Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2021 04 10

Agronomas Tautvydas Gurskas parodė, kaip teisingai sodinti ir genėti šilauoges

Šilauogės užkariavo daugelio mūsų sodus, o ir derliaus norisi sulaukti kuo gausesnio. Ką turėtume žinoti apie pavasarinius darbus? Kaip šilauoges persodinti ir kaip nugenėti? Atsakymus rasite vaizdo įraše.
Šilauogės
Šilauogės / 123RF.com nuotr.

Agronomas Tautvydas Gurskas sako, kad sodinti šilauoges pirmiausia turime į rūgščias durpes, permaišytas su spygliais, ąžuolo, buko lapais, žieve – tuo, kas rūgština žemę. Idealiai tinka malti pelkių kelmai, kurie užtikrina, kad augalui bus lengviau augti, šaknys gaus daugiau oro. Sodinimo duobės plotis turi siekti apytiksliai metrą, gylis – 60–70 cm.

„Taip pat turiu pabrėžti, kad svarbus atstumas tarp uogakrūmių – geriausia jų nesusodinti per tankiai, tad atstumas turėtų siekti apie 1,20 m ir net daugiau. Tada šilauogės augs puikiai.

Jeigu jums nereikia persodinti uogakrūmių, patartina atšviežinti durpes kas kelerius metus, šilauoges nugenėti. Didelė klaida auginant šilauoges nesuformuoti kalniuko lysvės aplink jas, kadangi taip augalas tikrai nukentės“, – pataria agronomas. Persodinti šilauoges galima tada, kai nėra lapų arba rudenį, kai jie nukrenta.

VIDEO: Agronomas Tautvydas Gurskas apie šilauogių persodinimą ir genėjimą

Kitas darbas – genėjimas. Agronomas siūlo peržiūrėti ir iškirpti tas šakas, kurios yra silpnos, pažeistos, nulinkusios ar nudžiūvusios. Palikite tas šakas, kurių žievė yra raudoniausia arba žaliausia. Nugenėtas krūmas turi būti erdvus, kad jį pasiektų saulės spinduliai ir būtų gausesnis derlius. „Nebijokite šilauogių genėti ir gausiau, kadangi taip krūmas išleis daugiau ūglių“, – pataria specialistas.

Tręšti patariama su rūgštinančiomis dirvą trąšomis ir šį darbą geriausia atlikti prieš ir po žydėjimo. To pakanka, kad sulauktumėte gausaus derliaus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius