-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Maisto produktai, kurie lengviausiai įsuka į priklausomybės ratą

Gal ir yra žmonių, kurie dreba, kaip nori traškių salotų ar šiaudeliais pjaustytų morkų, tačiau dažniausiai tai radikaliai kitoks maistas. Yra nemažai produktų savo sudėtyje turinčių daug cukraus, druskos, riebalų, kurių beveik neįmanoma nustoti valgyti. Kokie tie populiarieji, nuo kurių lengva tapti priklausomais, ir kaip užsikuria tas „noriu dar, dar ir dar“ procesas?
Priklausomybė nuo cukraus
Priklausomybė nuo cukraus / Vida Press nuotr.

Jei jaučiatės priklausomas nuo vieno ar kito produkto, pirmiausiai dėl to galite kaltinti savo smegenis. Būtent jos, reaguodamos į tam tikras medžiagas, išskiria dopaminą, dėl kurio jaučiamės laimingi, pakylėti, o tas pakylėtumas slūgsta, kai tų pasitenkinimą sukeliančių maisto medžiagų nebegauname. Kita priežastis – produktai, turintys daug cukraus, sugeba staigiai pakelti gliukozės lygį kraujyje, tada jaučiamės energingi, o šiam antplūdžiui nuslūgus, jaučiamės nepatenkinti, apsnūdę.

Tai ir paaiškina, kodėl rankos pačios tiesiasi link traškučių maišelio, sūdytų riešutų, šokolado ar spalvingųjų M&M'sų, nors racionalusis protas ir perspėja, kad tai „nesveikas maistas“.

Štai produktai, kurie jus lengviausiai įklampina į priklausomybės ratą:

1. Šokoladas, ypač pieniškas ir/ar pagardintas riešutais

Jei jums ant darbo stalo kada gulėjo plytelė pieniško šokolado su riešutais, gali būti, kad patys nustebote, kaip greitai ji dingo, kol jūs stropiai dirbote. Seniai žinoma, kad šokoladas yra vienas iš produktų, kuris itin traukia, nes veikia tuos pačius malonumų centrus smegenyse, kaip ir kai kurios narkotinės medžiagos bei alkoholis. Pagaliau, šokoladą puikiai ir „priima“ ir skonio receptoriai, o tas malonus pojūtis burnoje susijęs su oksitocino, dar vieno su pakylėta savijauta siejamo hormono, gamyba.

Alternatyva: kokybiškas juodasis šokoladas ar juodojo šokolado skanėstai su tokiais superproduktais, kaip goji uogos, liofilizuotos uogos, prieskoniai.

Vida Press nuotr./Moteris valgo saldainius
Vida Press nuotr./Moteris valgo saldainius

2. Sūris ir užkandžiai su juo

Žmonės, perėję prie vegetariškos ir veganiškos mitybos, dažnai mini, kad sunkiausia buvo atsisakyti ne mėsos ar žuvies, bet... sūrio! Sūryje dažnai yra nemažai riebalų, o taip pat casomorphinų, kurie stimuliuoja tam tikras geros savijautos zonas smegenyse. Taigi, nors sūris turi ir organizmui naudingų medžiagų, piktnaudžiauti juo nevalia, o ypač, kai tai net ne kokybiškas pieno produktas, bet koks nors sūrio pavidalo gaminys.

Alternatyva: kokybiško sūrio gabalėlis kaip užkandis ar desertas.

Scanpix nuotr./Šveicariškas sūris
Scanpix nuotr./Šveicariškas sūris

3. Bulvių, tortilijų traškučiai, sūrūs riestainėliai, sūdyti riešutai

Jaukiai žiūrint filmą ar serialą, ranka taip ir tiesiasi link maišelio ar dubens su traškučiais, riestainėliais, sūdytais spragėsiais ar kepintais bei sūdytais riešutais. Šie produktai neturi medžiagų, kurios stimuliuotų kokius nors malonumų centrus, triukas čia kitas – juose daug paprastųjų angliavandenių, kurie greitai pakelia gliukozės lygį kraujyje, štai kodėl jaučiamės žvalūs ir energingi. Bėda tik ta, kad toji energija greitai išblėsta, tad norisi dar ir dar jos lygį užtikrinančių „degalų“.

Alternatyva: ekologiški mažai sūdyti daržovių traškučiai, kepti alyvuogių aliejuje, riešutai be jokių priedų.

Fotolia nuotr./Kukurūzų traškučiai
Fotolia nuotr./Kukurūzų traškučiai

4. Saldūs gazuoti gėrimai

Šiuose gėrimuose dera 3 nepageidautini dalykai – didžiulis cukraus kiekis, natrio benzoatas, dėl kurio atsiranda pojūtis, jog skrandyje atsirado pripūstas balionas, o kai kuriuose ir nemažas kofeino kiekis. Tie, kas įjunksta į saldžius gazuotus gėrimus, pabandę mesti dažnai jaučia siaubingą energijos trūkumą, galvos skausmus, emocinį prislėgtumą. Trumpai tariant, akivaizdūs simptomai, kad susidūrėme su priklausomybe.

Alternatyva: švieži sezoniniai vaisiai ir iš jų spaustos sultys (nepiktnaudžiaujant!)

Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai
Fotolia nuotr./Gazuoti gėrimai

5. Gruzdintos bulvytės

Gruzdintos bulvytės paprastai būna karštos, traškios ir švelniai sūrstelėjusios – tikras malonumas burnoje. Tai vienas populiariausių garnyrų ar užkandžių, kurį užsisakome beveik nevalingai – smegenys „reikalauja“ bulvytėse esančių riebalų ir malonaus traškaus pojūčio, kai metamės vieną po kitos į burną.

Alternatyva: šviežų daržovių šiaudeliai arba orkaitėje su šaukštu alyvuogių aliejaus keptos bulvių su odele skiltelės.

Vida Press nuotr./Bulvytės
Vida Press nuotr./Bulvytės

6. Riebūs ledai

Prisimenat tuos filmus, kuriuose nelaiminga herojė ar herojus suvalgo visą didžiulį indą ledų? Tai vyksta ne tik filmuose, bet ir realybėje. Cukrus, riebalai, malonus pojūtis burnoje, o kur dar traškūs kepinti riešutai (kartais ir pasūdyti) ar tąsi karamelė – ledams labai sunku atsispirti. O pripratus prie jų suteikiamų gliukozės lygio kraujyje „potvynių“, sunku susitaikyti su „atoslūgiais“, todėl norisi dar ir dar.

Alternatyva: nesaldūs šerbetiniai ar daržovių (!) ledai

123rf.com/Ledai Florencijoje
123rf.com/Ledai Florencijoje

7. Gausiai įdaru ir cukraus turinčiais padažais pagardinta pica

Jei picą kepate namuose, galite kontroliuoti, kiek cukraus dedate į tešlą ar padažą, koks kiekis sūrio nuguls ant jos viršaus. Visai kitas reikalas su šaldytomis ar kai kuriose kavinėse patiekiamomis picomis. Jose gali būti nemažas kiekis cukraus, riebalų. Tad ir vėl susiduriame su tam tikrų malonumų zonų smegenyse stimuliavimu ir cukraus kiekio kraujyje (= energijos) padidėjimu.

Alternatyva: namuose kepta pica su (kaip ir reikalauja picos etiketas) 2-3 įdaro ingredientais, be jokio kečupo ir majonezo; pica, kurios padas ruoštas naudojant visdalių grūdų miltus.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Pica
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Pica

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius