Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„KitchenJulie“ receptas: be lukšto virtas kiaušinis su daržovėmis paskanintais grikiais

Kai buvau vaikas, grikių nemėgau – niekada nesuvalgydavau daugiau nei šaukšto. Kaip ten bebuvę, prieš keletą metų pabandžiau jų vėl paragauti ir... buvo skanu. Tiesą sakant, taip juos pamėgau, kad galiu suvalgyti dubenėlį akies mirksniu. Nuo tada mano virtuvės spintelėje visada galima rasti grikių.
Julija Steponavičiūtė ir jos ruoštas patiekalas
Julija Steponavičiūtė ir jos ruoštas patiekalas / Julijos Steponavičiūtės, asmeninio albumo nuotr.

Dažnai juos renkuosi, kai reikia greitai užkąsti ar ruošiu pietų dėžutę išsinešti, grikius dažnai gaminu ir kaip garnyrą. Geriausias būdas juos paruošti? Tiesiog išvirti, nusunkti, o tada maišyti su tuo, ką labiausiai mėgstate: daržovėmis, saulėje džiovintais pomidorais, alyvuogėmis, gabalėliu sviesto. Aš pati labiausiai juos mėgstu su trupučiu sojų padažo ir trumpai pakepintomis daržovėmis. Ir taip, nepamirškime be lukšto virto kiaušinio ant viršaus!

Ingriedientai (2 asm.):

  • 2 kiaušiniai;
  • 125 g sausų grikių (įprastų kepintų);
  • 1 vidutinio dydžio morka;
  • 1/2 svogūno;
  • 1 nedidelis saliero stiebas;
  • sauja petražolių;
  • gabalėlis sviesto (veganai gali keisti aliejumi, jie taip pat atsisakys ir kiaušinių);
  • sojos padažo.

Gaminimas:

1. Išvirkite grikius. Berkite kruopas į prikaistuvį, užpilkite vandeniu ir užvirkite. Sumažinkite karštį ir virkite, kol grikiai bus išvirę, tačiau dar nesukritę – tai užtruks apie 15 min. Nusunkite ir uždengę atidėkite į šalį.

2. Paruoškite daržoves. Nulupkite svogūną, morką ir šias daržoves bei saliero stiebą supjaustykite labai mažais gabaliukais. Keptuvėje įkaitinkite gabaliuką sviesto ir berkite supjaustytas daržoves. Kepinkite jas maišydami 5–7 min., kol suminkštės. Nuimkite keptuvę nuo ugnies ir įmaišykite į daržoves jau išvirtus grikius bei smulkiai sukapotas petražoles. Įpilkite truputį sojos padažo.

3. Išvirkite kiaušinius. Imkite labai nedidelį puodą ir pripilkite jį vandens. Įmuškite kiaušinį į mažą dubenėlį (būkite atsargūs ir „nepaleiskite“ trynio). Vos tik vanduo puode užvirs, supilkite kiaušinį į vandenį ir, naudodami du šaukštus, stenkitės, kad baltymas neišsiskaidytų ir liktų prie trynio. Kiaušinis pamažu ims virti ir tvirtėti. Dabar šaukštus galite išimti ir pavirti kiaušinį dar porą minučių. Kai keletą kartų išbandysite šį virimo būdą, patys galėsite tiksliau nustatyti virimo laiką – mums reikia išimti kiaušinį iš vandens dar tada, kol trynys ims kietėti – norime, kad jis būtų skystas. Išgriebkite kiaušinį kiaurasamčiu ir dėkite ant lėkštės.

4. Dėkite paruoštų grikių su daržovėmis į lėkštes, ant viršaus „užsodinkite“ po kiaušinį, pašlakstykite trupučiu sojos padažo ir pabarstykite rupiai maltais juodaisiais pipirais.

Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Be lukšto virtas kiaušinis su daržovėmis paskanintais grikiais
Julijos Steponavičiūtės nuotr. /Be lukšto virtas kiaušinis su daržovėmis paskanintais grikiais

Pastabos:

  • Aš mėgstu šiam patiekalui naudoti sojos padažą su sumažintu druskos kiekiu, jo skonis subtilesnis, švelnesnis.
  • Kiaušinius galite virti ir naudodami „sūkurio“ metodą. Vos tik vanduo puode užvirs, naudodami bet kokį ilgesnį virtuvės įrankį imkite jį intensyviai į vieną pusę maišyti ir taip suformuokite sūkurį. Žaibiškai ištraukite įrankį ir muškite į susidariusį sūkurį kiaušinį – besisukantis vanduo neleis kiaušiniui išskysti, kol jis sutvirtės. Palaukite, kol kiaušinis išvirs, ir išgriebkite iš vandens.

Šis receptas – iš tinklaraščio Kitchenjulie.com, kurio autorė – Julija Steponavičiūtė, viena žinomiausių lietuvių manekenių, sėkmingai dirbanti ir Lietuvoje, ir užsienyje. Savo asmeniniame tinklaraštyje Julija dalijasi kasdieniais nuotykiais virtuvėje. Ji nėra nei veganė, nei vegetarė, tad svarbiausias jos siekis – išlaikyti protingą pusiausvyrą tiek mityboje, tiek, iš dalies, beprotiškame savo gyvenime. Julija kartkartėmis pasidalija savo receptais ir su 15min skaitytojais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius