-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Smaližiauti sveikai: kaip namuose pasigaminti maistingų augalinių ledų?

Vasarai įpusėjus parduotuvių šaldikliai lūžte lūžta nuo ledų gausos. Tačiau dirstelėjus į jų etiketes apetitas ima blėsti: ilgame ingredientų sąraše dominuoja įvairiais vardais užsimaskavęs cukrus, tirštikliai bei kitos mažai vertingos medžiagos. Sveikesnė šio deserto alternatyva – namuose gaminti augaliniai ledai. Kokių ingredientų jiems prireiks ir ką reikia žinoti norint išgauti kreminę tekstūrą?
Veganiški apelsinų ledai
Veganiški apelsinų ledai / Vida Press nuotr.

Baltymų ir vitaminų šaltinis

Vasarą riešutai vietą užleidžia šviežioms uogoms ir vaisiams, tačiau ir šiltuoju sezonu jų pamiršti nederėtų – tai svarbi visavertės mitybos dalis. Riešutuose gausu sveikųjų riebalų, padedančių blokuoti blogojo cholesterolio pasisavinimą, augalinės kilmės baltymų ir skaidulinių medžiagų. Žemės riešutai ir pistacijos pasižymi B grupės vitaminais, migdolai ir lazdynai turtingi vitaminu E, anakardžiai – vitaminu K. Didžiojoje dalyje riešutų taip pat gausu sklandžiai organizmo veiklai būtinų magnio ir mangano.

Ledų gamybai galima naudoti tiek natūralios sudėties pirktinius, tiek pačių pagamintus riešutų kremus.

Puikus būdas racioną papildyti riešutais – gaminti iš jų ledus! Augalinėje mityboje tai itin populiarus desertų ingredientas, pasižymintis ypatingomis savybėmis. Gaminant ledus namuose pagrindiniu iššūkiu neretai tampa šalimo metu susiformuojantys ledo kristalai. Jie ne tik nemaloniai traška burnoje, bet ir apsunkina ledų išėmimą iš formos. Geras būdas jų išvengti – ledų bazei naudoti natūraliai riebius ingredientus. Iki vientisos masės sutrinti riešutai tam puikiai tinka. Išplakti su kokosų grietinėle ar augaliniu pienu jie suteikia desertui kremišką tekstūrą ir sodrų skonį.

Ledų gamybai galima naudoti tiek natūralios sudėties pirktinius, tiek pačių pagamintus riešutų kremus: žemės riešutų, migdolų, anakardžių, lazdynų, graikinių – rinkitės savo mėgstamiausią!

Vida Press nuotr./Veganiški ledai
Vida Press nuotr./Veganiški ledai

Skirtingi riešutai dera su skirtingais priedais, suteikiančiais šaltajam desertui subtilumo. Lazdynus gerai papildo juodasis šokoladas, migdolai puikiai dera su vyšniomis, o štai graikinių riešutų skonį atskleisti padeda šlakelis klevų sirupo. Tarp augalinių ledų entuziastų ypač mėgstamas nekepintų anakardžių sviestas, kadangi jis, lyginant su kitais, nėra tokio ryškaus skonio ir leidžia atsiskleisti kitiems ingredientams. Prie jo dera tiek vaisiai, tiek karamelė, tiek kiti pagardai.

Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais
(recepto autorė – Jūratė iš Valgykime Sveikiau)

Ingredientai:

  • 200 g anakardžių, išmirkytų per naktį;

  • 1 indelis (400 ml) riebaus kokosų pieno;

  • 65 ml klevų ar agavų sirupo;

  • 6 valg. šaukšt. smulkintų šviežios mėtos ar pipirmėtės lapelių (arba stipresniam mėtiniam skoniui naudokite apie 1/2 pipirmėčių ekstrakto ar aliejaus);

  • žiupsnelis druskos;

  • 1/2 arbat. šaukšt. vanilės pastos;

  • 100 g juodojo šokolado, sukapoto gabaliukais.

Gaminimas:

1. Viską (išskyrus šokoladą) sudėti į galingą elektrinį trintuvą ir sutrinti iki vientisos tekstūros.

2. Įmaišyti šokolado gabaliukus, supilti masę į šaldymui skirtą indą, uždengti ir įdėti į šaldiklį, kol sušals.

3. Prieš valgant leisti ledams truputį atšilti.

Tinklaraščio nuotr. /Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais
Tinklaraščio nuotr. /Mėtiniai ledai su šokolado gabaliukais

Paprastas būdas suvalgyti daugiau vaisių ir uogų

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja suvartoti ne mažiau nei 400 g vaisių ir daržovių per dieną. Užpildžius šaldiklį naminiais vaisiniais ledais tą padaryti bus visai nesunku. Be to, tyrimais įrodyta, jog šaltyje naudingosios medžiagos bei vitaminai iš vaisių ir uogų niekur nedingsta.

Nenuginčijamas bananų privalumas gaminant ledus – su jais dera beveik viskas!

Ledų gamybai puikiai tiks sezoninės gėrybės: mėlynės, šilauogės, braškės, serbentai, avietės. O vasariškai egzotiškus skonius išgauti padės kiviai, mangai, avokadai, taip pat ananasai.

Vida Press nuotr./Veganiški ledai iš vaisių tyrės
Vida Press nuotr./Veganiški ledai iš vaisių tyrės

Augalinių ledų receptuose dažnai galima rasti bananus. Dėl sudėtyje esančio pektino (medžiaga, randama ląstelių sienelėse), sutrinti jie sušąla į tolygią ir vientisą masę, puikiai tinkančią vaisinių ledų bazei. Nenuginčijamas bananų privalumas – su jais dera beveik viskas! Maišykite juos su kitais vaisiais, uogomis, šokoladu, riešutais ar kitais mėgstamais pagardais.

Ryškiaspalviai vyšnių ledai
(recepto autorė – Jūratė iš Valgykime Sveikiau)

Ingredientai (maždaug 4 porcijoms):

  • 2 stiklinės šaldytų vyšnių;

  • 2 šaldyti bananai;

  • Patiekimui – smulkinto juodojo šokolado arba smulkintų kakavos pupelių.

Gaminimas:

Vyšnias ir bananus sudėti į elektrinį maisto trintuvą (prieš tai leisti šiek tiek atšilti, kad trintuvas neperkaistų), sutrinti ir iš karto galima mėgautis.

Tinklaraščio nuotr. /Ryškiaspalviai vyšnių ledai
Tinklaraščio nuotr. /Ryškiaspalviai vyšnių ledai

Ananasų ir bananų ledai
(recepto autorė – Iveta iš @plantastica)

Ingredientai (3–4 porcijoms):

  • 320 g šviežio ananaso;

  • 1 vidutinio dydžio gerai sunokęs bananas;

  • 120 ml kokosų pieno kietosios dalies (kremo nuo kokosų pieno skardinės viršaus).

Gaminimas:

1. Ananasą supjaustyti kubeliais, bananą griežinėliais ir iš anksto užšaldyti šaldymo kameroje. Palaikyti šaldiklyje bent kelias valandas ar dar geriau – per naktį.

2. Šaldytus bananą bei ananasą ir kokosų pieną sudėti į indą, kuriame malsite ledus. Tam reikėtų rankinio trintuvo arba maisto kombaino.

3. Sumalti visus ingredientus iki vientisos masės.

4. Ledus galima valgyti iškart arba palaikyti šaldiklyje 20–30 minučių, kad labiau sukietėtų. Laikant šaldiklyje ilgiau (pavyzdžiui, per naktį), išėmus palaikyti 20–30 minučių kambario temperatūroje, kad šiek tiek suminkštėtų.

Tinklaraščio nuotr. /Ananasų-bananų ledai
Tinklaraščio nuotr. /Ananasų-bananų ledai

Specialių prietaisų nereiks, pravers kelios gudrybės

Receptuose dažnai minimas ledų aparatas gamybos procesą išties palengvina. Jo esmė – tolygiai šaldyti ledų masę ją nuolat maišant. Tokiu būdu ledo kristalai susiformuoja mažesni ir ledų tekstūra būna minkštesnė, kremiškesnė. Vis dėlto, puikių rezultatų galima pasiekti ir be šio prietaiso. Tereikia paruoštą ledų masę supilti į šalčiui atsparų indą, dėti į šaldiklį ir kas valandą gerai pamaišyti, kol ji visiškai sustings. Beje, planuojantiems ledus gaminti formelėse šis procesas visai nereikalingas – pilstyti daug patogiau skystą masę.

Gaminant ledus iš riešutų ir augalinio pieno bazės pakanka sutrinti visus norimus ingredientus maisto trintuvu ir šaldyti pasirinktu būdu: dideliame inde vis pamaišant ar mažesnėse formelėse.

O vaisiniai ledai gali būti gaminami dvejopai. Įprastas būdas būtų sutrinti ingredientus, lyg gamintumėte glotnutį, ir išpilstyti į pasirinktus indus.

Vida Press nuotr./Veganiški gervuogių ledai
Vida Press nuotr./Veganiški gervuogių ledai

Kitas metodas patiks minkštų ledų gerbėjams – tai vaisinių ledų paruoštukai. Tereikia užšaldyti supjaustytus vaisius bei uogas ir į vientisą masę trinti tik prieš pat valgant. Tokiu būdu pagamintas desertas pasižymi itin minkšta, kremiška tekstūra. Paruoštukai kartu yra ir puikus būdas nuo išmetimo „išgelbėti“ gėrybes, kurių nespėjate suvalgyti (iš stipriai sunokusių bananų gaminami ledai net skanesni!).

Šaltis slopina saldumą. Dėl šios priežasties ledų masę verta daryti kiek saldesnę.

Naminių ledų gamyba – ypatingas procesas. Šaltis keičia ingredientų savybes ir skonį, tad geriausiems rezultatams pasiekti pravers truputis žinių. Štai keletas naudingų patarimų, padėsiančių pasigaminti skaniausius naminius ledus:

  • Prieš gaminant ledus visus produktus patariama keletą valandų palaikyti šaldytuve. Tai leis sukurti vientisesnę ledų konsistenciją.

  • Pramoninėje ledų gamyboje kreminei tekstūrai išgauti naudojami įvairūs stabilizatoriai ir tirštikliai. Gaminant namuose jų funkciją gerai atliks kukurūzų krakmolas, agavų ar klevų sirupas.

  • Šaltis slopina saldumą. Dėl šios priežasties ledų masę verta daryti kiek saldesnę. Sodresnį skonį išgauti padės ir vienas slaptas ingredientas – žiupsnelis druskos.

  • Ledus šaldant ne formelėse, bet inde prieš valgant svarbu leisti jiems atšilti bent 10 min. Namų šaldikliuose temperatūra būna gana žema, todėl ledai išeina kietoki, juos sunku patiekti.

Šio straipsnio publikavimas – ne pelno siekiančios organizacijos „Gyvi gali“ projekto „Nori gali“ dalis. Projektas skatina atrasti augalinio maisto naudas bei skonių įvairovę. Visą vasarą dairykitės įdomiausių straipsnių augalinės mitybos temomis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius