Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 10 09

Išskirtinė vieta Kaune: serviso savininkai rokerišką kavinę įkūrė sujungę tris senus troleibusus

Kauniečių Jono ir Gritos Gutauskų gyvenimas sukasi aplink mašinas ir geros kokybės muziką. 15 metų autoservisą valdanti šeima šią vasarą įgyvendino seną svajonę – atidarė unikalią rokerišką kavinę, kurios patalpos įkurtos... senuose troleibusuose! Čia groja gyva muzika, meniu – šilelio ekrane, o anksčiau troleibusą vairavusi padavėja siūlo paragauti išskirtinių „čirvinių“ bulvių tarkių blynų.
Jonas ir Grita Gutauskai
Jonas ir Grita Gutauskai / Teodoro Biliūno / BNS nuotr.

Kai pirmą kartą paskambinau 44-erių Jonui Gutauskui, norėdama susitarti dėl pokalbio laiko, mobilaus telefono programėlė nurodė, kad skambinu į automobilių servisą. Nusistebėjau, net pagalvojau, kad suklydau įvesdama numerį, – apie pašnekovo kitus verslus tuomet dar nieko nežinojau.

Karolinos Stažytės nuotr./Jonas Gutauskas savo ir žmonos valdomame automobilių servise
Karolinos Stažytės nuotr./Jonas Gutauskas savo ir žmonos valdomame automobilių servise

Nuostaba lydėjo ir toliau, man atvykus į rugpjūčio pabaigoje duris trijuose sujungtuose senuose „Škoda“ troleibusuose atvėrusią rock cafe kavinę bei muzikinį klubą „14 stotelė“.

Mūsų su Jonu pokalbis apie šį naują jų šeimos projektą prasidėjo būtent Gutauskų automobilių servise, prie kurio įėjimo kabo įspėjamasis užrašas anglų kalba, kad kvaili žmonės toliau žengti negali.

Karolinos Stažytės nuotr./Jono ir Gritos Gutauskų automobilių servisas
Karolinos Stažytės nuotr./Jono ir Gritos Gutauskų automobilių servisas

Augina krabus

Užėjus vidun, pirmoji pasitiko 12-metė kalytė Braškė. Vargšiukė neseniai nusirito nuo laiptų, šlubuoja, o šį skaudų įvykį šeimininkai įamžino iškabindami letenos rentgeno nuotrauką. Šmaikštu.

Karolinos Stažytės nuotr./Rentgeno nuotrauka automobilių servise
Karolinos Stažytės nuotr./Rentgeno nuotrauka automobilių servise

„Čia mūsų autoserviso vadybininkė. Visad atsigula ant praėjimų, kad visiems ją reiktų peržengti. Juk pirma išsirinko vietą, tai patys kiti kalti dėl nepatogumo“, – spausdamas man ranką, augintinę, kuri kasryt su šeimininkais vyksta į darbą ir, galima sakyti, čia užaugo, pristatė kaunietis Jonas.

Netrukus jau susipažįstu ir su akvariume žnyplėmis man mojančiu krabu Eugenijumi – autoserviso generaliniu direktoriumi. Jonas labai mėgsta šiuos gyvius, net pats nešioja „Krabo“ pseudonimą.

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Krabas Eugenijus
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Krabas Eugenijus

Pasirodo, viskas prasidėjo nuo animacinio filmuko „Kempiniukas plačiakelnis“ (autoserviso patalpose yra ir jį simbolizuojantis balionas) žiūrėjimo su dukromis. Kadangi labiausiai patiko krabo Judžino personažas, ši etiketė Jonui ir prilipo.

„Pirmuosius du krabus prieš 8-erius metus padovanojo dukros. Jie auga 4 kartus per metus išsinerdami iš savo „skūros“. Atsidaro kaip šprotų indukas ir išlipa minkštas krabas. „Skūrą“ suėda. Jei krabai būna dviese, išsinėrusiam taip pat gresia būti suvalgytam.

Krabas ir voras, beje, yra pusbroliai. Voras tik evoliucionavo – išlipo iš vandens ir yra laikomas „šūstresniu“. O krabas liko vandeny, todėl yra toks... „marozas“. Skirtingo dydžio žnyplės – „macho“ simbolis. Mūsiškis – kairiarankis, būna ir dešiniarankių. Degtuką pergnybia“, – įdomių faktų puokštę atskleidė Jonas.

Šalia akvariumo vitrinoje pastebiu kelių krabų išnaras – viena jų, kaip patikino Jonas, priklauso dabartinio pirmtakui, kuris... nusižudė! Išvydęs mano nustebusio veido išraišką, pašnekovas paaiškino, kad ankstesnis krabas žnyple prakirpo filtro laidą ir išvirė nuo elektros.

Administracinėse patalpose – ir suopio Fiodoro iškamša.

Karolinos Stažytės nuotr./Suopio Fiodoro iškamša
Karolinos Stažytės nuotr./Suopio Fiodoro iškamša

„Vienas vyrukas rado šį suopį miške sužeistą, parsinešė namo, pamanęs, kad bus draugas medžioklėje. Prisijaukino. Bet kartą suopis supyko ir kirto į akį diedui. Šis nusprendė paaiškinti, kas namuose yra valdžia. Po to Fiodoro iškamša, kaip dovana, atsidūrė autoservise“, – dar vieną neįtikėtina istoriją pateikė Jonas, atkreipęs dėmesį ir į didžiulę briedžio galvą, kabančią ant sienos.

Apie „Subaru“, kuris laimėjo garso varžybose

Jonas aukštųjų mokslų niekad taip ir nebaigė, nors studijavo mechaniką, paskui – dizainą. 8-erius metus lankė ir muzikos mokyklą – grojo violančele, tačiau metė likus metams iki užsiėmimų pabaigos. Save šiandien jis pristato tiesiog kaip menininką, kupiną originalių idėjų.

„Autoservise, kurį valdome kartu su žmona Grita, ne tik atliekame remontus, bet darome ir automobilių tiuningus. Štai šalia stovi pirmoji mūsų šeimos meilė – 1996 metais pagamintas „Subaru Legacy“, kurią turiu nuo 2004 metų. Viskas rankomis padaryta. Apkeliavome su ja dukart Europą. Pastaruosius šešerius metus jau tarnauja kaip serviso eksponatas“, – pristatė Jonas ir pasiūlė prisėsti ant „Subaru“, kurioje sumontuota neįtikėtinai gera varžybinio lygio garso aparatūra, sėdynės.

Prabėgo minutė ir mes abu jau klausėmės „Hooverphonic“ grupės atliekamos „Mad About You“ dainos. Ekranuose sukosi vaizdo klipas. Pasidavusi muzikos garsams, gurkšnojau Jono pagamintą kavą. Pasak jo, autoservise ji skanesnė nei „14 stotelės“ kavinėje. Kažkodėl.

„Su šia aparatūra, sumontuota „Subaru“, dalyvaudavome garso kokybės varžybose. Tarp Baltijos šalių užėmėme 5 vietą, Lietuvoje – keletą pirmųjų vietų. Jei koks klientas dabar užsimanytų tokios aparatūros savoje mašinoje, atsieitų apie 5 tūkst. eurų“, – įvardijo Jonas.

Ant palangės išdėlioti ką tik minėtų laimėjimų įrodymai – nugalėtojų taurės.

Karolinos Stažytės nuotr./Jono ir Gritos Gutauskų automobilių servisas
Karolinos Stažytės nuotr./Jono ir Gritos Gutauskų automobilių servisas

Idėja gimė Rygoje

Laikas pakalbėti apie „14 stotelę“, duris atvėrusią šių metų rugpjūčio 20 dieną. Apie roko kavinę – muzikinį reikalą, Gutauskai svajojo nuo tos akimirkos, kai tik susituokė, o tai įvyko prieš 21-erius metus. Ši idėja niekad nebuvo pamiršta, nes Jonas vertina tikrą instrumentą, tikrą balsą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius