Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 05 04

17 dalykų, kuriuos milijonieriai daro kitaip nei visi kiti

Milijonieriai, patys užsidirbę turtus, į septynženklių skaičių klubą pateko elgdamiesi kitaip nei kiti. Įvairūs tyrimai, kuriais keletą metų buvo analizuoti šimtai milijonierių, parodė, kad dauguma milijonierių pasižymi skirtingais įpročiais ir savybėmis, padedančiomis uždirbti pinigų.
Vyras džiaugiasi
Vyras džiaugiasi / 123rf.com nuotr.

Daugybė milijonierių, pavyzdžiui, kitaip skirsto savo laiką – jį leidžia susitelkdami į asmeninį augimą, investicijų planavimą, darbą ir mažai miega, skelbia businessinsider.com.

Jie taip pat laikosi panašios turto kaupimo strategijos: taupyti kiek įmanoma daugiau bei sukurti kuo daugiau pajamų šaltinių. Kalbant apie investavimą, milijonieriai dievina mažo indekso fondus ir nekilnojamąjį turtą. Milijonieriai taip pat yra sąmoningi ir atsparūs – šios savybės padeda padidinti jų pajamas.

Nors tam tikrų aukščiau išvardytų įpročių laikosi ir ne milijonieriai, tačiau šie jais vadovaujasi tvirčiau ir nuosekliau.

Štai kas be septynženklio ar devynženklio skaičiaus milijonierius skiria nuo visų kitų.

Jie taupūs

Taupumas – įsipareigojimas leisti mažiau ir atsižvelgti į biudžetą. Tai vienas iš veiksnių, padedančių milijonieriams susikrauti turtus, praneša Sarah Stanley Fallaw, Affluent Market Institute tyrimų direktorė ir knygos „The Next Millionaire Next Door: Enduring Strategies for Building Wealth“, kuriai ji apklausė daugiau kaip 600 Amerikos milijonierių, autorė.

Dauguma apklaustųjų milijonierių pabrėžė laisvę, kurią jie gauna mažiau išlaidaudami.

„Išlaidavimas viršijant pajamas, užuot taupius pensijai, išlaidavimas laukiant, kol praturtėsi, paverčia jus atlyginimo vergu, net ir gaunant didesnį atlyginimą“, – rašė moteris.

Namų išlaidos labai mažos

Geriausias milijonierių taupumo pavyzdys yra tai, kad jie gyvena rajone, kuriame gali sau leisti gyventi, teigia S.S.Fallaw.

Ji tvirtino, kad dauguma jos stebėtų milijonierių niekada nepirko namo, kuris kainuotų daugiau nei trigubos metinės jų pajamos.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Naujausio jos tyrimo duomenimis, vidutinė milijonieriaus namo vertė – 850 tūkst. JAV dolerių (3,4 esamų pajamų), o vidutinė pradinė pirkimo kaina – 456 tūkst. JAV dolerių.

Atsideda didelę dalį pajamų

Taupumas ir gyvenimas namuose pagal kišenę leidžia milijonieriams sutaupyti. Jie supranta, kad pajamų neužtenka – jie turi taupyti tai, ką uždirba.

Johnas, vadovaujantis asmeninių finansų blog‘ui „ESI Money“, į pensiją išėjęs 52-jų (jo turtas – 3 milijonai JAV dolerių), per pastaruosius kelerius metus apklausė 100 milijonierių ir pamatė, kad vidutiniškai milijonierius išleidžia 90 tūkst. JAV dolerių per metus, o uždirba 250 tūkst. JAV dolerių – vadinasi, jis sutaupo 64 procentus. Šios santaupos leidžia investuoti.

Nors toks taupymo procentas gali būti šiek tiek netikslus (pavyzdžiui, dėl mokesčių neskaičiavimo prie išlaidų), vis dėlto, pagrindinė mintis – milijonieriai sutaupo didžiąją dalį savo pajamų.

„Jei uždirbate 250 tūkst. JAV dolerių ir išleidžiate 250 tūkst. JAV dolerių, baigiantis metams liekate be nieko“, – rašė vyras.

Nesuplanuoja biudžeto

Tačiau milijonieriai moka taupyti nesuplanuodami biudžeto. Dauguma milijonierių, su kuriais kalbėjo Johnas, sakė, kad neturi sudaryto biudžeto.

„Nors tai nebuvo netikėta, tačiau priežastys, dėl kurių milijonieriams nereikia planuoti biudžeto, logiškos – jie daug uždirba ir turi savitvardos, – savo blog‘e rašė Johnas. – Kitaip tariant, jie uždirba daug, išleidžia šiek tiek, ir jiems lieka daug. Kam reikia biudžeto?“

123RF.com nuotr./Žmogus ieško informacijos
123RF.com nuotr./Žmogus ieško informacijos

Jis pridėjo: „Biudžetas yra puikus dalykas ankstyvose finansinio plano stadijose, tačiau, jei galite padidinti savo pajamas ir neišlaidauti, vėliau biudžetas sėkmei neturės didelės įtakos.“

Užsiima papildoma veikla

Pasak S.S.Fallaw, daugelis milijonierių mėgsta papildomą veiklą. Moteris sako, kad tai geras būdas panagrinėti galimybes ir drauge išlaikyti nuolatinę darbo vietą.

„Tie, kurie sugeba sukurti šaltinių pajamoms generuoti, galintys pomėgius paversti pelną nešančia veikla ateityje sėkmingai taps milijonieriais“, – pridūrė moteris.

Tuo metu Johnas pastebėjo, kad milijonieriai išvysto keletą pajamų šaltinių, leidžiančių jiems didinti savo vertę.

Investuoja į nekilnojamąjį turtą

Viena papildoma veikla, kuria jie mėgsta užsiimti po to, kai susikrauna turtus, yra investavimas į nekilnojamąjį turtą, sako Johnas.

„Investavimas į nekilnojamąjį turtą atrodo natūralus rezultatas po to, kai padengiamos būtinosios išlaidos ir generuojamas pinigų perteklius“, – rašė vyras.

123rf.com nuotr./Būstas
123rf.com nuotr./Būstas

Pasak Danos Bull, investuotojos į nekilnojamąjį turtą, tokios veiklos privalumų yra nemažai, tai – teigiamas pinigų srautas, kylanti turto vertė, mokesčių lengvatos.

Investuoja į pigius fondus

Pasak Johno, milijonieriai linkę naudoti tą pačią paprastą investavimo strategiją: investavimas į pigius indeksų fondus.

„Didelė grąža ir maža indeksų fondų akcijų kaina (man asmeniškai patinka „Vanguard“, kaip ir daugeliui milijonierių) yra pamatas, ant kurio sukrauti daugumos milijonierių turtai“, – rašė vyras.

Ekspertai sutinka, kad investavimas į indeksų fondus dėl dviejų priežasčių yra gera strategija akcijų biržoje: jie daugialypiai, o dėl to dingsta rizika renkantis individualias akcijas. Be to, jie pigūs. Net Warrenas Buffettas giria šią strategiją.

Daug laiko skiria mokymuisi ir investicijų planavimui

Investavimo strategijoms, kurias renkasi milijonieriai, įtaką daryti gali tyrimai. Milijonieriai investuotojai skiria daugiau laiko – vidutiniškai 10,5 valandų per mėnesį – investicijoms planuoti, praneša S.S.Fallaw.

Tai beveik dviem valandom daugiau už tuos, kuriems nepavyksta sutaupyti.

Fotolia nuotr./Nuotaikingas puodelis.
Fotolia nuotr./Nuotaikingas puodelis.

„Jų išprusimas finansiniuose reikaluose reiškia, kad jie geriau priima su investavimu susijusią riziką, – rašė S.S.Fallaw. – Ateities perspektyvos ir finansinės žinios paprastai susijusios su didesne finansine rizika, todėl laikas, kurį jie praleidžia valdydami ir domėdamiesi investavimu, padeda jiems priimti sprendimus.“

Skiria daugiau energijos asmeniniam augimui

Milijonieriai taip pat daugiau laiko skiria asmeniniam augimui. Per savaitę jie maždaug 5,5 valandos praleidžia skaitydami savo malonumui, beveik 6 valandas per savaitę – sportuodami, kai tuo metu vidutinis amerikietis šioms veikloms atitinkamai skiria 2 ir 2,5 valandos per savaitę, rašoma S.S.Fallaw tyrime.

„Žmonės, kuriuos lydi sėkmė, suvokia, kaip jie eikvoja savo išteklius, įskaitant emocinius ir kognityvinius išteklius“, – rašė S.S.Fallaw.

Thomas C.Corley, knygos „Change Your Habits, Change Your Life“ autorius, praleido septynerius metus tyrinėdamas 177 milijonierius, kurie turtus uždirbo patys, ir pamatė, kad kasdien jie skirdavo bent po 30 minučių sportui ir skaitymui.

Milijonieriai yra linkę skaityti trijų tipų knygas: žmonių, kuriuos lydi sėkmė, biografijas, savipagalbos ar profesinio augimo bei istorijos knygas.

Jie mažiau miega ir daugiau dirba

Tačiau milijonieriams tenka ir šį tą aukoti, kad laiko užtektų viskam. Per savaitę jie miega vidutiniškai aštuoniomis valandomis mažiau ir dirba šešiomis valandomis daugiau už vidutinį amerikietį, teigia S.S.Fallaw.

Taip gali būti dėl to, kad dauguma pabunda net trimis valandomis anksčiau, nei prasideda jų darbo diena – tai strategija, padedanti susidoroti su neišvengiamais dienos trukdžiais, rodo T.C.Corley tyrimas.

123RF.com nuotr./IT specialistai
123RF.com nuotr./IT specialistai

„Pabudimas penktą valandą ryto, kad galėtum imtis trijų svarbiausių dalykų, kurių nori pasiekti tą dieną, leidžia susigrąžinti savo gyvenimo kontrolę. Tai suteikia pasitikėjimo jausmą – kad tu iš tiesų valdai savo gyvenimą“, – rašė T.C.Corley.

Daugiau mąsto

T.C.Corley taip pat pastebėjo, kad milijonieriai, uždirbę milijonus patys, yra mąstytojai. Turtuoliai linkę mąstyti vienumoje, rytais ir mažiausiai po 15 minučių per dieną.

„Mąstymas yra jų sėkmės raktas, – rašė jis. – Jie kasdien skiria laiko būti su savimi, svarstant apie įvairiausius dalykus.“

Milijonieriai sau užduoda tokius klausimus: „Ką galiu padaryti, kad užsidirbčiau daugiau pinigų?“, „Ar mano darbas suteikia man laimės?“, „Ar pakankamai sportuoju?“, „Prie kokių labdaros projektų dar galiu prisidėti?“

Jie neseka paskui minią

Pasak T.C.Corley, milijonieriai neseka paskui minią.

„Mes taip trokštame įsilieti į minią, prisitaikyti prie visuomenės, būti bandos dalimi, kad darome beveik viską, kad neišsiskirtumėme iš minios“, – rašė T.C.Corley. Negebėjimas atsiskirti nuo minios yra pagrindinė priežastis, kodėl dauguma žmonių nepasiekia sėkmės.

Jis sakė, kad žmonės, kuriuos lydi sėkmė, patys sukuria savo kelią: „Turite atsiskirti nuo bandos, sukurti savo bandą ir priversti prie jos prisijungti kitus.“

Ieško grįžtamojo ryšio

Milijonieriai ieško grįžtamojo ryšio, kad galėtų tobulėti, teigia T.C.Corley.

„Kritikos baimė yra ta priežastis, dėl kurios neieškome grįžtamojo ryšio, – rašė vyras. – Tačiau jis yra labai svarbus, norint išmokti, kas veikia, o kas ne. Grįžtamasis ryšys padeda suprasti, ar einate tinkamu keliu. Kritika – gera ar bloga – yra pagrindinis mokymosi ir augimo elementas.“

Grįžtamasis ryšis leidžia milijonieriams pakeisti kryptį ir eksperimentuoti su naujomis karjeromis ar verslais, sakė T.C.Corley. Jo nuomone, „šis ryšys suteikia jums informacijos, kurios reikia norint pasiekti sėkmę“.

Jie atsparūs ir atkaklūs

Pasak S.S.Fallaw, turtus savarankiškai susikrovę milijonieriai yra atsparūs ir atkaklūs.

„Norint užsidirbti, kurti savo verslą, ignoruoti kritikus, žiniasklaidą ir kaimynus, turite nuspręsti siekti savo tikslų, nepaisant atmetimų ir skausmo“, – rašė moteris.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pinigai
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Pinigai

Ji pridėjo: „Milijonieriai ir kiti ekonomiškai klestintys amerikiečiai, kurie siekia būti savo pačių viršininkais, nusprendžia lipti karjeros laiptais, siekti finansinės nepriklausomybės kuo anksčiau – jie tai daro nuolatos eidami į priekį.“

Naudojasi kitų pagalba

Tačiau milijonieriai nesusikrautų turtų be kitų pagalbos.

Chrisas Hoganas, knygos „Everyday Millionaires: How Ordinary People Built Extraordinary Wealth – and How You Can Too“ autorius, septynis mėnesius stebėjo 10 tūkst. Amerikos milijonierių – žmonių, kurių turtas bent vienas milijonas JAV dolerių – ir pastebėjo, kad septynženklį statusą jie pasiekė padedant keturiems esminiams santykiams – santykiams su treneriu, mentoriumi, palaikymo komanda ir draugu.

T. C.Corley pabrėžė mentoriaus svarbą.

„Mentorius paspartina jūsų kelionę turtų link“, – rašė vyras.

Jie yra nuoseklūs

Milijonieriai prisiima atsakomybę, praktikuojasi, yra susitelkę į tikslus bei sunkiai dirba, teigia C.Hoganas. Ir nors tai yra daugelio žmonių savybės, nepriklausomai nuo jų turto, milijonieriai suvokia, kad šios savybės nepadės be nuoseklumo.

„Galite prisiimti atsakomybę, veikti sąmoningai, nusistatyti tikslus ir sunkiai dirbti. Tačiau jei nekartosite tų dalykų metai po metų, dešimtmetis po dešimtmečio – niekada nepasieksite norimų rezultatų“, – rašė C.Hoganas.

Jis papildė, kad milijonieriai „žino iš patirties, kad uždirbti turtus yra ilgalaikis procesas, ir jie matė, kad plano laikymasis ilgus metus baigiasi milijonais banko sąskaitoje atėjus pensijai.“

Jie sąžiningesni

Daugumos milijonierių savybės ir įpročiai susiveda į sąžiningumą, kuris stipriai koreliuojasi su jų verte, teigia S.S.Fallaw.

„Dauguma elgesio komponentų, darančių įtaką vertei, tarp jų ir taupumas, planavimas, atsakomybės jausmas, nepriklausomai nuo mūsų amžiaus ar pajamų dydžio susiveda į šį asmenybės bruožą ir padeda mums suprasti, kodėl jis toks svarbus kuriant ir palaikant turtus“, – rašė moteris.

Jude Miller Burke trejus metus stebėjo 200 milijonierių ir pamatė, kad jie buvo sąžiningesni už žmones, kuriuos ekonominė sėkmė lydi kur kas rečiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius