Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nidos receptas: ryškiaspalvis moliūgų humusas

Prieš keletą metų mažai kam žinomas humusas pastaruoju metu tampa vienu madingiausių užkandžių! Šis Artimųjų Rytų patiekalas – nepamainomas, kai reikia sprendimo, kuo pavaišinti minią žmonių. Arabai, turkai ir žydai humusą valgo kone kasdien, tai vienas populiariausių greitų gatvės užkandžių. Avinžirniai – itin sočios ir kupinos baltymų ankštinės kultūros, todėl be avinžirnių retai apsieina „stipresnė“ vegetariška vakarienė.
Nida Degutienė ir jos gamintas moliūgų humusas
Nida Degutienė ir jos gamintas moliūgų humusas / Nidos Degutienės nuotr.

Tradicinį humusą sudaro vos keletas ingredientų – sutrinti virti avinžirniai, sezamų pasta ir citrinos sultys bei druska su pipirais. Tačiau, jei ieškote lengvesnės šio užkandžio versijos, pasigaminkite keptų moliūgų humusą! Populiariausia lietuviška rudens daržovė suteiks šiam naujoviškam humusui naujų skonio natų, bet užvis svarbiausia – nudažys nepakartojama ryškiai geltona spalva.

Keptų moliūgų humusas su kmynais

Ingredientai (apie 2 stiklinės humuso):

  • 650 g moliūgo be odelės ir be sėklų, supjaustyto gabalėliais;
  • 3 skiltelės česnako, nenuluptos;
  • 1 valg. šaukšt. alyvuogių aliejaus, plius šiek tiek patiekimui;
  • druskos;
  • juodųjų pipirų;
  • 400 g indelis konservuotų avinžirnių (nupilkite skystį ir praskalaukite avinžirnius vandeniu);
  • 1/2 stiklinės (40 g) skrudintų anakardžių riešutų, plius dar šiek tiek patiekimui;
  • 1/2 stiklinės (125 ml) vandens;
  • patiekimui: kmynų, čili dribsnių, duonos skrebučių.

Gaminimas:

1. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C. Į kepimo skardą, išklotą pergamentiniu popieriumi, sudėkite moliūgą, česnakus, pašlakstykite viską aliejumi, pabarstykite druska ir pipirais. Kepkite apie 30 min., kol moliūgas suminkštės, o česnakai paruduos.

2. Truputį atvėsinkite, tada išspauskite iš lukštų česnaką, sudėkite į elektrinį trintuvą kartu su moliūgais, avinžirniais, anakardžių riešutais, supilkite vandenį, įberkite dar šiek tiek druskos ir pipirų ir susmulkinkite iki vientisos masės (2–3 min).

3. Patiekite pašlakstę trupučiu aliejaus, pabarstę kmynais ir čili dribsniais, su mėgstamais skrebučiais, duona arba daržovėmis.

Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų humusas
Nidos Degutienės nuotr. /Moliūgų humusas

Su 15min skaitytojais savo receptais besidalijanti Nida Degutienė puikiai pažįstama daugybei lietuvių, besidominčių kūrybišku maisto gaminimu namie. Nida rašo populiarų maisto tinklaraštį Nidos receptai, yra išleidusi dvi kulinarines knygas „Izraelio virtuvė“ ir „Žuvis pasaulio virtuvėse“. Kiekvieną savaitę 15min ieškokite naujų Nidos receptų ir įdomių skaitinių apie maistą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius