TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 02 01 /2021 10 08

Šaltiena nusipelnė būti ant mūsų stalo: naudinga ir grožiui, ir sveikatai

Šaltiena yra pakankamai pigus, bet daug laiko reikalaujantis paruošti patiekalas. Tačiau svarbiausia – nauda, kurią gauname iš šio produkto. Tyrimų duomenimis, šaltienoje esančios medžiagos – kalcis, magnis, fosforas, silicis bei siera stiprina kaulus, o aminorūgštys prolinas ir glicinas padeda išsaugoti odos jaunystę bei pagerina sąnarių būklę.
Šaltiena
Šaltiena / Fotolia nuotr.

Mitybos specialistų teigimu, didžiausią vertę turi verdant kaulus bei kremzles gaunami drebučiai – želatina, kurioje yra ląstelėms atsinaujinti reikalingas baltymas kolagenas. Jis užtikrina mūsų odos elastingumą ir stangrumą bei padeda atsinaujinti ląstelėms.

Kaip rašo „Daily Mail“, sportininkams, kuriems pusę metų buvo duodama kolageno papildų, mažiau skaudėjo sąnarius. Tyrimai parodė, kad želatinoje esančios medžiagos žymiai palengvino reumatoidinio artrito bei kitų degeneracinių sąnarių ligų simptomus.

Tyrimais taip pat nustatyta, kad želatinoje esantis glicinas kontroliuoja nerimą sukeliančio hormono išsiskyrimą, todėl kankinant nemigai patariama prieš miegą suvalgyti želė arba šaltienos.

Šaltiena tinka ir turintiems virškinimo problemų, mat želatina skatina skrandžio sulčių išsiskyrimą, virškinamajame trakte sulaiko skysčius ir padeda atsikurti skrandžio gleivinei. Želatinoje esančios medžiagos stiprina nagus, dantis, kaulus ir plaukus, todėl jų dedama į įvairius papildus.

Štai kiek naudos mums gali suteikti želatina. Tad valgykime želė arba tiesiog dažniau išsivirkime šaltienos! Kaip jos pasigaminti, paklausėme „Norfos“ prekybos tinklo vyr. mėsininko Dainiaus Bartošiaus.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Dainius Bartošius

„Šaltienai gaminti gali būti naudojamos pigesnės kiaulienos dalys – kojos, galvos, karkos, kuriose yra daug kremzlių ir sausgyslių, turinčių daugiausiai drebučius sudarančios medžiagos – kolageno. Taip pat šaltieną galima gaminti ir iš kitos mėsos, pvz. vištienos, bet tada papildomai turi būti pridedama želatinos. Norint suteikti šaltienai ryškesnio skonio, verdant kiaulieną galima paįvairinti kitos rūšies mėsa, pvz., jautienos kulnine su kaulu“, – pataria D.Bartošius, akcentuodamas naudingiausią šaltienos savybę – didelę kalogeno koncentraciją, kas yra nepamainomas papildas, palaikant gerą sąnarių funkcionavimą.

Kad šaltiena būtų skaidri, ekspertas rekomenduoja mėsą su vandeniu užvirus, skystį su visomis putomis nupilti ir mėsą nuplauti. Tada vėl užpilti vandeniu ir virti apie 2,5-3,5 val.

Šaltiena paprastai gardinama morkomis, svogūnais, česnakais, lauro lapais, pipirais bei druska. Tad likus mažiau kaip 1 valandai iki virimo pabaigos, reiktų visus šiuos priedus sudėti.

Paskui virti tol, kol mėsa kris nuo kaulų, o sultinys taps sodrus, gal kiek per sūrus. To nereiktų bijoti, nes susimaišęs su mėsa sūrumas normalizuosis. Išvirtą pravėsusią mėsą reikia kruopščiai supjaustyti, mėsos raumenų skaidulas suplėšyti, išrinkti kauliukus, susmulkinti odeles, kad kuo geriau tarp mėsos pasiskirstytų sultinys.

Sultinį prieš užpilant mėsą D.Bartošius pataria perkošti ir dar kartą užvirinti, kad gautųsi kuo skaidresnis. Šaltiena vėsinama iki kambario temperatūros ir tada perkeliama 4-5 val, į šaldytuvą, kol visiškai sustings.

O štai ir tikslus gardžios šaltienos receptas tiems, kurie nuspręs jos pasigaminti.

Reikės:

  • 2-3 kiaulių kojų,
  • 1 karkos,
  • 0,5 kg jautienos kulninės su kaulu,
  • 2 svogūnų,
  • 1 morkos,
  • 3 skiltelių česnako,
  • pipirų, lauro lapų, druskos pagal skonį.

Gaminimas

Mėsą užverdame, tada nupilame vandenį, perplauname mėsą dar kartą. Užpilame švariu vandeniu ir verdame apie 3 valandas.Tada sudedame morkas, svogūnus,česnakus, prieskonius, druską ir dar paverdame apie 40 min.

Tada iš sultinio išimame mėsą, atvėsiname, išrenkame kruopščiai kauliukus, smulkiai supjaustome ir sudedame į indelius. Indelių dugne išdėliojame virtas morkas. Sultinį perkošiame, dar kartą užverdame ir užpilame indeliuose išdėliotą mėsą.

Atvėsiname iki kambario temperatūros, tada sudedame į šaldytuvą 4-5val. Patiekiame su krienais, virtomis bulvėmis, raugintais agurkais. Skanaus!

Būkite sveiki, stiprūs ir gražūs!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius