Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 08 06

Įdomybės iš protėvių virtuvės: kodėl šakutė turi bent 3 dantukus, o sveikindami susidaužiame taurėmis?

Ne vienas šių dienų įprotis, susijęs su valgymu, atkeliavo iš Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. Ar žinojote, kodėl taip mėgstame per šventes persivalgyti, o sveikindami susidaužiame taurėmis? Arba kuo skryliai yra susiję su itališkąja lazanija? Su edukacines programas rengiančia Vilija Petkūniene leidomės į kulinarinę kelionę po XIV-XVI a. Lietuvą. Kaip prie stalo elgėsi ir ką ant jo dėjo mūsų protėviai?
LDK pietūs su V.Petkūniene
Šakutė ir susidaužimas taurėmis / 15min montažas

Įvairaus pobūdžio ir formato šventes organizuojančios „Švenčių kalvės“ įkūrėja V.Petkūnienė pasiūlė leistis į kulinarinę kelionę po XIV-XVI a. Lietuvą.

Edukacinės programos „Lietuviškas skonis su smalsumo pagardais ir emocijos padažu“ metu galima sužinoti, ką valgė ir gėrė Lietuvos didikai, bajorai, miestiečiai bei valstiečiai, pristatoma ne tik istorinė virtuvė, bet ir tų laikų etiketas, žaidžiami viduramžių stalo žaidimai, klausomasi liaudiškos muzikos, kanklių skambesio, surengiama tikrų tikriausia viduramžiška puota.

Karolinos Stažytės nuotr./LDK pietūs su V.Petkūniene
Karolinos Stažytės nuotr./LDK pietūs su V.Petkūniene

Kaip patikino V.Petkūnienė, istorinė Lietuvos virtuvė yra labai persipynusi su kitų tautų virtuvėmis. Nemažai patiekalų į Lietuvą atkeliavo per karo žygius, santuokas su kitataučiais, atsivežtus belaisvius. Kiekvienas kitatautis į Lietuvą atvyko su savo papročiais.

Kartą viduramžiais vieno išminčiaus paklausė: „Kiek, kada ir ką turi valgyti žmogus, kad būtų sveikas ir ilgai gyventų?“. Išminčius pagalvojo ir atsakė: „Turtingas tegu valgo tada, kada nori, tai, ką nori ir kiek nori, o neturtingas tegu valgo tada, kai turi ir tą, ką turi“.

„Visais laikais maistas, jo sudėtinės dalys, pateikimas priklausė nuo žmogaus turtingumo. 60 proc. to, ką valgė viduramžiais lietuviai, sudarė grūdas bei įvairiausios sėklos. Jas maišydavo, saldindavo medumi. Taip pat valgydavo gėlavandenę žuvį, riešutus, grybus, uogas, – visa tai, ką duodavo gamta.

Likusius 30 proc. sudarė mėsa ir tik 10 proc. pieno produktai. Kodėl tokie procentai? Grūdą buvo lengviau užauginti negu gyvulį, be to, grūdus lengva sandėliuoti, išlaikyti, kai karšta ar šalta“, – protėvių racioną nubrėžė edukatorė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius