6,5 % stiprumo „Antech Menthode Ancestrale Blanquete de Limoux AOC“. Nykstant kraštutinumams, varžybų dalyviai ieško įdomesnių, sudėtingesnių ir drauge labiau intriguojančių derinimo principų: skonio dinamika, netikėtos tekstūros, asociacijos.“

Organizatorių nuotr./Lengviausias desertas ir geriausias vynas – „Kempinski Cathedral Square“ komandos įvertinimai
Organizatorių nuotr./Lengviausias desertas ir geriausias vynas – „Kempinski Cathedral Square“ komandos įvertinimai

Ketvirtoji vieta - Albertas Koncijalovas ir Dovilė Piliponytė ir jų desertas „Soliaris“ su „Anselman Trockenberenauslese Solaris 2014“.

Penktoji vieta - „Sala Plateliai Resort“ (Rokas Jarašūnas, Dominykas Kupčinskas, Petras Jarašūnas) ir jų desertas „Gaivu, bet subtilu“ su „Chateau Barbier Sauternes AOC 2007“.

Šeštoji vieta (o taip pat ir lengviausias desertas, geriausias čempionato vynas) - „Kempinski Cathedral Square“ (Martynas Pravilonis, Darius Stakelė) – desertas „Winter Garden“ su „Antech Menthode Ancestrale Blanquete de Limoux AOC“.

Daugiau desertų ir vyno derinimo meistrų kūrinių – nuotraukų galerijoje:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius