-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 11 02

Gilių, kiaulpienių, o gal morkų kavos? Paaiškino, kuo jos naudingos sveikatai

Jeigu dėl tam tikrų priežasčių nusprendėte atsisakyti kofeino arba tiesiog ieškote naujų skonių, ūkininkas, edukacijų vedėjas Ramūnas Daugelavičius siūlo išbandyti gilių, kiaulpienių ar morkų kavą. Jų pasigaminti savarankiškai galima namie, o nauda sveikatai – didžiulė. „Šiais laikais, kai maitinamės ne visada visavertiškai, tokios kavos gali tapti puikiu maisto papildu“, – aiškina Ramūnas.
Ramūnas Daugelavičius ruošia gilių kavą
Ramūnas Daugelavičius ruošia gilių kavą / 15min nuotr.

Gamina kavą iš šaknų

Ramūnas ne vienus metus gyveno Marijampolės rajone, tačiau galiausiai sugrįžo ten, iš kur kilusi ir jo mama – į Anykščius. Čia ūkininkas „parsivežė“ savo įkurtą „Arbatos magiją“ ir žmonėms siūlo paragauti įvairių gėrybių. Vienos jų – gilių, kiaulpienių ir morkų kavos.

„Lietuviams jau nusibodusios ir yra per paprastos žolelės, todėl sumaniau atgaivinti senąjį būdą gaminti kavą. Arbata yra viskas, ką gali užpilti vandeniu – net įdėjus uogienės, gėrimas tampa arbata. O kava galima vadinti paskrudintas augalo dalis. Pavyzdžiui, tautiečiai anksčiau skrudindavo giles, įvairias šaknis, sėklas.

Pakepinus žalią lapinę dalį, nieko neišeitų – ji sudegtų, o šaknis gali tapti kasdieniu gėrimu. Būtent tokia ir buvo idėja, – prisimena R.Daugelavičius. – Šios augalų dalys neturi kofeino, bet jose yra kitų naudingų medžiagų. Šiais laikais, kai maitinamės ne visada pilnavertiškai, tokios kavos gali tapti puikiu maisto papildu.“

15min nuotr./Ramūnas Daugelavičius
15min nuotr./Ramūnas Daugelavičius

Ramūno žiniomis, gilių kava yra gaminama ir kituose Lietuvos kraštuose, tačiau kiaulpienių bei kitų šaknų kava – tik Anykščiuose, kur jos ir atgimė.

„Aš jau gerus 10 metų tuo užsiimu ir populiarinu tokią kavą. Žmonėms visada sakau – tik darykite. Mes pamirštame, kas auga labai arti, ir ieškome tolimų augalų, kurie neva padės. Kiaulpienės gauti nesunku, o ji naudinga pradedant virškinimu, baigiant onkologija“, – tikina R.Daugelavičius.

Ramūnas pastebi, kad tokios kavos ypač populiarėja tarp jaunimo, nes jiems dar nėra išsivysčiusi priklausomybė kofeinui, nereikia papildomai stimuliuoti energijos – užtenka ir turimos savos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius