-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vakarienė pas Jurgą ir Paulių: kiaušinienė – milijonieriams, o sriuba – išalkusiems ir sušalusiems

Itališkos virtuvės stebuklas yra šis: brangūs produktai – paprasti patiekalai. Arba atvirkščiai: iškilmingi patiekalai – paprasti produktai. Na, bet šios šalies gastronomijos žinovai turbūt jau ne kartą girdėjo šį madingą ir dažnai linksniuojamą virtuvės terminą – „cucina povera“ – varguolių virtuvė. Šįsyk pabandysime išsiaiškinti, ką valgo varguoliai, o ką – turtuoliai.
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų pristatomas maistas
Jurga ir Paulius Jurkevičiai ir jų pristatomas maistas / Vida Press, Jurgos Jurkevičienės, Juliaus Kalinsko/15min nuotr.

Itališka „frittata“ su baltaisiais arba juodaisiais trumais

Taigi – milijonierių kiaušinienė. Niekas niekada nedrįs pasakyti, kad vištos kiaušinis – turtuolių maistas. Kaip jis bebūtų pagamintas, Benedikto ar suplaktas paprasčiausiam omletui, kiaušinis yra kiaušinis. Juolab jeigu kalbama apie paprasčiausią kiaušinienę.

Bet... Yra tokia kiaušinienė, kuri skirta, na gal ir ne milijonieriams, o tiems, kurie mėgsta pasišvaistyti maistui. Ir štai čia – neišvengiamas itališkas derinukas: kuklus vištos kiaušinis + trumas. Baltasis Albos arba juodasis Umbrijos. Keletas čirkštelėjimų tarka ir turime kuklią kiaušinienę už 30 arba 50 eurų. Galutinė kaina priklausys nuo čirkštelėjimų skaičiaus ir nuo trumų rūšies.

Kodėl būtent keptas kiaušinis? Todėl, kad jis puikiai sugeria intensyvų trumo aromatą. Jeigu įdėsite tarkuotą trumą drauge su šviežiu, nevirtu kiaušiniu į sandarų indą ir paliksite šaldytuve, kitą dieną turėsite trumų aromato kiaušinį.

Nelabai susigaudote, kuo skiriasi baltieji trumai nuo juodųjų, kaip juos laikyti, kaip tarkuoti? Nieko tokio, ne visiems gyvenime teko laikyti rankoje brangiausią pasaulyje grybą. Apie tai, kas per daiktas yra trumai, ko iš jų tikėtis ir ko nesitikėti, kaip gaminti ir kaip nesugadinti pakalbėsime kitą ketvirtadienį.

Vida Press nuotr./Trumas
Vida Press nuotr./Trumas

O dabar – skubėkite valgyti milijonierių kiaušinienę, nes atšalusi ji staigiai praras aristokratišką trumų aromatą.

Derinimas su vynu. Jokiu būdu netiks vanile kvepiantys brandinti raudonieji. Užtat lengvą naftos kvapą turintys rislingai prie šio patiekalo tiks idealiai. Arba taurė šampano. Šiaip ar taip – kiaušinienė su trumais yra pasiturinčių gurmė vėlyvų pusryčių klasika.

Ingredientai (4 asm.):

  • 8A kategorijos (šios dienos) vidutinio dydžio kiaušiniai;
  • 1/2 stiklinės tyro alyvuogių aliejaus;
  • 1 baltasis arba juodasis trumas (20 g);
  • šviežiai maltų baltųjų pipirų;
  • kokybiškos rožinės druskos (gali būti su trumais).

Gaminimas:

1. Įpilkite į įkaitintą keptuvę tyro alyvuogių aliejaus. Smarkiai išplakite arba išleiskite keptuvėje šviežius neplaktus kiaušinius, pasūdykite malta druska, uždenkite dangčiu ir kelias minutes kepkite ant didelės ugnies, paskui sumažinkite liepsną.

2. Patiekite kaip užkandį, jau lėkštėje paskanindami šviežiai maltais juodaisiais pipirais. Minutę prieš valgant smulkia burokine tarka brūkštelėkite virš kiaušinienės šviežio baltojo arba juodojo trumo galvutę.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Itališka „frittata“ trumais
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /Itališka „frittata“ trumais

„Minestrone“ – kai šalta, bet riebalų nesinori

Milijonierių kiaušinienės negerovė yra ta, kad ji nors ir stipriai kvepia, bet alkio nenumalšina. Atvirkščiai: intensyvus trumų aromatas sukelia alkio priepuolį. Ir tada tinka „cucina povera“ – varguolių virtuvės patiekalas – „minestrone“.

Dešiniųjų sriubytė, kairiųjų srėbalas. Pasakodami apie „minestrone“ negalime nutylėti keistos šio patiekalo savybes. Tai stipriai politizuotas valgis! Garsus italų dainininkas Giorgio Gaberis netgi sukūrė dainą – „Destra-Sinistra“ (it. Dešinė – Kairė), kurioje dainuoja apie politinę sriubą. Taigi, jeigu jūs valgote lengvą, skystą sriubytę „minestrina“, vadinasi, esate dešinysis. O jeigu valgote tirštą (toskanietišką) „minestrone“ – tada prijaučiate kairiesiems. Nes šio patiekalo pavadinimą galima būtų išversti į lietuvių kalbą taip: srėbalas. Ir nepamirškite: „minestrone“ yra vyriškos giminės – jis!

Karštas daržovių kokteilis. Na, bet mes nekreipiame dėmesio į itališkas politines rietenas ir gaminame sotųjį „minestrone“. Renkamės įvairiausių spalvų daržoves, nepaisome jų kainos ir įvaizdžio – „minestrone“ tinka viskas. Faktiškai išeina karštas daržovių kokteilis, kuris tinka tiems, kurie nenori riebalų, bet numalšinti alkį – taip. Tinka ir veganams – jeigu ką...

Naujo derliaus alyvuogių aliejus „novello“ – aitrus, pikantiškas, stipriai žoliškas ir bus „gerasis“ šios sriubos riebalas.

Esmė – pagardai. Naujo derliaus alyvuogių aliejus „novello“ – aitrus, pikantiškas, stipriai žoliškas ir bus „gerasis“ šios sriubos riebalas. Žinoma, tiems, kas įpratę prie riebių mėsiškų sriubų bus šiek tiek neįprasta.

Vienintelis sočiujų riebalų šaltinis bus „parmigiano reggiano“ sūris (veganai, žinoma, raukia nosį, – taip jiems ir reikia). Visi kiti – tarkuokite, tarkuokite ir dar sykį tarkuokite.

Derinimas su vynu. Abruco regione, kur dažnai valgo daržovių sriubą, užgeria ją gana drūto skonio baltuoju „Trebbiano d‘Abruzzo“. Bet tiks ir jauni, lengvo stoto raudonieji.

Ingredientai (4 asm.):

  • 100 g kalafiorų;
  • 100 g porų;
  • 100 g saliero;
  • 100 g morkų;
  • 100 g cukinijų;
  • 100 g burokėlių, špinatų arba itališkos „bieda“ lapų;
  • 100 g violetinio kopūsto;
  • 1 kubelis daržovių sultinio;
  • 200 g „parmigiano reggiano“ sūrio;
  • 1 stiklinė tyro alyvuogių aliejaus;
  • šviežiai maltų juodųjų pipirų;
  • kokybiškos maltos druskos.

Gaminimas:

1. Į verdantį vandenį įmeskite sultinio kubelį, palaukite, kol ištirps.

2. Vienodais gabaliukais susmulkinkite daržoves, saliero ir poro stiebus, kopūstą. Suberkite viską į burbuliuojantį sultinį ir pavirkite 5 minutes.

3. Nupilkite tiek vandens, kad sriuba taptų tiršta.

4. Patiekdami sriubą gilioje lėkštėje suformuokite dosnų tyro „novello“ alyvuogių aliejaus „apskritimą“. Gausiai pabarstykite „parmigiano reggiano“ sūriu ir šviežiai maltais juodaisiais pipirais.

Jurgos Jurkevičienės nuotr. /„Minestrone“ sriuba
Jurgos Jurkevičienės nuotr. /„Minestrone“ sriuba

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius