Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tarptautinę arbatos dieną – netikėti jos receptai: nebijokite gardinti pienu ar net ryžiais

Nors lietuviai arbatą dažniausiai ruošia visai paprastai – tiesiog užpliko mėgstamas arbatžoles vandeniu, pasaulyje egzistuoja daugybė skirtingų arbatos ruošimo tradicijų. Gruodžio 15-ąją visame pasaulyje minimos Tarptautinės arbatos dienos proga susipažinkite su įdomiausiais arbatos ruošimo receptais.
Masala chai
„Masala chai“ / Vida Press nuotr.

„Skonio ir kvapo“ arbatos žinovas Audrius Žilinskas pranešime žiniasklaidai teigia, kad įprastai lietuviai arbatą skanina cukrumi, medumi ar citrina, retas kuris ją pagardina šlakeliu pieno. Visgi idėjų, kaip pagardinti mėgstamą gėrimą, yra kur kas daugiau.

„Įmantresnių arbatos receptų galime pasiskolinti iš tų kraštų, kuriuose arbata auginama ir gaminama. Pavyzdžiui, Artimųjų ir Tolimųjų Rytų, Indonezijos. Svetur ruošiant arbatą dažnai negailima nei pieno, nei skirtingų prieskonių, o kartais į arbatos puodelį net beriami ryžiai!“ – stebina ekspertas ir skuba dalytis receptais. Kas žino, gal kurį išbandyti magės ir jums?

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Žilinskas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Andrius Žilinskas

Indiška masala chai – arbata su prieskoniais

Tradicinė indiška arbata, dar vadinama masala chai, – ypač stipri ir saldi juoda arbata, pagardinta prieskoniais ir šlakeliu pieno. A.Žilinskas pasakoja, kad tokio gėrimo paskanauti galima kone kiekvienoje Indijos miestų gatvėje, traukiniuose, pakelės užkandinėse ar užsukus į svečius pas vietos gyventojus. Be to, dabar tai – tradicinis gėrimas ne tik Indijoje, bet ir daugelyje arbatinių ir kavinių Vakarų šalyse.

„Indijoje nuo seno buvo įprasta vietoje arbatos gerti prieskonių nuovirą, o juodoji kamelijų arbata ilgai laikyta prabangos gėrimu. Vietiniai gyventojai ją gerti įgudo tik XX amžiuje, sumaišę su prieskoniais, pienu ir cukrumi. Priklausomai nuo naudojamų prieskonių, egzistuoja begalė masala chai variacijų. Juk „masala“ ir reiškia prieskonius... Klasikine masala chai laikoma arbata su gvazdikėlių, imbiero, cinamono, kardamono ir juodųjų pipirų mišiniu, tačiau kiekvienas gali susikurti sau labiausiai patinkančią versiją“, – sako A.Žilinskas.

Vida Press nuotr./„Masala chai“
Vida Press nuotr./„Masala chai“

Jis pateikia savo mėgstamą receptą. Masala chai prieskonių mišinį apie 10 min. uždengę pavirinkite 500 ml vandens. Nuėmę prikaistuvį nuo ugnies, suberkite juodosios arbatos arbatžoles ir palikite 4–5 minutėms. Tada arbatą nukoškite į arbatinuką, įdėkite valgomąjį šaukštą medaus, įpilkite 250 ml pašildyto pieno ir išmaišykite.

Matcha latte – žaliosios arbatos šedevras

Populiariausias rytietiškos ir vakarietiškos virtuvių derinys – švelni, bet energizuojanti matcha latte.

Pasak A.Žilinsko, klasikinei Rytų kultūrai Japonijoje jungiantis su vakarietiškąja, išradinga japoniška virtuvė maišosi su pasaulietiška, o to rezultatas – genialūs receptai.

„Japonai eksperimentuoja ir su savo žaliąja ceremonine arbata matcha, auginta pavėsyje ir sutrinta į miltelius. Jos deda į desertus ir marinatus, o populiariausias virtuvių derinys – švelni, bet energizuojanti matcha latte“, – pasakoja žinovas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saldumynai iš „matcha“ arbatos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Saldumynai iš „matcha“ arbatos

Norėdami pasigaminti tokios arbatos, arbatinį šaukštelį matcha arbatos nedideliame indelyje užpilkite 70 ml 80 laipsnių temperatūros vandens ir išplakite. Geriausia – bambukine šluotele, kad arbatžolių milteliai tolygiai pasiskirstytų vandenyje. Pašildykite pieną ir plakite jį, kol suputos. Arbatą ir pieno putas supilkite į aukštą stiklinę ar puodelį ir švelniai pamaišykite neišardydami putų.

Mongoliška arbata su ryžiais

Mongolijos stepėse arbata neauga, tačiau stepių klajoklius arbata nuo seniausių laikų pasiekdavo iš Kinijos. Iš šios energizuojančios žolelės buvo gaminamas daug kalorijų ir baltymų turintis, jėgas atšiauriomis sąlygomis palaikantis gėrimas. Tirštas, su ryžiais ar sorų kruopomis, galintis pakeisti net rytinę košę.

„Tokį gėrimą galima gaminti tiek vien su juodąja arbata, tiek įmaišius šiek tiek pu-erh arbatžolių. Antru atveju gėrimas bus kvapnesnis ir autentiškesnis. O norint, kad gėrimas primintų stepėje kūrenamą laužą, įdėkite ir rūkytos, dūmu kvepiančios juodosios Lapsang Souchong arbatos“, – rekomenduoja A.Žilinskas.

Vida Press nuotr./Moteris geria mongolišką arbatą
Vida Press nuotr./Moteris geria mongolišką arbatą

Žinovas pateikia originalaus gėrimo receptą: „Juodosios kiniškos ir pu-ehr arbatų arbatžolių mišinį užpilkite puse litro vandens ir pavirkite 6–8 minutes. Tada užpilkite litru pieno ir kaitinkite ant silpnos ugnies, kol užvirs. Tuo tarpu keptuvėje ištirpinkite 30 g sviesto ir pakepinkite jame 40 g miltų. Galite įdėti ir sorų kruopų. Mišinį supilkite į arbatą su pienu, įdėkite šaukštelį druskos, dar kartą užvirkite. Galiausiai, viską supilstykite į mažus dubenėlius ir įdėkite po šaukštą (ar daugiau) virtų ryžių.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius