Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kepinių kalėdiniam stalui idėjos su D.Bendžiumi: nuo naminės duonos ir kūčiukų – iki marmurinio kekso

Marmurinis keksas – anokia konditerinė naujovė. Veikiau tai kepinys, pretenduojantis į klasikos, jau prigijusios Lietuvoje, titulą. Naujovės virtuvėje visada sveikintina ir įdomu, tačiau eksperimentuodami nesijaučiame užtikrinti, kad rezultatas pranoks lūkesčius. Konditerinė klasika, tuo tarpu, asocijuojasi su laiko patikrintu, patikimu, gardžiu kepiniu, kurio atomazga retai kada nuvilia.
Deividas Bendžius
Nuomonės formuotojas Deividas Bendžius įvertino klasikinį keksą / Žygimanto Gedvilos/15min, Eriko Ovčarenko/15min ir 123RF.com nuotr.

„Marmurinis keksas, mano akimis, išskirtinis tuo, kad yra pakankamai nesudėtingai paruošiamas. Nedaug ingredientų, bet svarbiausia, kad praktiškai visus juos įprastai randame namuose.

Galima suspėti paruošti atvykstant netikėtiems svečiams“, – kepinio privalumus vardija technologė Viktorija Dubinskienė.

Dailė konditerijoje: baltasis šokoladas dera spalviškai

Pagaminti šį keksą prireiks 100 ml pieno, 4 vnt. kiaušinių, 200 g miltų, 300 g minkšto sviesto, 350 g cukraus, 30 g kakavos, 7 g kepimo miltelių ir žiupsnelio cukraus. Glaistui – baltojo šokolado su šlakeliu pieno.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marmurinis keksas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Marmurinis keksas

Pasak profesionalios konditerės, jeigu namie baltos saldžios plytelės neatradote, marmuriniam keksui tiks ir juodasis ar pieninis šokoladas.

„Kalbant apie kekso skonį, bet kuris šokoladas jo nepagadins. Vis tik baltasis labiausiai tinka pagal kepinio koloritą. Dailiai apkepusį rudą keksą būtent „marmurinis“ baltojo šokolado glaistas puošia geriausiai.

Kalbant apie kekso skonį, bet kuris šokoladas jo nepagadins. Vis tik baltasis labiausiai tinka pagal kepinio koloritą.

Jeigu šokoladinio glaisto apskritai nenorite, tiesiog pabarstykite keksą cukraus pudra“, – pastebi V.Dubinskienė.

Minkštą, kvapų, baltajame šokolade besimaudantį marmurinį keksą profesionali technologė kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“ gamina kartu su nuomonės formuotoju, fotografu Deividu Bendžiumi.

„Procesą pradedame išplakdami sviestą su cukrumi. Svarbi detalė: sviestas turi būti gana minkštas, kad lengvai išsiplaktų“, – pabrėžia profesionali konditerė.

Prie pyrago – puodelis vandens

Šio kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodo svečias D.Bendžius pripažįsta pats praktiškai negaminantis saldžių patiekalų, tačiau degustuoti kepinių fotografas niekada neatsisako. Ypač – bandelių su cinamonu.

Marmurinį keksą galima papuošti džiovintais vaisiais ar riešutais.

Tiesa, priešingai negu dauguma įpratę – ne prie garuojančio kavos ar arbatos puodelio.

„Negeriu jokių karštųjų gėrimų. Būdavo, dar mokyklos laikais, mama ryte padarydavo sumuštinių, o aš juos užgerdavau vandeniu.

Su sriubomis viskas gerai, bet karštos arbatos ar kavos gerti iškart man nepavyksta. Galiu nebent šaltą kavą gerti, o į arbatą dėdavau ledukus, kad atvėstų“, – prisimena nuomonės formuotojas.

Technologės V.Dubinskienės teigimu, idealaus marmurinio kekso tešla turėtų pavykti puri, o baltojo šokolado ir pieno glaistas – tarsi šilkinis.

„Jeigu aš maišysiu tešlą, nebekepsim ir nieko nebevalgysim“, – juokaudamas priduria D.Bendžius.

Idealaus marmurinio kekso tešla turėtų pavykti puri, o baltojo šokolado ir pieno glaistas – tarsi šilkinis.

Vis tik laidos „Druska ir pipirai“ dalyvis atskleidžia gebantis meistriškai paruošti karštus sumuštinius. Tam D.Bendžius pasitelkia iš močiutės „paveldėtą“ receptą:

„Nėra skanesnių karštų sumuštinių už pagal močiutės receptą pagamintus. Būtinai reikia dešros, sūrio, pomidorų. Viską sutarkuoti į vieną dubenį, įdėti majonezo.

Šiek tiek paskurdinus duonelę, tepti ant viršaus tarkuotus ingredientus, pakepti. Ir viskas – skanaus!“

Kalėdiniam stalui – konditerija ir duonos gaminiai

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Dubinskienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Viktorija Dubinskienė

Kad kulinarinės laidos epizodo epicentre atsidūręs marmurinis keksas įgautų šviesiai rudą spalvą ir pasidengtų traškia plutele, jis turi būti kepamas iki 160–170 laipsnių temperatūros įkaitintoje orkaitėje.

Desertą ištraukus iš orkaitės, reikėtų šiek tiek luktelti ir leisti jam vos vos atvėsti kepimo formoje. Technologė primena, kad antraip keksas rizikuoja „sugriūti“.

Ir kepiniui kiek pravėsus, jį galima patobulinti baltojo šokolado glaistu.

Nėra sudėtinga duonos namų sąlygomis išsikepti, užtat kaip kvepia, koks skonis nerealus.

„Jeigu rimtai, tai manau, kad marmurinį keksą Šv. Kalėdoms namuose tikrai pasigaminsiu. Skanus, tikrai ne per saldus“, – paragavęs dar garuojantį, klasika tituluojamą kepinį savo patirtį kulinarinėje laidoje „Druska ir pipirai“ apibendrina D.Bendžius.

Jeigu norisi dar šventiškesnės „klasikos“, prekybos tinklo „Rimi“ technologės V.Dubinskienės teigimu, gaminį galima papuošti džiovintais vaisiais ar riešutais.

„Ant šventinio stalo marmurinis keksas tiks kuo puikiausiai. Vis tik kiekvieną kartą paklausta, kuo praturtinti Kūčių stalą, siūlau atsigręžti į senąsias protėvių tradicijas – išsikepti juodos duonos kepaliuką, praturtiną daigintais rugiais ar kviečiais.

Nėra sudėtinga duonos namų sąlygomis išsikepti, užtat kaip kvepia, koks skonis nerealus“, – pastebi V.Dubinskienė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kūčiukai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Kūčiukai

Pasak technologės, 15min skaitytojų šventinio stalo akcentu tapti ne tik namuose kepta duona, bet ir nesudėtingai paruošiami naminiai kūčiukai:

„Labai paprastai – iš miltų, mielių, vandens, cukraus ir druskos, šiek tiek aliejaus. Saujelės aguonų.

Gardžių kūčiukų paslaptis – jų ruošimas kartu su šeimos nariais. Juk tokia ir yra didžiųjų metų švenčių esmė.“

Jūsų dėmesiui – kulinarinės laidos „Druska ir pipirai“ epizodas su fotografu Deividu Bendžiumi:

VIDEO: „Druska ir pipirai“: marmurinis keksas nepalieka abejingų – nuginklavo ir fotografą D.Bendžių

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius