Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 26

4 idėjos, kur galima panaudoti nukritusius lapus

Pasivaikščioti ir pasidžiaugti čežančiais lapais išties smagu, tačiau ką daryti su didžiulėmis jų krūvomis sode ar namų aplinkoje? Neskubėkite jų išvežti į žaliųjų atliekų aikšteles, nes juos galite panaudoti net keliais būdais.
Lapai
Lapai / 123RF.com nuotr.

Apie lapų panaudojimo galimybes rašoma thespruce.com. Tad nuo ko pradėti?

Kompostas

Kai prasidės pavasario darbai sode ir darže, į pagalbą galite pasitelkti savo pačių pasidarytą kompostą, kuris kaipmat praturtins jūsų dirvą ir padarys teigiamą įtaką derliui. Kompostui puikiai tinka nukritę rudeniniai lapai. Jie greičiau suirs, jei prieš tai juos susmulkinsite, bet tai nėra būtina. Dar daugiau patarimų, kaip kompostuoti, ir kas tinka kompostui, rasite vaizdo įraše.

VIDEO: Rudens darbai su Tautvydu Gursku: kompostas

Mulčias

Lapai gali tapti natūraliu sodo mulčiu, padėti išvengti piktžolių, o ilgainiui suirti ir pagerinti dirvožemio struktūrą. Jei planuojate juos naudoti mulčiui, geriausia lapus pirmiausia susmulkinti. Storas sveikų lapų sluoksnis gali sudaryti tvirtą kilimą, ypač, kai jie yra drėgni, ir trukdyti vandeniui bei orui patekti į dirvą.

Susmulkinti lapai gali apsaugoti augalų šaknis nuo šalčių, tuo pačiu neužtverdami kelio vandeniui ir orui. Tiesa, vėjuotomis dienomis susmulkinti lapai gali būti išpūsti. Tačiau jei juos paskleidę pirmą kartą nupurkšite vandeniu, tai turėtų padėti juos išlaikyti vietoje.

Rudens dekoras

Lapus galite panaudoti patiems įvairiausiems rudens dekoro darbams, papuošti savo namus, sukurti rudens darbelius vaikams.

Idėjų yra išties apstu, tereikia atrasti, kas jums patinka ir kas labiausiai dera prie jūsų interjero ir eksterjero. Lapai tiks tiek įvairioms puokštėms, tiek vainikams!

123RF.com nuotr./Rudens dekoras
123RF.com nuotr./Rudens dekoras

Įterpkite į dirvą

Galite praleisti kompostavimą ir tiesiog pridėti lapų tiesiai į savo daržo lysves kaip dirvožemio priedą. Geriausia lapus pirmiausia susmulkinti ir įkasti kelis centimetrus į dirvą. Lapai pradės irti ir taps puikia buveine sliekams ir kitiems sodo dirvožemyje gyvenantiems naudingiems organizmams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius