Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 09 28

6 nešvariausi daiktai, kuriuos namuose liečiate kiekvieną dieną

Pati pirmoji higienos taisyklė, kurios mokome vaikus – rankų plovimas, kadangi taip užkertame kelią bakterijų plitimui ir ligų vystymuisi.
Tvarka namuose
Tvarka namuose / 123RF.com nuotr.

Gaila, tačiau ne visi supranta, kaip tai svarbu. O juk kiekvieną dieną paliečiame daugybę daiktų, kuriuose knibždėte knibžda bakterijų. Su kai kuriais tenka patirti kasdienį kontaktą, o mes net nesusimąstome, kad jie – vieni purviniausių mūsų namuose, rašoma econet.ru.

Virtuvės kempinėlė

Kaip teigia tyrėjai, kai kurie virtuvės rakandai yra purvinesni ir labiau užteršti nei unitazo šepečio rankena. Ant kempinės puikuojasi net 19,6 milijardų bakterijų ir tame nieko keisto, mat dažniausiai jos būna šiltoje terpėje, drėgnos, gausios maisto likučių ir pan. Tai kaip gi galima tikėtis, kad kempinėse nebus bakterijų, kurios sukelia įvairiausias ligas?

Stenkitės ne tik išdžiovinti kempinėlę po jos naudojimo, bet ir reguliariai dezinfekuoti.

Kaip dezinfekuoti kempinėlę?

  • Pradėkime nuo to, kad jeigu išplovę indus kempinėlę laikote neišplautą ir drėgnoje vietoje, neleidžiate jai išdžiūti, tuomet tiek sau, tiek savo aplinkai darote meškos paslaugą. Bakterijos tokioje terpėje mielai sau dauginasi toliau, o jūs viską perkeliate ant indų.
  • Kai kurių specialistų teigimu, kempinėlę galima įmesti kartu su plaunamais indais į indaplovę, tačiau ne kiekvienas ją turi, be to, indaplovėje temperatūra nepasiekia 100 °C. Tačiau tvirtinama, kad šis būdas padeda sunaikinti didžiąją dalį bakterijų.
  • Kitas variantas – tai prieštaringai vertinama mikrobangų krosnelė. Norint atsikratyti mikrobų, į ją kelioms minutėms reikia įdėti gerai sudrėkintą, išplautą kempinėlę. Tačiau vėlgi – šis prietaisas yra ne visuose namuose.
  • Rekomenduojama virtuvėje naudotis ne viena, bet keliomis kempinėlėmis, kol viena džius, jums į pagalba atkeliaus kita.
  • Svarbu: po indų plovimo reikia gerai išplauti ir pačią kempinėlę, t. y. pašalinti maisto ir riebalų likučius, gerai perskalauti šiltu vandeniu, paskui palaikyti verdančio vandens ir geriamosios sodos vonelėje. Gerai išskalavusios ir išgręžusios padėkite ją sausoje vietoje, kad išdžiūtų. Apskritai kempinėles laikyti patariama sausai, kai nenaudojate jų – tai užtikrina apsaugą nuo bakterijų.
  • Paviršius, ant kurių pjaustėte žalią paukštieną, mėsą ar žuvį, pirmiausia nuvalykite sausu rankšluosčiu, nuskalaukite vandeniu ir dezinfekuokite verdančiu vandeniu, o ne pulkite valyti kempine. Pastaruoju atveju bakterijas pernešite ant kitų indų ir paviršių.
  • Kempines galite ir pavirinti, pavyzdžiui, gerai išskalautas sumeskite į vandenį ir pavirinkite 5 minutes. Nepamirškite kruopščiai išdžiovinti.
  • Puikiai su bakterijomis ir mikrobais kovoja citrinų sultys arba actas. Pamerkite gerai išplautas į vieną ar kitą pasirinktą skystį ir palaikykite 5–10 minučių. Išskalaukite ir išdžiovinkite. Mokslininkų duomenimis, šis būdas „suėda“ 30–80 proc. bakterijų. Taigi kasdienei priežiūrai – tai puikus pasirinkimas.
  • Kai kempinėlė praranda formą, susidėvi – keiskite nauja. Vieni tai daro kas kelias savaites, kiti – kartą per mėnesį. Juk susidėvėjusi beformė kempinė tikrai nepadės palaikyti idealios švaros.

Virtuvinis rankšluostis

Tai dar viena bakterijų kaupykla, kadangi juo dažniausiai ne tik nuvalome išsiliejusius maisto produktus, bet ir rankas. Na o to daryti nereikėtų – geriau rankas nusausinti popieriniu rankšluosčiu. Bet kuriuo atveju, virtuvinis rankšluostis beveik nenutolęs nuo kempinėlės, kadangi jis dažniausiai būna šiltoje, drėgnoje terpėje, todėl juos kruopščiai skalbti ir keisti reikėtų kas kelias dienas.

Jūsų lova

Taip, joje galime atrasti begalę bakterijų, kad ir kaip tai atrodytų keista. Viskas labai paprasta, tarkime, lovoje jūs naudojatės telefonu ar kompiuteriu? Valgote? Vadinasi, jau kyla tam tikra rizika, kadangi telefonas, kompiuteris, kurie kontaktuoja su įvairiausiais paviršiais ir maisto likučiai sudaro tikrai nekokią trijulę.

Pridėkime dar ir tai, kad miegodami prakaituojame, lovoje lieka ir odos likučiai, pleiskanos. Todėl į tvarką ir švarą žvelkite atsakingai ir reguliariai keiskite savo patalynę, išdulkinkite čiužinį ir pan.

Parduotuvės vežimėliai ir krepšiai

Nors jie itin praktiški ir naudingi, tačiau ar pagalvojate, kiek žmonių juos kasdien liečia? Imdami įvairius produktus, mėsą, žuvį, o vėliau ir pinigus? O jeigu dar tokiu vežate savo atžalas, tuomet vertėtų žinoti, kad tyrimų duomenims ant parduotuvės inventoriaus rankenų yra aptikta žarnyno lazdelių, sukeliančių įvairias ligas.

Durų rankenos

Jomis taip pat naudojasi daugybė žmonių, ypač, jeigu kalbame apie viešas įstaigas. Kai kurie tyrimai aptiko, kad ant durų rankenų gyvena daugybė įvairių ligų sukėlėjų, pavyzdžiui, mikrobiologai sako, kad patalpinus kokį nors virusą ant durų rankenų, tereikia vos 4 valandų, kad juo užsikrėstų visas biuras.

Dantų šepetėlių laikikliai

Vėlgi, – juos supa drėgmė, šiluma ir bakterijos, kurios su malonumu nusėda ant jų. Ką galite padaryti? Reguliariai juos plauti, kadangi kitaip veisiasi ir mikrobai, ir pelėsiai. Tad patarimas bet kuriuo atveju išlieka nesudėtingas: reguliari švara, tvarka ir jus supančių paviršių bei kasdienių daiktų, kurie didžiausią laiko dalį praleidžia drėgnoje ir šiltoje erdvėje, valymas. Visa tai puiki prevencija, siekiantiems gyventi sveikiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius