-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Laimingų porų paslaptis: jos aiškiai nusistato ribas

Kokios tos ribos ir kodėl jas reikėtų nusistatyti, aiškina psichoterapeutė, santykių ekspertė Esther Perel.
Pora
Pora / Vida Press nuotr.

Dviejų žmonių santykiai – tai tarsi iš taisyklių, vaidmenų, laisvių ir pareigų suregztas tinklas. „Mane visada stebina, kad toks mažytis socialinis vienetas, kurį sudaro tik du žmonės, iš tikrųjų yra labai sudėtinga socialinė sistema“, – sako Esther Perel. Tuo momentu, kai du žmonės sueina į porą, jie jau aptaria savo santykių ribas: kas priklauso jiems abiem, kas – kiekvienam, kuo galima dalintis su aplinkiniais. Ką reikėtų aptarti?

  • Kas lieka tik tarp mūsų? Kuo galima dalintis su kolegomis, draugais, artimaisiais?
  • Ką galime daryti atskirai ir ką – kartu?
  • Ar eisime miegoti tuo pačiu metu?
  • Ar kuris nors galės atsivesti draugų neįspėjęs kito?
  • Ar pinigai bus bendri, ar kiekvienas norės savais disponuoti atskirai?
  • Ką kviesimės į svečius per svarbiausias šventes?
  • Ar būtina kiekvieną sekmadienį pietauti pas tavo mamą?

Aiškios ir neaiškios ribos

Kartais daug pasako žvilgsnis, pastaba, stojusi nejauki tyla – tokius ženklus mes bandome iššifruoti, kad suprastume partnerio jausmus.

Ribos leidžia porai egzistuoti kaip atskiram vienetui, kuris, bendraudamas su išore, vis dėlto išlaiko autonomiją. Kai kurios ribos nubrėžiamos labai aiškiai – apie jas pasakome garsiai, pavyzdžiui, tai vedybinė priesaika. Pamenate? „...ir džiaugsme, ir varge...“ Tačiau kai kurios ribos tik menamos, jas savo vaizduotėje nusibrėžiame kiekvienas atskirai.

Kartais mes jas nustatome sąmoningai, bet dažniau einame bandymų ir klaidų keliu. Mes bandome suprasti, kiek toli galime nueiti, neįžeisdami partnerio.

  • Kodėl neužsiminei, kad eičiau su tavimi kartu?
  • Maniau, kad važiuosime atostogauti dviese...
  • Kodėl nenori pasilikti nakvoti pas mane?
Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

Kartais daug pasako žvilgsnis, pastaba, stojusi nejauki tyla – tokius ženklus mes bandome iššifruoti, kad suprastume partnerio jausmus.

Be to, kartu aiškinamės, kas mums patiems priimtina, o kas ne. Kartais iš anksto net nenutuokiame apie savas ribas, bet aiškiai pajuntame, kai jos būna pažeistos – apima nepasitenkinimas, liūdesys, nusivylimas, norisi laikinai atsitraukti, užsisklęsti nuo partnerio.

Kartais mes norime jam ar jai duoti suprasti, kad kažką padarė ne taip: mes raukomės, nusisukame, atsidūstame... Kartais manome, kad nebūtina aiškintis – esą jis pat viską supras, o kartais bandome žodžiais išreikšti, kaip jaučiamės ir kodėl.

Nenustokite aiškintis

Su partneriu kalbamės, kaip dažnai susitikinėsime, ką veiksime, kokią informaciją pasiliksime tik sau, kokia galėsime dalintis su kitais. Mes mintyse perkratome savo draugus ir mąstome apie tai, kiek jiems skirsime dėmesio dabar, kai atsirado partneris. Dar vienas svarbus momentas: ar pasakoti apie buvusiuosius ar ne, tebebendrauti su jais feisbuke, ar ne? Tai kiekvieno sprendimas.

„Šiandien daug kas keičiasi: ribos porose nebėra tokios griežtos, kaip anksčiau, todėl viską geriau išsiaiškinti dar santykių pradžioje“, – pataria Esther Perel. – Kartais pašnekesiai apie ribas peržengia nematomą kito asmens ribą, ir tai apsunkina pokalbį. Bet norint, kad santykiai sėkmingai vystytųsi, vis tik apie tai reikia kalbėti.“

Vida Press nuotr./Pora
Vida Press nuotr.

Tai tema, kuri nebus išsemta per vieną pokalbį. Kiekvieno žmogaus ir kiekvienos poros ribos, metams bėgant, keičiasi, tai priklauso nuo gyvenimo etapo ir nuo asmeninių prioritetų kaitos. Pačios sėkmingiausios poros nebijo keistis ir vėl peržiūrėti kadaise nustatytas ribas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius