Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sukūrė virtuvės prietaisą, įkvėptas dukros žaislo

Lietuviai sukūrė ir užpatentavo išmanų, tyliai veikiantį ir lengvai valomą maisto ir gėrimų plaktuvą, kurį pavadino „Millo“. O įdomiausia tai, jog šio išmanaus plaktuvo sukūrimą lėmė kūdikio auginimas ir ištyrinėtas vaikiško žaislo – muzikinės dėžutės – mechanizmas, ant kurio, padedant magnetui, sukosi dvi lėlytės.
Plaktuvas „Millo“ ir jį įkvėpęs žaisliukas
Plaktuvas „Millo“ ir jį įkvėpęs žaisliukas / Asmeninio albumo nuotr.

„Pamatytas dukters žaislas išsprendė mano problemą, su kuria susidurdavau kas rytą: sportuoju ir propaguoju sveiką gyvenimo būdą, tačiau vis pritrūkdavo laiko sveikai mitybai. Kai atradau sveikuoliškus maisto ir gėrimų kokteilius, po savaitės juos „užmečiau“ dėl dviejų priežasčių. Pirma, nekenčiau kas rytą po naudojimo išrinkti, plauti ir vėl sudėti plaktuvo. Antra, jis taip garsiai burzgė, kad pažadindavau savo kūdikį ir žmoną“, – apie netikusią patirtį pasakoja „Millo“ plaktuvo kūrėjas Ruslanas Trakšelis.

Asmeninio albumo nuotr./Ruslanas Trakšelis
Asmeninio albumo nuotr./Ruslanas Trakšelis

„Kartą pastebėjau, kaip sklandžiai ir be garso sukasi dukters žaislas – muzikinė dėžutė. Ėmiau tyrinėti žaislo mechanizmą ir kilo mintis sukurti tyliai veikiantį, lengvai išrenkamą maisto ir gėrimų plaktuvą. Užsidegęs pasikonsultavau su keliais inžinieriais, kurie patvirtino, kad tai tikrai įmanoma“, – apie netikėtai gimusią verslo idėją pasakoja R.Trakšelis.

Pasak jo, netrukus suburta komanda jau kūrė visą sistemą, kaip pagaminti šį plaktuvą ne tik tyliai veikiantį ir lengvai bei greitai valomą, bet ir išmanų bei maksimaliai funkcionalų. Galiausiai pavyko sukurti įrenginį, kuris gali būti naudojamas kaip plaktuvas, maišytuvas, gertuvė ir pan., o patentas jam suteiktas už naujovišką magnetinės sankabos sprendimą peiliukų dangtelyje, kuris užsukamas tiesiai ant gertuvės. Tokia konstrukcija leidžia patogiai nuimti, naudoti ir valyti plaktuvo „Millo“ dangtelį ir sutaupyti daug laiko.

Asmeninio albumo nuotr./Plaktuvo „Millo“ dangtelis
Asmeninio albumo nuotr./Plaktuvo „Millo“ dangtelis

Naudojantis lietuvių sukurtu trintuvu maisto kokteilio paruošimas trunka dvi minutes, o trintuvo peiliukių plovimas – kelias sekundes.

Kaip ir svajojau, kad rytais nepažadinčiau miegančios dukrytės bei žmonos, „Millo“ plaktuvas dirba keturis kartus tyliau nei anksčiau buvę rinkoje.

„Kaip ir svajojau, kad rytais nepažadinčiau miegančios dukrytės bei žmonos, „Millo“ plaktuvas dirba keturis kartus tyliau nei anksčiau buvę rinkoje, jo garsas yra normalaus pokalbio lygio, todėl sveikų kokteilių paruošimas be sąžinės graužimo tapo mano sveiku rytiniu įpročiu“, – džiaugiasi jaunas tėtis, triatlonų dalyvis R.Trakšelis.

Pasak kūrėjo, būtent dėl „Millo“ patogumo ir funkcionalumo jo įkurtam startuoliui pavyko per trumpą laiką pritraukti investicijas iš keturių privačių Lietuvos investuotojų, o paskui ir per tarptautinę sutelktinio finansavimo sistemą „Kickstarter“.

Asmeninio albumo nuotr./Plaktuvas „Millo“
Asmeninio albumo nuotr./Plaktuvas „Millo“

„Investuotojai tiki šia idėja, nes mato, kad „Millo“ yra labai patogus įrankis, leidžiantis išsiugdyti sveikus mitybos įpročius. Jis visiškai pritaikytas šiuolaikiniam, greitam žmonių gyvenimo tempui ir neturi analogų rinkoje“, – teigia R.Trakšelis. Šie plaktuvai daugiausiai keliauja pas užsienio užsakovus, bet jų jau užsisakė ir keli didieji Vilniaus biurai.

„Mes susidraugavome su trimis pasaulyje pripažintomis maisto ir gėrimų kokteilių kūrėjomis ir iš jų išmokome, kad receptų įvairovė – beribė. Daug receptų tinka vaikams ir leidžia jiems nuo mažų dienų išsiugdyti sveikus mitybos įpročius“, – patirtimi dalinasi 3-jų metukų dukrelę auginantis R.Trakšelis.

Asmeninio albumo nuotr./Ruslanas Trakšelis su mylimąja Ieva ir dukryte
Asmeninio albumo nuotr./Ruslanas Trakšelis su mylimąja Ieva ir dukryte

Lietuvos patentų biuro išduota patento apsauga apima ne tik plaktuvo, maišytuvo ir gertuvės funkciją turintį „Millo“, bet ir kitokiems prietaisams tinkamą tokią pačią magnetinę konstrukciją: ledukų smulkintuvams, maisto smulkintuvams, kokteilinėms ar kitiems prietaisams, kuriuose naudojami sukami ašmenys ar mentės. Visai gali būti, kad ateityje ši lietuvių komanda nustebins naujais išradimais.

Be pačios magnetinės konstrukcijos patento, šių metų pradžioje Europos Sąjungos intelektinės nuosavybės tarnyba užpatentavo ir lietuvių sukurtojo „Millo“ plaktuvo dizainą, o jo patentą lietuviai pateikė ir JAV rinkai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius