Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Geriausia pasaulio barista estė M.Piigli: „Lietuvoje labai aukšta kavos kultūra“

Lietuviai labai atviri naujovėms, teigia estė Marta Piigli, prieš septynerius metus pelniusi pasaulio baristų čempionės titulą. Dabar ji – generalinė „Paulig Professional Business in Baltics“ direktorė. Kai su šia jauna moterimi pabendrauji, nebekyla klausimų, kaip ji pasiekė karjeros aukštumas: Marta linkusi viską išmėginti, jai viskas įdomu, o apie kavą galėtų kalbėti valandų valandas.
Marta Piigli
Marta Piigli / Viganto Ovadnevo / 15min nuotr.

Su 33-ejų M.Piigli susitinkame Vilniuje, kur moteris atvyko į „Paulig“ verslo klientams suorganizuotą renginį. Aukšta, šviesi, charizmatiška. Puikiai įvaldžiusi anglų kalbą – beria greitakalbe ir nuolat šypsosi. Klestelime ant dvigubo sėdmaišio vidury didelės baltos erdvės, aplink zuja žmonės, išjunginėjami kavos aparatai, nešami didžiuliai kavos maišai. Pasijuokiame, kad nei vienai nėra tekę interviu daryti tokiomis sąlygomis, ir pradedame.

– Apie jus prirašyta gausybė straipsnių! Ką pati papasakotumėte apie save? Kas jums svarbiausia?

– Iš tiesų yra labai daug ką papasakoti. Aš tiek daug dalykų gyvenime esu išbandžiusi ir tiek daug jų man patinka. Žinoma, didžiausia meilė yra kava, jai paskyriau paskutinius devynerius metus. Jaučiu, kad darau įtaką milijonams žmonių, kasdien. Tai mane skatina veikti – ir kaip asmenybę, ir kaip kavos mėgėją. Kodėl jūs mėgstate kavą? Ar dėl skonio, ar dėl emocijų, kurias ji sukelia? Man įdomu, kas slypi už to kavos puodelio.

Be kavos, myliu muziką. Netgi dalyvavau „Eurovizijos“ atrankoje. Ten užėmiau trečią vietą. Pati kuriu dainas. Taip pat esu dalyvavusi įvairiose televizijos laidose. Ir man įdomu visa tai sujungti.

– Kokia yra estiška kavos gėrimo kultūra? Ar ji kuo nors skiriasi?

Prieš 10–15 m. pasaulis domėjosi, ką šios trys laisvos šalys žino apie kavą. Ir mes labai pažengėme.

– Jeigu kalbame apie Estijos ir apskritai Baltijos šalių ir pasaulio kavos kultūrą, galime labai didžiuotis: Baltijos šalių skonis, žinios yra labai aukšto lygio. Dalyvaudama pasaulio baristų čempionatuose pastebėjau, kad ir kiti Baltijos šalių baristos užima aukštas vietas. Tai rodo, kad mes mėgstame kavą ir esame pasiruošę eksperimentuoti. Prieš dešimt penkiolika metų pasaulis domėjosi, ką šios trys laisvos šalys žino apie kavą. Ir mes labai pažengėme.

Lietuvių kavos kultūra viena labiausiai išsivysčiusių. Kavos skrudinimas, kavos parduotuvės, kavinės, kava besimėgaujantis jaunimas; naujų būdų, kaip paruošti ir pateikti kavą ir kokią atmosferą sukurti, ieškojimas. Tai jau galima lyginti su Londonu ar Sietlu, kur kavos kultūros lygis itin aukštas.

Estija bei Latvija taip pat linkusios eksperimentuoti. Tai naujų tradicinės kavos gėrimo būdų atradimas. Baltijos šalys labai atviros naujovėms. Žinant istorinį kontekstą, mums buvo uždrausta išbandyti daug dalykų. O dabar tiek daug naujų tendencijų. Kavos, kaip ir arbatos, skonių yra begalė.

– O jūs pati kokią kavą mėgstate? Ir kokį jos paruošimo būdą?

– Man labai patinka eksperimentuoti. Rytą pradedu filtruota kava. Mano mėgstamiausia – iš Ruandos ir Kenijos. Dienos metu, darbe, dažniausiai geriu tradicinę kavą. Ačiū Dievui, mūsų būstinėje yra gausybė kavos ir įrangos jai paruošti. Pavyzdžiui, geras kavos aparatas paruošia labai skanią kapučino, ir tai net smarkiai nepriklauso nuo baristos įgūdžių. Taip pat mėgstu juodą kavą su pienu. Šeštą septintą vakaro dar išgeriu espreso puodelį – kavos su pienu dienos metu jau būnu išgėrusi pakankamai. Nervų sistemą tai veikia tik maždaug 45 minutes. Žmonės mano, kad espreso turi labai daug kofeino, todėl visą naktį kaip pelėdos būdraus, bet jei tai tik 25 ml, kofeino tokiame kiekyje bus mažai. Nors espreso šiek tiek suaktyvina nervų sistemą, kol nueinu gulti, natūrali tamsa pradeda skatinti smegenis gaminti melatoniną. Mano miegui kava įtakos neturi.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Marta Piigli
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Marta Piigli

– Jūs labai aktyvi, nors jau vakaras. Ar tai jūsų asmenybės bruožas, ar kavos poveikis?

Ąš į kavos gėrimą žiūriu kaip į tam tikrą meditaciją. Tam skiri laiko ir mėgaujiesi akimirka.

– Manau, ir tas, ir tas! Žinoma, kava padeda būti aktyvesnei. Bet kava – tai ne tik kofeinas. Prieš daugybę metų žmonės gerdavo juodą kavą, kad išliktų budrūs. Tačiau laikai pasikeitė. Netgi mūsų seneliai skiria laiko, kad pasimėgautų kava. Pasidaro kavos pertraukėlių. Tai pakylėja, padidina energijos lygį, bet kitu lygmeniu. Šiuolaikinio pasaulio gyvenimo ritmas yra greitas, ir energijos lygis pastoviai didelis. Mes ieškome būdų, kaip medituoti, kaip tapti ramesniems. Ir aš į kavos gėrimą žiūriu kaip į tam tikrą meditaciją. Tam skiri laiko ir mėgaujiesi akimirka. Negalvoji apie kavą (tik) kaip apie energijos šaltinį. Ir kuo esi labiau nusiraminęs, tuo geresnių, švaresnių minčių ateina į galvą.

– Kaip geriausia pasaulio barista, ką galėtumėte pasakyti apie gerą kavą. Ar jai daugiau įtakos turi paruošimo technika, ar reikalingas kūrybiškumas?

– Pataikėte tiesiai į dešimtuką. Manau, abiejų kombinacija. Kavos ruošimo įranga, įrankiai turi būti švarūs, skrudinimo, kavos ruošimo, pieno paruošimo temperatūra – atitinkama. Barista turi turėti įgūdžių. Užtrunka nuo 9 iki 12 mėnesių, kol kava atkeliauja iki jūsų stalo. Ir gali užtekti vos 45 sekundžių, kad sukurtumei blogiausią pasaulio kavą. Bet visa tai – tik pagrindai. Jei kavinėje tik ruošite kavą (kuri gali būti labai gerai techniškai paruošta), žmonės gali ją nustoti gerti. Kas kita, jei papasakosite, iš kur atkeliavo tos kavos pupelės, koks ūkininkas jas augino, koks skonis atsiskleidžia geriant kavą.

O, kalbant apie kavos ruošimo čempionatus, reikia ir charizmos. Tai, kaip barista komunikuoja su klientais, teisėjais, kaip pasirenka patiekti kavą, kokio skonio ta kava, lemia labai daug.

– Per savo gyvenimą sutikote labai daug baristų. Smalsu, tarp šios profesijos atstovų daugiau vyrų ar moterų?

– Tai seniau buvo labiau vyriška profesija, bet, mano manymu, svarbi ne lytis, o pateikimas, atvirumas tam, ką darai. Kavos ragavimo srityje moterys daug geresnės, nes dėl kažkokių priežasčių stipriau jaučia kavos skonį, turi geresnę uoslę, o smegenyse per uoslę ir skonį gaunama informacija apdorojama greičiau. Taigi juslės moterų stipresnės, bet kaip kavos ruošimo specialistė buvau pirmoji moteris, kuri laimėjo pasaulio čempionės titulą.

– Užsiminėte apie jusles. Įdomus faktas – neseniai gavote kavos sensorinius įgūdžius pavirtinantį sertifikatą. Kas tai?

– Esu pelniusi ketvirtą vietą kavos ragavimo čempionate. Sertifikatas naudingas, nes atrandi naujų būdų ir minčių, kaip ragauti kavą. Išlavini savo gebėjimą jausti skonį. Daug metų buvo įprasta teigti, kuria liežuvio dalimi kokį skonį jaučiame, tačiau dabar kalbama apie tai, kad visose liežuvio srityse galime jausti saldumą, rūgštumą, kartumą, sūrumą, aitrumą. Ir svarbus ne tik skonis, bet ir uoslė. Skonis ir kvapas pažadina mūsų prisiminimus, iš to skonis galiausiai ir sudarytas.

– Dabar jūs – generalinė direktorė. Kas labiausiai patinka darbe?

– Tai, kaip dirbame kaip komanda, su daugybe žmonių. Ir geriausias grįžtamasis ryšys – kad žmonės vis daugiau sužino apie kavą. Mano, kaip CEO, pareiga yra kad žmonės jaustųsi laisvesni visoje šioje kavos kultūroje. „Paulig“ yra šeimos kompanija, turinti ilgametę patirtį. Visa kompanija labai įsitraukusi į tai, ką daro. Kasdien atrandame ką nors naujo, esame apsupti idėjų, skonio, pateikimo atradimų. Batijos šalyse tik prieš šešerius metus pradėjome vystyti profesinę verslo veiklą. Žmonės mėgsta kavą ir mums malonu su jais susitikti, paskatinti, išmokyti. Noriu, kad visi būtų patenkinti.

– Viskas, ką pasakojate, skamba gražiai ir įkvepiančiai. Bet juk ir sunkumų jūsų darbe būna?

– Tai ateikite dirbti pas mus! (juokiasi) Visuomet yra iššūkių, kuriuos tenka įveikti. Manau, tie iššūkiai skatina alkį – trokšti dar daugiau. Jie pastūmėja mąstyti kitaip. Vienas svarbiausių iššūkių – paskatinti į visa tai įsitraukti klientus, juos sudominti, įkvėpti. Būti kuo arčiau jų, sužinoti, kas jiems patinka, ko jie norėtų, kad dar labiau pamėgtų kavą. Nors tai didelė kompanija, pažįstame kiekvienos kavos pupelės augintoją. Bet kaip visas šias žinias ištransliuoti pasauliui? Mes tiek daug turime duoti! Ir kartu surinkti tiek daug informacijos, kad visada būtume žingsniu priekyje.

Ir kuo greitesnis žmonių gyvenimo ritmas, tuo daugiau iššūkių tenka įveikti. Bet... iššūkiai yra gerai.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Marta Piigli
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Marta Piigli

– Kaip pasirašėte savo „Linked.in“ profilyje, „savo asmeniniame gyvenime aš mėgaujuosi gyvenimu“. Koks tas jūsų asmeninis gyvenimas?

Mėgaujuosi gyvenimu ir nenoriu būti įsprausta į rėmus, galvoti, kaip turėčiau elgtis.

– Labai mėgstu keliauti, patirti, pamatyti, atrasti. Mėgstu įvairų sportą. Pavyzdžiui, šią vasarą išmėginau kaitavimą. Nežinau, ar toliau kaituosiu, bet patirtis patiko. Kaip ir nardyti, šokti, žaisti futbolą, dainuoti, mokytis, skaityti, tyrinėti. Mėgaujuosi gyvenimu ir nenoriu būti įsprausta į rėmus, galvoti, kaip turėčiau elgtis. Juk yra tiek daug būdų, kelių ir galimybių, ką ir kur galima veikti. Man patinka būti atvirai viskam, leisti energijai cirkuliuoti ir stebėti, kur ji nuves. Asmeniniame gyvenime man patinka imti, o ne apriboti save.

Būtų smagu turėti daugiau laiko, bet nesakau, kad man jo daugiau reikia. Nes juk viskas priklauso nuo manęs, aš ir esu laikas.

– Pastebėjau žiedą ant TO piršto. Kaip pavyksta suderinti karjerą ir šeiminį gyvenimą?

– Nemanau, kad tai sunku. Tiesa, aš dar neturiu vaikų, o jie tikriausiai šiek tiek pakeistų viską. Svarbu rasti balansą tarp šeimos ir verslo. Mano manymu, šeima, artimi žmonės laimingi tuomet, kai kiekvienas narys yra laimingas. Taigi jei aš laiminga ir vyras laimingas, taip ir atsiranda harmonija. Reikia į namus iš darbo, kaip ir iš namų į darbą, parsinešti pozityvių dalykų. Žinoma, visada reikia turėti palaikymą šeimoje. Ir mane tikrai palaiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius