Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vienintelis Baltijos šalyse: po balsavimo feisbuke – veganiškos picos baras

Tai, kad nutarei visai atsisakyti gyvūninės kilmės produktų, visai nereiškia, kad nuo šiol teks atsisakyti populiarių valgių. Anaiptol. Veganizmo judėjimui įgaunant pagreitį visame pasaulyje, neatsilieka ir Lietuva – čia vis daugiau vegetarams, veganams skirtų restoranų, o nuo šiol kvies ir specializuota vieta, kur bus galima pavalgyti orginalių veganiškų picų.
Veganiška pica bare „Kaimynai“
Veganiška pica bare „Kaimynai“ / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Sostinės senamiestyje įsikūręs baras „Kaimynai“ nuo kovo 10-osios, penktadienio, prisistato kaip vienintelė Baltijos šalyje veganiška picerija. Vietą, kurioje baras veikia, veganiškai besimaitinantys žmonės žino puikiai – čia nuo 2015 m. veikė pirmasis Lietuvoje veganiškas restoranas „Gyvas“, šiam išsikėlus į kitą vietą, į Odminių gatvę nutarta vilioti tą pačią publiką – veganus, vegetarus ir jiems prijaučiančius.

Priešingai nuo kai kurių kitų prabangių ar net kiek pretenzingų vietų, veganiškų picų bare „Kaimynai“ interjeras dvelkia „pasidaryk pats“ stiliumi, vieniems jis, be abejonės, patiks, kitus atstums.

Tačiau šios vietos šeimininkai aiškina kūrę vietą, kur jaukiai jaustųsi ir kuklias pajamas gaunantys studentai ar moksleiviai, orientuojamasi į klientą iki 30 metų. O būtent šioje amžiaus grupėje veganizmo idėjos greičiausiai ir prigyja.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baro „Kaimynai“ interjeras
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Baro „Kaimynai“ interjeras

Įdomu, jog už tai, kad šioje vietoje atsirastų būtent picerija, socialiniame tinkle „Facebook“ balsavo patys Lietuvos veganai. Kaip teigė viena jų atstovių, veganiškų renginių organizatorė Ventė Viteikaitė, kiek veganų šiuo metu yra Lietuvoje, nėra tiksliai žinoma, tačiau „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“ šiuo metu jungia 17 tūkst. narių ir yra pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Veganiškos picerijos virtuvėje sukasi ir picų receptus kuria Karolis Preikšaitis – šefas veganas, šios vietos pristatymo popietėje pasiūlęs viena už kitą įdomesnes picas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Preikšaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Karolis Preikšaitis

Žadama, kad valgiaraštyje picų bus mažiausiai 10 rūšių, jos nuolat kis, o dalis bus ne tik veganiškos, bet ir skirtos žmonėms, netoleruojantiems glitimo – šios bus kepamos su ruginiu ar originaliu žiedinių kopūstų padu (jie apverdami, smulkinami, nusunkiami ir iš gautos masės formuojamas padas, ant kurio klojami priedai). „Norime, kad šioje vietoje visi jaustųsi jaukiai ir mėgautųsi skaniu maistu – nesąmonė, kad veganiška mityba su tuo prasilenkia“, – sakė šefas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica bare „Kaimynai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica bare „Kaimynai“

Veganizmas šiuo metu laikomas sparčiausiai pasaulyje augančiu judėjimu. Pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje per pastaruosius keletą metų veganų skaičius išaugo daugiau nei 10 kartų ir šiuo metu viršija 0,5 mln. Panaši statistika fiksuojama ir Vokietijoje, Italijoje, Prancūzijoje, o Izraelyje, kur veganų procentas tenkantis gyventojų skaičiui, – didžiausias pasaulyje, jau siekia milijoną.

Veganiškos picos receptas specialiai 15min skaitytojams:

Tikro vegano picos

Ingredientai:

Picos padui:

  • ​160 g miltų;
  • 60 ml šilto vandens;
  • 1/6 šaukštelio druskos;
  • 1/3 šaukštelio cukraus;
  • 10 g mielių;
  • 30 ml alyvuogių aliejaus.

Picos viršui:

  • špinatų;
  • vyšninių pomidorų;
  • moliūgo sėklų, 30 min. brinkintų vandenyje;
  • avokado;
  • juodųjų alyvuogių

Paruošimas:

1. Išmaišyti mieles, vandenį, cukrų ir druską, tada sumaišyti mišinį su miltais.

2. Išminkius tešlą, palikti šiltai apie 70-80 min., kol pakils. Po to tešlą galima laikyti šaldytuve ir naudoti, kada prireiks. Tešlą kočioti rankomis, švelniai spaudžiant vidurį ir stumiant į kraštus, kad kraštai susiformuotų storesni už centrą.

3. Iškočiotą picos pagrindą ištepame aliejumi ir pomidorų pasta, paskaninta pipirais, druska, baziliku ir raudonėliais.

4. Ant pagrindo dedame per pusę padalintus vyšninius pomidorus, pasmulkintas alyvuoges ir saują vandenyje brinkintų moliūgų sėklų.

5. Dedam kepti į iki 250 C karščio įkaitintą orkaitę, kepame 3–6 min.

6. Iškepus picai ant viršaus dedame nesmulkintus špinatus ir smulkiai supjaustytą avokadą be odelės.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica bare „Kaimynai“
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Veganiška pica

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius