-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslininkai: kodėl žiemą reikia gerti daug vandens

Mes žinome, kad vasarą, ypač per karščius, reikia gerti daug vandens, o žiemą jo natūraliai geriame mažiau. Tačiau mokslininkai teigia, kad žiemą vanduo reikalingas lygiai taip pat kaip vasarą, rašo wday.ru. Kodėl?
Moteris geria vandenį biure
Moteris geria vandenį biure / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Vanduo Žiema

Vasarą mūsų organizmas netenka daug vandens su prakaitu. Dėl to dažnai jaučiame troškulį, kuris mums primena, kad reikia atsigerti vandens. Žiemą troškulio dažniausiai nejaučiame, tačiau tai, pasirodo, apgaulingas pojūtis.

Sausas oras

Prasidėjus šildymo sezonui, didžiąją laiko dalį praleidžiame patalpose, kuriose yra labai sausas oras. Pasirodo, radiatoriai, „ištraukdami“ iš aplinkos drėgmę, taip pat sėkmingai ją „ištraukia“ iš mūsų kūno. Visi esame pastebėję, kad šaltuoju metų laiku reikia daugiau priežiūros odai, kadangi ji išsausėja. Dėl tos pačios priežasties kartais skilinėja lūpos. Visi šie požymiai rodo, kad per mažai geriame vandens.

Prakaitavimas

Nors prakaitavimas labiau siejamas su vasara, žiemą mes prakaituojame ne mažiau. Mat šaltuoju metų laiku sudėtingiau nutaikyti teisingą aprangą, todėl, kai tenka paėjėti greičiau ar ilgiau pabūti patalpoje, suprakaituojame. Beje, iš burnos einantis garas šaltą dieną taip pat yra organizmą paliekantis vanduo.

Persivalgymas

Tradicinės metų pabaigos šventės neretai turi pašalinį poveikį – per jas mes visada persivalgome. Vanduo gali padėti subalansuoti medžiagų apykaitą ir pašalinti iš organizmo toksinus. Taigi šiuo periodu būtina prisiminti vandenį. Kiek jo reikėtų išgerti? Apskaičiuoti galima pagal tokią formulę: 30 kg kūno masės – 1 litras vandens. Jeigu vartojame alkoholio, taurę vyno reikėtų užgerti viena stikline vandens. Mat alkoholis taip pat pašalina iš organizmo skysčius.

Dar vienas labai naudingas patarimas – kai užsimanome valgyti, o šaltuoju metu laiku mūsų apetitas būna padidėjęs, pirmiausia išgerkime stiklinę vandens. Alkį labai dažnai galima supainioti su troškulio pojūčiu.

Apsauga nuo virusų

Jeigu organizmui trūksta vandens, dėl išsausėjusios gleivinės jam sunkiau kovoti su aplinkoje esančiais virusais ir bakterijomis. Akivaizdus požymis, kad reikia gerti daugiau vandens, – sausumas nosyje.

Taigi, žiemą, kaip ir vasarą, ant savo darbo stalo visada turėkite vandens ir gurkštelėkite kiekvieną kartą, kai už stiklinės užklius jūsų žvilgsnis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius