-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 06 23

Apželdiname balkoną: kokie augalai tinkamiausi? Praktinė pamokėlė

„Tiek nuosavų namų, tiek daugiabučių gyventojai atėjus vasarai trokšta susikurti nors mažą žalią kampelį poilsiui. Skoningai apželdintas balkonas ne tik kelia vidinį džiaugsmą ir ramina po dienos darbų, bet ir ypač pagerina estetinę pastato išvaizdą bei mikroklimatą patalpoje – sumažina dulkių prasiskverbimą į vidų, apsaugo nuo gatvės triukšmo“, – išplatintame pranešime teigia Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro dekoratyvinio želdinimo profesijos mokytoja Regina Ribokienė.
Sodelis balkone
Sodelis balkone / 123RF.com nuotr.

Ji sutiko pasidalinti praktiškais patarimais, ką reikėtų žinoti apželdinant balkoną bei kokie augalai tinkamiausi kompozicijų kūrimui.

Renkamės indus ir augalus

Balkono kompozicijų formavimui galima naudoti įvairius indus – plastikinius lovelius, modernius plastikinius lovelius su hidroponika, pintus krepšelius, metalinius, keramikinius ar kokybiško plastiko vazonus. Svarbiausia juos saugiai ir tvirtai pakabinti, kad jie nesukeltų pavojaus šeimininkams ir visiems aplinkiniams.

Renkantis gėles labai svarbu, į kurią pusę orientuotas balkonas. Nuo to priklauso ir augalų asortimentas. Jei balkonas į rytus ar šiaurinę pusę, nepatartina jo gausiai želdinti net ir unksminiais augalais. Jei į pietų ar vakarų pusę – galima sodinti daug žydinčių augalų.

Kompozicijos pagrindą turi sudaryti kupstiniai arba šliaužiantys augalai.

Didelę reikšmę gėlių kompozicijai turi augalo forma ir faktūra. Kompozicijos pagrindą turi sudaryti kupstiniai arba šliaužiantys augalai. Efektingai atrodo ir loveliai, apsodinti vienos rūšies augalais, pvz., pelargonijų kaskadomis, pajūrinėmis lobuliarijomis, kalibrachojais.

Vida Press nuotr./Kuokštinis chlorofitas
Vida Press nuotr./Kuokštinis chlorofitas

Populiarūs Lietuvoje balkoniniai augalai – svyrančios pelargonijos, begonijos, chlorofitai, svyrančios verbenos, bakopos, lakišius, paprastoji lobelija, šliaužiančioji tramažolė, tunbergija.

Taip pat labai populiaru auginti vaistažoles, prieskoninius augalus ir netgi daržoves. Į lovelius galima sodinti čiobrelį, mėtą, jie būna kaip foniniai augalai, skleidžia kvapą ir teikia naudą.

123RF.com nuotr./Gėlės balkone
123RF.com nuotr./Gėlės balkone

Gėlių sodinimas ir priežiūra

1. Norimus sodinti augalus reikia palaistyti valandą prieš sodinimą, kad šaknys geriau prikibtų prie žemės ir lengviau išsiimtų iš vazono.

2. Lovelio ar indo dugne turėtų būti skylutės tam, kad vanduo galėtų išbėgti ir augalas nesupūtų. Jei skylučių nėra, jas galima išgręžti ar pradurti.

3. Būtinas drenažas. Jis turėtų būti iš stambesnio žvyro, keraminių vazonų šukių ar keramzito. Pakabinamiesiems indams geriau tinka keramzitas, nes yra lengvesnis.

4. Sodinimo indas pripildomas žemės mišinio (priemolio žemės ir durpės 1:1) ar durpių substrato, skirto gėlių auginimui. Žemių paviršius, pasodinus augalus, turi būti 2–4 cm žemiau indo krašto, tada laistant vanduo nenuteka per kraštus. Į žemę įpilkite lėtai tirpstančių trąšų ir drėgmę sugeriančių priedų. Galite naudoti perlitą. Žemė prieš sodinimą turi būti drėgna, o jei pirkote durpinį substratą maišuose, tai ,,pravėdinta‘‘.

Pasodinus augalus, būtina gerai palaistyti ir keletą dienų pasaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių

5. Lovelius patartina rinktis maždaug su 8 cm aukščio padėkliukais vandens pertekliui sutekėti. Pakabinami vazonai kartais būna su pritvirtintomis lėkštelėmis, o gėliapuodžiai – be jų, tuomet reiktų daugiau įpilti drenažo ir stengtis neperlieti.

6. Sodinkite ūkanotą dieną arba vakare. Pasodinus augalus, būtina gerai palaistyti ir keletą dienų pasaugoti nuo tiesioginių saulės spindulių, kad kuo greičiau augalas adaptuotųsi. Sodinant svarbu, kad šaknys visos užsipiltų žemėmis, neužsilenktų.

7. Kad žemės paviršius ne taip greitai išdžiūtų ir kompozicija būtų dekoratyvesnė, užpilkime smulkintos žievės, rupaus smėlio, keramzito ar akmenėlių.

8. Tvirtindami lovelį ar kitą indą, įvertinkime jo svorį ir įsitikinkime, kad jis nenukris ant žemės.

9. Augalai tręšiami po pasodinimo praėjus 14 dienų. Po to kas 10–15 dienų jiems skirtomis trąšomis. Tinka kompleksinės trąšos su didesniu fosforo ir kalio kiekiu.

123RF.com nuotr./Surfinija
123RF.com nuotr./Surfinija

10. Kiekvieną dieną išskinami peržydėjusių surfinijų bei petunijų, taip pat ir kitų gėlių žiedai su koteliais tam, kad kuo greičiau pražystų nauji žiedai, ir augalai ilgiau išliktų dekoratyvūs.

Vaizdo įraše profesijos mokytoja Regina demonstruoja, kaip nesunkiai galima patiems susikurti tris skirtingas kompozicijas balkonui.

Pirmajai kompozijai prireiks chlorofito, begonijos bei svyrančios pelargonijos; antrajai – šalavijo, šilingės, pomidoro; trečiajai – remontantinės braškės, chlorofito, katžolės, prieskoninių augalų.

VIDEO: Kuriame balkono augalų kompozicijas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius