TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 10 06

A.Tamulevičienė. Kodėl aš netikiu motyvacija, arba Kai su mūzomis ne pakeliui

Visi guru tau kala į galvą, iš kitų sėkmės tu mokaisi: privalai turėti tikslus ir jų siekti. Po daugiau ar mažiau pastangų štai jie tau prieš akis ir tu graibaisi aplink ieškodamas įkvėpimo ir motyvacijos. Vieną rytą, tą lemtingą Naujųjų metų ar šiaip artimiausio mėnesio dieną, o gal tą pirmadienį, o gal atėjus rytojui, tu atsistoji prie starto linijos, įkvepi giliau ir pasiryžti...
Mano kelias
Mano kelias / „Fotolia“ nuotr.

Pasiruošt, dėmesio, startas! Nuaidi švilpukas, ir tu visomis jėgomis pasileidi pirmyn.

Tikiuosi supranti, į ką veliesi: tikslų siekimas – maratonas, ne sprintas. Ir kaip tikrame bėgime niekas už tave distancijos neįveiks. Jei dabar graibaisi tikėdamas, kad motyvacija bus tas pagalbininkas – pamiršk. Ji – išdavikė, dažniausiai katučių paploja pirmus metrus ir paskui geriausiu atveju pasitinka prie finišo, todėl tikėtis, kad ji risnos šalia visą laiką – naivu ir beviltiška. Su planais, kaip ir su maratonu: po pradinio spurto staiga atsiranda šimtas priežasčių, kodėl ne šiandien ir ne dabar. Kai aplink tiek kitų reikalų ir įdomesnės veiklos – planai lieka verkti stalčiuje, o vakaras baigiasi pažadu „RYTOJ viskas vėl stos į vėžes…“ .

123RF.com nuotr./Tikslas be plano yra tik noras.
123RF.com nuotr./Tikslas be plano yra tik noras.

Paklausyk patarimo, nepasikliauk motyvacija. Juk tai tik jausmas, tik plazdantys drugeliai. Džiugu, kai ji yra – toks labai gražus priedas, padedantis lengviau ir greičiau pasiekti savo, tačiau tikėtis, kad motyvacijos draivo užteks ilgam – nedovanotinai naivu.

Atsakysiu: kad pradėtum sportuoti – apsirenk sportinę aprangą, kad perskaitytum knygą – pradėk nuo vieno puslapio.

„Įkvėpimas yra mėgėjams, mes likę tiesiog ateiname ir dirbame“, – sako dailininkas Chuckas Close'as. Kaip paprasta ir nieko nereikia išradinėti! Atsakyk sau, ar norėtum būti tas, kuris „labai motyvuotas“, ar „tas, kuris padaro, nes taip pasakė“? Įtartinas man tiek labai motyvuotas chirurgas, tiek stomatologas ir net autobuso vairuotojas. Nelabai norėčiau pakliūti jiems į akis tą dieną, kai juos apleidžia motyvacija. Pagalvok ir tu, ar tikrai savo ateitį norėtum statyti ant jausmo pamato?

Ką daryti? Aš siūlau motyvaciją pakeisti valia ir pradėti tą daryti šiandien. „Aš neturiu tam valios“. „Tau gerai, tu toks valingas“ - dažnai sakome tiems, kuriems slapta pavydime jų užsispyrimo siekti užsibrėžto. O man atrodo, kad valia – kaip pilvo presas, vienokį ar kitokį turime visi. Tik vienų jis toks silpnutis ir giliai užsikasęs po šokoladukų ir pyragaičių sankaupa, o kitų -gražiai išryškėjęs kvadračiukais. (Žiū, kažkoks labai jau sportiškas tekstas "gaunasi" – nuo maratono perėjau prie štanginės. Turbūt todėl, kad visi šonai dar tebeskauda po paskutinės treniruotės). Taigi, kaip ir kiekvieną kitą raumenį, valios raumenį taip pat reikia treniruoti.

TAIP PAT SKAITYKITE: A.Tamulevičienė. 7 atidėliotojų tipai ir kaip kovoti su vidiniu tinginiu

Bet kaip pradėti, paklausi tu? Dideli tikslai dažnai atrodo tokie – hmmm… per dideli. Rodos, apmąstei viską, žinai ką daryti, bet, va, trypčioji vienoje vietoje ir nei žingsnio į priekį. Atsakysiu: kad pradėtum sportuoti – apsirenk sportinę aprangą, kad perskaitytum knygą – pradėk nuo vieno puslapio. Žengus žingsnį, net nepastebėsi, kad jau nužengei du. Tau nebūtina atlikti visko iš karto. Apžioję per daug paprasčiausiai perdegame (atsimeni tą dieglį šone po pirmo puskilometrio, kai neapskaičiavęs jėgų pasileidai pirmyn per greitai?).

Tad jeigu jau susitarėme, kad valia yra raumuo, tai turime susitarti, jog, kaip ir kiti raumenys, jis gali pavargti. Yra teorija, teigianti, kad kiekvienas sprendimas, kurį darome, vargina mūsų dar neištreniruotą valios muskulatūrą.

Ką apsirengti ryte, ką valgyti pietums? Ir dar milijonas mažų apsisprendimų. Sakoma, kad būtent dėl to kai kurie žinomi ir sėkmingi žmonės diena iš dienos dėvi vienodus rūbus. Kasdien jie turi priimti daugybę atsakingų sprendimų, tad taip jie atlaisvina laiką ir energiją nešvaistydami jų trivialiems ir neesminiams dalykams. Štai feisbuko dievas M.Zuckerbegas sako: „Aš tikrai noriu išvalyti savo gyvenimą ir padaryti taip, kad turėčiau daryti kuo mažiau sprendimų, nesusijusių su geresne tarnyste šiai bendruomenei.“ Ir žinai, jis toks ne vienintelis. Turbūt pastebėjai "Apple" įkūrėjo Steve'o Jobso juodą „uniformą“?

TAIP PAT SKAITYKITE: Kodėl sėkmingi žmonės atrodo itin paprastai?

Aš tikrai nesiūlau pulti į tokius kraštutinumus. Nors sutinku – rytais, kai tavo produktyvumas pasiekia piką, būtų nedovanotina trypčioti prie rūbų spintos ar šaldytuvo, kai galėtum kalnus nuversti.

Treniruok savo valią, tiesiog veik nelaukęs nieko.

Ir jokiu būdu neik su mūzomis obuoliauti.

Alvyda Tamulevičienė (tinklaraštis geresneneivakar.com). Daugiau tekstų rasite ir jos FB puslapyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius