-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prieskoniniai augalai: kuo naudingi sveikatai, nuo kokių ligų padeda apsisaugoti

Maistas drauge yra ir vaistas – seniai žinoma išmintis. Patiekalus dažnai gardiname prieskoninėmis žolelėmis, tačiau ar visi žinome, kuo sveikatai naudingos populiarios žolelių rūšys?
Rozmarinai
Rozmarinai / „Fotolia“ nuotr.

Prieskoninės žolelės gali tapti trūkstamu patiekalo akcentu, tačiau tai ne vienintelė jų nauda. Pasak „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, žolelės papildo mūsų organizmą naudingomis medžiagomis ir netgi padeda apsisaugoti nuo įvairių ligų, rašoma pranešime.

Ciberžolė

Ciberžolė nuo seno žinoma dėl savo naudos sveikatai, nes joje yra aktyviojo elemento kurkumino. Jis pasižymi antiuždegiminiu poveikiu, todėl padeda organizmui kovoti su kenksmingomis bakterijomis. Taip pat, gerina smegenų veiklą, padeda kovoti su stresu, nerimu ir netgi depresija.

Krapai

Krapai – viena dažniausiai lietuvių naudojamų žolelių, kuri neretai auginama ir darže. Šis prieskonis be savo aromatinių ir skoninių savybių, taip pat pasižymi nauda sveikatai. Krapai plečia kraujagysles, mažina kraujospūdį, gerina širdies veiklą ir stiprina organizmo imuninę sistemą.

„Fotolia“ nuotr./Krapai
„Fotolia“ nuotr./Krapai

Bazilikai

Bazilikas itin populiarus prieskonis, kuris gerai žinomas dėl savo skoninių ir gydomųjų savybių. Bazilikų lapeliuose itin daug vitamino K, kuris palaiko normalų kraujo krešėjimą ir skatina žaizdų gijimą.

Be to, bazilikai pasižymi antibakterinėmis savybėmis – juose esantys eteriniai aliejai kartu su kitomis medžiagomis stabdo bakterijų ir mikrobų dauginimąsi.

„Iš šių žolelių taip pat galima pasigaminti arbatą, kuri gelbėja jaučiant sunkumą skrandyje ar sustojus virškinimui. Šviežius lapelius užpilkite karštu vandeniu ir gerkite arbatą 3 kartus per dieną tarp valgių“, – pataria V.Juodkazienė.

Rozmarinai

Rozmarinuose yra karnozolio rūgšties, kuri veikia kaip antioksidantas ir padeda kovoti su vėžinėmis ląstelėmis. Be to, rozmarinų lapeliai padeda sureguliuoti žarnyno mikroflorą, gerina naudingų maisto medžiagų įsisavinimą ir padeda atsikratyti toksinų.

Petražolės

Petražolėse esanti folio rūgštis yra vienas svarbiausių B grupės vitaminų, kuris naudingas širdies ir kraujagyslių sveikatai. Be to, veikia kaip veiksminga širdies, diabeto ir netgi vėžio prevencijos priemonė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius