Laisvas žodis nereiškia palaidas.  Prenumeratai iki - 60%
Išbandyti

Šokolado mėgėjų įpročiai Lietuvoje: nori vis įdomesnių skonių

Lietuviai vis dažniau renkasi juodąjį šokoladą, turintį mažiau cukraus, pageidauja įvairių skonių derinių ir šio produkto suvalgo daugiau nei šiltų kraštų gyventojai. Taip LRT RADIJUI sako „Rūtos“ saldainių fabriko Turizmo padalinio vadovė Odeta Kirnienė. Šokolado bendrovės „AJ šokoladas“ savininkas Algimantas Jablonskas teigia, kad tikrame šokolade yra 96 proc. kakavos – jis itin kartus.
Šokoladas ir burokėliai – neįprastas, bet puikus derinys.
Šokoladas / Fotolia nuotr.

Daugiau šokolado suvartojama vėsesnio klimato šalyse

Nuo maždaug 1925 m. pagrindinė įmonės „Laima“ produkcija – saldumynai, sako LRT RADIJO bendradarbis Arūnas Vaikutis. Kaip teigia jis, „Laima“ tiek dabar, tiek tarpukario ir sovietmečio metais buvo garsiausia saldumynų gamintoja: „Įmonės produkcija buvo eksportuojama į daugybę šalių, produkcija daug kartų pristatyta įvairiose olimpiadose, laimėjusi aukso ar sidabro medalius. „Laima“ turi senas ir gražias tradicijas.“

Pasak A. Vaikučio, nors 2015 m. prekinis ženklas „Laima“ tapo didelės ne latviškos akcinės bendrovės padaliniu, išsaugojo senąjį pavadinimą ir vis dar laikomas savotišku Latvijos simboliu. „Šiuo metu įmonės produkcija eksportuojama į beveik 100 pasaulio šalių – ne tik Europos, bet ir Pietų ir Šiaurės Amerikos, bandoma užkariauti Australijos rinką. Tolimesnėse šalyse vyrauja kitokios skonio tradicijos, todėl „Laimos“ atstovai važinėja po pasaulį, studijuoja kitų regionų gamybos tradicijas ir prie to pritaiko savo produkciją“ – aiškina pašnekovas.

O. Kirnienė tikina, kad „Rūta“ nuo seno garsėja šokolado ir kitų produktų deriniais: „Gamyklos įkūrėjas Antanas Gricevičius prieš 100 metų šokoladą jungė su įvairiais vietoje auginamais produktais. Iš vietos gyventojų jis pirkdavo pieną, uogas, medų.“

Kaip sako pašnekovė, „Rūta“ tradicijas išlaikė. „Pavyzdžiui, baltąjį arba juodąjį šokoladą jungiame su svarainiais, mėlynėmis, šilauogėmis, šaltalankiais, šermukšniais, medumi ir t. t. Galima pastebėti, kad suaugusiųjų skonis keičiasi, jie renkasi juodąjį šokoladą, turintį mažiau cukraus. Taip pat pageidauja įvairių skonių derinių, o tai mūsų technologai sėkmingai daro“, – tikina O. Kirnienė.

Vida Press nuotr./Moteris uodžia šokoladą
Vida Press nuotr./Moteris uodžia šokoladą

Anot O. Kirnienės, šokoladas pradėtas vartoti prieš keturis tūkstančius metų centrinėje Amerikoje, tačiau ne kaip valgis, o gėrimas: „Tai buvo kartokas, pikantiško skonio gėrimas. Desertu europiečiai šokoladą pavertė tik XVII–XIX a. Dabar šokoladas tampa vis kartesnis, norisi mažiau cukraus, tačiau jis vis tiek – desertas.“

Kaip sako O. Kirnienė, lietuviai šokolado suvalgo tiek, kiek ir kitų šalių gyventojai, nors vėsesnio klimato kraštuose šokolado suvartojama daugiau. „Tarkime, ispanai pirmieji Europoje pradėjo gaminti šokoladą kai atsigabeno kakavos pupelių. Tačiau dabar suvartoja šokolado mažiau nei lietuviai. Galbūt dėl to, kad Ispanijoje šilčiau ir jie labiau nori ledų“, – tvirtina pašnekovė.

Renkantis šokoladą pataria neapsigauti

A. Jablonskas įsitikinęs, kad šokoladas – labai įdomus produktas: „Ką įdėti į šokoladą, jau fantazijos reikalas. Įprasta dėti riešutus, bet galima ir, pavyzdžiui, imbierą. Man patinka šokoladiniai saldainiai, pasižymintys kontrastais, leidžiantys pajusti daug skonių. Vienas populiariausių šokoladų – su florentinu. Tai toks traškus sausainukas, keptas medaus pagrindu.“

Šokoladas pasižymi maistinėmis medžiagomis flavonoidais – šios medžiagos apsaugo mūsų ląsteles nuo streso, tuo pačiu – širdies ir kraujagyslių ligų.

Pasak A. Jablonskio, tikrame juodame šokolade yra 96 proc. kakavos produkto. „Toks šokoladas nepaprastai kartus, ne iš karto galima suprasti, kad tai – šokoladas. Manome, kad tai saldus produktas, bet jei į jį nieko daugiau neįdėta, šokoladas labai kartus. Šokoladas brangus ne šiaip sau. Tai priklauso nuo žaliavos – kokios kavos pupelės, kaip sunku jas užauginti“, – aiškina pašnekovas.

Gydytoja dietologė Žana Antonova, paklausta apie vertingąsias šokolado medžiagas, teigia, kad šis produktas pasižymi maistinėmis medžiagomis flavonoidais: „Šios medžiagos apsaugo mūsų ląsteles nuo streso, tuo pačiu – širdies ir kraujagyslių ligų. Daug flavonoidų turi juodasis šokoladas, tačiau priklauso, kaip jis gaminamas. Pavyzdžiui, pieniškas šokoladas turi mažiau flavonoidų, be to, jame yra pridėtinio cukraus ir pan.“

Gydytoja pataria visuomet perskaityti etiketę, esančią ant šokolado. „Turi būti užrašyta, kad tai šokoladas, o ne jo gaminys. Dažnai žodis „Gaminys“ užrašytas mažesnėmis raidėmis, galima dėl to apsigauti. Visuomet reikia pažvelgti, kokia sudėtis – kiek ten kakavos ir pan. Siūlau rinktis šokoladą, kuriame būtų ne mažiau 70 proc. kakavos“, – pataria specialistė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius