Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 13

8 populiarūs, bet klaidingi patarimai apie namų tvarkymą ir drabužių priežiūrą

Internete galime rasti daugybę esą naudingų patarimų, kaip tvarkyti namus ar prižiūrėti drabužius. Tačiau dauguma jų remiasi asmenine namų šeimininkių patirtimi ir neturi jokio mokslinio pagrindimo. Bent jau su daugeliu šių patarimų autorių mokslininkai galėtų pasiginčyti, teigia www.goodhouse.ru.
Moteris lygina drabužius
Moteris lygina drabužius / Fotolia nuotr.
Temos: 2 Namas Švara

Mitas Nr. 1

Kempinėles indams plauti galima dezinfekuoti mikrobangėje.

Taip, iš tiesų galima, kadangi aukšta temperatūra sunaikina kai kurių rūšių bakterijas. Tačiau norint įkaitinti krosnelę iki reikiamos temperatūros, prireiks pakankamai daug laiko, per kurį kempinėlė greičiau sudegs ar išsilydys nei atsikratys bakterijų.

Tyrimai rodo, kad tokiu būdu dezinfekuotose kempinėlėse lieka iki 40 proc. bakterijų, dauguma kurių gali būti pavojingos mūsų sveikatai.

Geriausias būdas apsaugoti save – pakeisti kempinėles šluostėmės iš mikrofibros arba medvilnės, kurias galima skalbti taip dažnai, kaip mes to norime.

Mitas Nr. 2

Kad drabužiai nedažytų, skalbiant į vandenį reikia pridėti druskos.

Palikite druską virtuvėje. Skalbimui jos tikrai neprireiks. Kai drabužiai pasiekia parduotuvių lentynas, su jais jau nieko nepadarysite. Spalvos fiksatorius įmanoma pritaikyti tik audinio gamybos metu. Buitiniai metodai, deja, neveikia.

Mitas Nr. 3

Plaukų lakas padeda pašalinti rašalo dėmes.

Toks būdas iš tiesų anksčiau būdavo veiksmingas, kadangi laką beveik 100 proc. sudarė spiritas. Dabartinės plaukų priežiūros priemonės savo sudėtimi gerokai skiriasi nuo senųjų. Be spirito, į jų sudėtį įeina kondicionieriai ir plaukus minkštinančios medžiagos. Šie lakai nepašalina rašalo dėmių.

Mitas Nr. 4

Kad klozetas būtų visada švarus, į tualeto bakelį reikia įdėti melamino kempinėlę.

Melamino kempinėlė – genialus išradimas, padedantis greitai ir be vargo nuo įvairių paviršių nuvalyti riebalus, dažų ir flomasterių žymes. Taip pat tai puiki priemonė tualetui valyti, tačiau teks padirbėti nešvarumus valant rankiniu būdu. Į bakelį įmesta kempinėlė tikrai niekuo jums nepadės. Netgi atvirkščiai – ji netyčia gali sugadinti vandens nuleidimo mechanizmą.

Fotolia nuotr./Namų ruoša
Fotolia nuotr./Namų ruoša

Mitas Nr. 5

Norint apsaugoti viryklę nuo riebalų ir nešvarumų, reikia ją įtrinti vašku automobilių poliravimui.

Niekada to nedarykite! Vaškas iš tiesų palengvina nešvarumų pašalinimo procesą, tačiau sukelia rimtą gaisro pavojų. Tiesiog valykite viryklę po kiekvieno maisto gaminimo, kol nešvarumai nesudžiuvo ir neprilipo, ir ji visada atrodys švari.

Mitas Nr. 6

Karštas vanduo užmuša visas bakterijas.

Šį teiginį sunku paneigti, tačiau vandens temperatūra turėtų būti aukštesnė nei 100 laipsnių. Vargu ar norėsite rizikuoti nusideginti, plaudami visus paviršius verdančiu vandeniu.

Kovoje su mikrobais naudokite valymo priemones, kurių sudėtyje yra chloro, sodą arba kėnių aliejų.

Mitas Nr. 7

Koka-kola geriausia tualeto valymo priemonė.

Ir taip, ir ne. Šis skystis iš tiesų pašalina daugelį nešvarumų, kaip ir bet kuris kitas gazuotas vanduo, turintis angliarūgštės ir natrio. Be to, koloje yra citrinos ir fosforo rūgščių, kurios valo rūdis. Tačiau prieš bakterijas šis gėrimas bejėgis. Dar daugiau, kola palieka lipnų sluoksnį, kuris kaip tik sukuria gerą terpę bakterijoms daugintis.

Mitas Nr. 8

Kuo daugiau pilame valymo priemonės, tuo bus švariau.

Tai iš pagrindų klaidinga nuomonė. Niekada neviršykite nurodytos dozės. Į skalbimo mašiną įbėrus per daug miltelių, jie nebus gerai išplauti iš audinių skalavimo metu ir drabužiai turės nemalonų kvapą bei negražiai atrodys. Pagaliau audinyje likę milteliai gali sudirginti odą ir netgi sukelti alerginę reakciją.

Su valymo priemonėmis taip pat reikia elgtis atsargiai. Baldų paviršiai ar grindys nepradės labiau blizgėti, jeigu naudosite daugiau priemonės nei reikia. Atvirkščiai, paviršiai apsitrauks lipniu sluoksniu, todėl ant jų dulkės ir nešvarumai kaupsis greičiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius