-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitgalį kviesiantis „Vilnius Coffee Festival“ stebins plačia edukacine programa

Penktadienį, kovo 23-iąją startuojantis „Vilnius Coffee Festival“ kvies ne tik išragauti geriausių mūsų šalies ir svečių iš užsienio šviežiai paskrudintos kavos, paruoštos profesionaliausių Lietuvos baristų, bet ir sudalyvauti edukacinėje festivalio dalyje. Pranešimų kavos tema nemokamai bus galima klausytis nuo ryto iki vakaro.
Kavos ruošimas
Kavos ruošimas / Festivalio archyvo nuotr.

Visas tris festivalio dienas lankytojus atrasti naujus skonius kvies sūrio ir kavos degustacijos, vyksiančios edukacijos erdvėje, kurias pristato du savo srities profesionalai: sūrio parduotuvių tinklas „Say Cheese“ ir gerai kavos skrudinimo meną išmanantys „Taste Map“.

Juliaus Kalinsko nuotr. /Viena iš „Taste Map“ įkūrėjų Ieva Malijauskaitė
Juliaus Kalinsko nuotr. /Viena iš „Taste Map“ įkūrėjų Ieva Malijauskaitė

Ekspertai atskleis pagrindines, bet mažai Lietuvoje dar žinomas sūrio ir kavos derinimo taisykles, sūrio ir kavos tarpusavio sąsajas bei skonių savybes. Bus pateikti būdai, kaip prie rūšinės kavos tinkamai priderinti skirtingų rūšių sūrius ir atvirkščiai, kaip rūšinei kavai tinkamai parinkti kokybišką sūrį. Degustuojant trijų sūrių ir trijų rūšinių kavų derinius susipažinsite su dviem skirtingais pasauliais, ekspertai įsitikinę, kad kokybiško sūrio gabalėlis vietoje pieno į kavą padės pajusti didžiausią skonių puokštę.

Šeštadienį ryte pranešimą apie rūšinę kavą skaitys Italijos kavos revoliucionierius Francesco Sanapo. Jo kvietimu espresso tėvynėje pamažu atsisveikinama su karčiu espresso puodeliu ir greitai vartojama kava. Franceso raginami jo tėvynainiai atranda švelnesnę, naujų poskonių ir kruopščiai atrinktų kilmės vietų kavą. Jis moko italus gerti espresso trimis gurkšniais, atrandant kiekvieno skirtingą skonį.

Rūšinė kava atsirado kaip atsvara masinei kavos kultūrai, kurios fokusu ilgainiui tapo ne kavos kokybė, o kiekybė. Rūšinės kavos kultūra grįsta išskirtinės kokybės ir unikalumo paieškomis, dėmesiu kiekvienam kavos kelionės nuo ūkininko iki puodelio etapui, tvariu ir socialiai atsakingu požiūriu į kavos verslą. F.Sanapo atskleis, kur yra takoskyra tarp masinės ir rūšinės kavos kultūrų, ir kaip skiriasi tai, ką atrandame kavos puodelyje, ragaudami masinį produktą ir rūšinę kavą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Kava

Šeštadienį po pietų „Crooked Nose & Coffee Stories“ kavos manufaktūros įkūrėjas bei lietuviško kavos įrankio „Bro“ kūrėjas Emanuelis Ryklys papasakos apie lėtai kavos kultūrai dedikuotus septynerius metus. Pranešimas „Lėti kavos žaidimai“ apims Emanuelio kelią nuo pirmųjų kavos kilogramų skrudinimo keptuvėje iki originalių kavos produktų, pasklidusių po visą pasaulį, nuo kamerinių kavos degustacijų iki nepriklausomos tarptautinės kavos konferencijos Vilniuje.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Emanuelis Ryklys
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Emanuelis Ryklys

Nuo penktadienio iki sekmadienio „Paulig“ stende bus galima pabendrauti su vieninteliu Baltijos šalyse „Specialty Coffee Association“ (SCA) sertifikuotu barista treneriu Mihkel Jurimaa iš Estijos ir suomiu Jori Korhonen, kuris yra „brew“ baro fanatikas ir piešimo pieno puta ekspertas, kavos pasaulyje dirbantis jau 8-erius metus. Jų gamintų kavų taip pat bus galima paragauti visą savaitgalį vyksiančio festivalio metu.

Asmeninio albumo nuotr./Mihkel Jurimaa iš Estijos ir suomis Jori Korhonen
Asmeninio albumo nuotr./Mihkel Jurimaa iš Estijos ir suomis Jori Korhonen

Kavos tinklaraštininkė, sertifikuota SCA trenerė, nuo 2011-ųjų metų besisukanti kavos versle, Regine Leonie Guion-Firmin trumpai papasakos apie savo kelią nuo baristos iki trenerės „Caravan Coffee Roasters“ ir SCA edukacijos pradininkės Kenijoje, taip pat patars, kaip išsirinkti geriausią žaliavą ir kaip paruošti puikiausią V60.

Asmeninio albumo nuotr./Regine Leonie Guion-Firmin
Asmeninio albumo nuotr./Regine Leonie Guion-Firmin

Kavos kultūrai dedikuotame „Vilnius Coffe Festival“ turėsite progą išgirsti seminarą ir apie skirtingas kavos gėrimų variacijas, pasitelkiant įvairius produktus ir ruošimo metodus. Šeštadienio popietę nemokamą seminarą ves svečias iš Vengrijos, „Monin“ gėrimų inovacijų direktorius, kavos ekspertas, keturis kartus iškovojęs geriausio Vengrijos barista vardą Attila Molnar.

Seminare sužinosite apie naujausias kavos gėrimų tendencijas, kavos panaudojimo galimybes naujuose bei jau tradiciniais tapusiuose kokteiliuose, kavos draugystę su kitais barmenų pamėgtais produktais: sirupais, tyrėmis, padažais, alkoholiu ir kitais ingredientais. Seminaras lauks visų norinčių pažinti kavos paslaptis ir ieškančių naujų atradimų kavos gėrimuose.

Sekmadienio popietę viešnia iš Latvijos Ilze Laukaleja, tikra kavos ir mokslo mylėtoja, 6 metus atidavusi mokslams apie maistą ir 3 metus paskyrusi darbui su kava, pristatys savo tyrimus, susijusius su kavos aromatais. Ilze kurs įdomiausią kavos kvapų, poskonių ir biologiškai atkyvių junginių kompoziciją.

Festivalio pranešimų seriją sekmadienio pavakarę užbaigs Jamie Jongkind, nuo 2017 metų prisijungęs prie žalios kavos pardavimų komandos „Nordic Approach“. Jo dėka mes turime galimybę paragauti pačių geriausių kavų, Europos skrudintojai gali eksperimentuoti su „Panama Gesha“ ir „Colombia Tolima“ pupelėmis.

Savo karjerą Jamie pradėjo Roterdame, tačiau jam to neužteko, norėjosi kavos žinias plėsti, tobulėti ir siekti kavos aukštumų, tad jis pradėjo patirties ieškoti dirbdamas laisvai sambomu barista įvairiuose festivaliuose. Taip žingsnis po žingsnio didėjo noras būti ne vienišu klajojančiu vilku, bet komandos dalimi, tada pats pradėjo skrudinti kavą. Kaip sako Jamie: „Žalia kava man yra kaip žalia mėsa virtuvės šefui. Tu nenori savo virtuvėje patiekti perkepto arba per žalio kepsnio, taip ir su kava – ieškai geriausio profilio, kad kava būtų sultinga ir tobulai subalansuota!“.

Asmeninio albumo nuotr./Jamie Jongkindas
Asmeninio albumo nuotr./Jamie Jongkindas

Ir tai tik dalis visų festivalio svečių ir pranešėjų. Išsamią „Vilnius Coffee Festival 2018“ kavos čempionatų, edukacinę, įvairių kitų renginių ir atrakcijų programą rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius