Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėtos šalys, po kurias keliaujant verta skanauti sūrių

Kokia šalis pirmiausia siejasi su sūrių gausybe? Galima lažintis, kad pirmiausia daugelis pagalvoja apie Prancūziją, o tada Italiją, Šveicariją... Tačiau iš tiesų labai įdomių sūrių galima ragauti ir kitose šalyse, tad kur ir kokių verta dairytis, pataria portalas Tastingtable.com.
Sūrio parduotuvėje Kroatijoje
Sūrio parduotuvėje Kroatijoje / Vida Press nuotr.

Olandija

Taip, ši šalis turi puikią sūrių gamintojos reputaciją, tačiau, paradoksas, ten nukeliavę nemažai keliautojų pamiršta iš arčiau pasidomėti sūrio gaminimo tradicijomis, jo įvairove. Olandija pirmiausia garsėja savo Gaudos sūriu, kurio pavadinimas kilęs nuo miesto šalies pietuose pavadinimo. Tiesa, šis bendrasis sūrio pavadinimas nėra patentuotas, tad net Lietuvoje galima įsigyti mūsiško gaudos sūrio. Ir vis tik verčiausia jo ragauti būtent Olandijoje. Goudos sūris yra gaminamas iš karvės pieno, yra pusiau kietas, pagal subrendimą jis skirstomas į 6-ias kategorijas. Įdomu, kad pirmieji gaudos sūrio paminėjimai siekia dar XII amžių, tad jis laikomas vienu iš seniausiai pasaulyje gaminamų sūrių.

Vida Press nuotr./Goudos sūris mugėje Olandijoje
Vida Press nuotr./Goudos sūris mugėje Olandijoje

Norvegija

Nors kartą gyvenime verta paragauti norvegiško sūrio gjetost – bent jau tam, kad įsitikintų neįtikėtina pasaulio sūrių skonių įvairove – privalo kiekvienas šio produkto gerbėjas. Šis šviesiai rudos spalvos sūris su gana ryšku karamelės poskoniu išties gana specifinis ir patinka toli gražu ne visiems. Tačiau pačioje Norvegijoje jis itin populiarus, valgomas pusryčiams, priešpiečiams, valgomas su sumuštiniais, nesaldžiais sausainiais, krekeriais. Jis taip pat puikiai dera su kava, tiesiog kaip pikantiškas užkandis.

Vida Press nuotr./Populiarusis norvegiškas sūris gjetost
Vida Press nuotr./Populiarusis norvegiškas sūris gjetost

Dar vienas momentas, jei domitės įvairiais maisto apdovanojimais ir nominacijomis – praėjusių metų „Geriausio pasaulio sūrio“ rinkimuose geriausiu paskelbtas sūris būtent iš Norvegijos – tiesa, tai ne masinis produktas, bet nedidelio ūkio gaminamas mėlynasis sūris, pavadintas kraftkar.

Vida Press nuotr./Sūrio pasirinkimas Norvegijoje
Vida Press nuotr./Sūrio pasirinkimas Norvegijoje

Kroatija

Ši šalis – dažna lietuvių kelionių kryptis, o į joje gaminamus sūrius tikrai verta atkreipti dėmesį. Žymiausiu šalyje tituluojamas Paški Sir (dar kitaip Pag sūris – nuo salos Pag, kurioje yra gaminamas, pavadinimo).

Vida Press nuotr./Sūrio pardavėja Kroatijoje
Vida Press nuotr./Sūrio pardavėja Kroatijoje

Tai kietasis, skirtingų brandos lygių sūris, gaminamas iš specifinės veislės avių pieno. Sūris švelniai sūrstelėjęs, ryškaus skonio (priklausomai nuo brandos, švelnesnis ar intensyvesnis), puikiai dera su vaisiais, medumi, alyvuogių aliejumi, vytintu kumpiu.

Vida Press nuotr./Iš šių avių pieno Kroatijoje gaminamas „Paški Sir“
Vida Press nuotr./Iš šių avių pieno Kroatijoje gaminamas „Paški Sir“

Didžioji Britanija

Iš Didžiosios Britanijos tradicinio maisto dažnai švelniai pasišaipoma, tačiau sūrio gamybos tradicijoms jokios pašaipos negalioja. Šioje šalyje gaminama daugiau kaip 700 įvairių sūrių, o kai kurie yra tikros tarptautinės įžymybės, tarp jų, žinoma, čederis ir stilstonas, kiti galbūt mažiau žinomi, tačiau verti dėmesio, pavyzdžiui, oranžinės spalvos Leicesterio sūris ar avių pieno sūris Caerphilly, gaminamas Velse.

Vida Press nuotr./Sūris parduotuvėje Didžiojoje Britanijoje
Vida Press nuotr./Sūris parduotuvėje Didžiojoje Britanijoje

Portugalija

Portugalijoje suskaičiuojama gausybė sūrių, gaminamų iš karvių, avių ir ožkų pieno, jų yra ir kietųjų, ir pusiau kietų, ir kreminių, vėlgi dažnai būdingų atskiriems regionams. Ypač saviti yra tie, kurie gaminami naudojant iš vieno augalo, tolimo saulėgrąžų giminaičio, išgaunamus fermentus. Jie sūrstelėję, turi švelnaus daržoviško poskonio, jei tokiais susidomėjote, verta teirautis Serra da Estrela ar Azeitão sūrių.

Vida Press nuotr./Portugališkas sūris
Vida Press nuotr./Portugališkas sūris

Indija

Indija = panyro sūris? Nieko panašaus, šalis pernelyg didelė ir įvairi, kad apsiribotų tik vieno tipo sūriu. Nuo pietų iki kalnuotos šiaurės galima keliauti tikru skirtingų sūrių keliu. Pavyzdžiui, Kašmyro regione verta ieškoti tąsios konsistencijos Qudam sūrio ar brandinto Kalari, o kur nors aukštai Himalajuose, jei pasiseks, paragausite kietojo sūrio Chhurpi, gaminamo iš jakų pieno.

Vida Press nuotr./Sūris parduotuvėje Indijoje
Vida Press nuotr./Sūris parduotuvėje Indijoje

Meksika

Sūrio gaminimo tradicijos šioje šalyje gimė su ispanų invazija dar XVI amžiuje ir jos išliko stiprios iki mūsų laikų. Skaičiuojama, kad Meksikoje galima ragauti daugiau kaip 40-ies rūšių sūrio, dalis jų būdingi tik kuriam nors labai konkrečiam regionui. Viešint Meksikoje verta ieškoti minkšto sūrio queso fresco, sūrstelėjusio queso añejo, lengvai trupančio cotija ar varškės sūrį primenančio baltų queso panela gabaliukų.

Vida Press nuotr./Sūrio pardavėja Meksikoje
Vida Press nuotr./Sūrio pardavėja Meksikoje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius