Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 06

Ar leisti šunims mėgautis žole?

Žalumynus mėgsta ne tik žmonės. Po žiemos išsikalusių želmenų ieško ir keturkojai draugai. Su saiku toks žalumynų poreikis paprastai nėra ydingas, bet yra augalų, kurie gali susargdinti augintinius, – sako specialistai.
Šuo valgo žolę
Šuo valgo žolę / Vida Press nuotr.

Kodėl šunys rupšnoja žolę?

Į šį klausimą mokslininkai iki šio neturi vienareikšmiško atsakymo. Veterinarijos klinikos „CanisFelis“ gydytojas ir vadovas Justas Kantoravičius pastebi, kad pagal viena iš mokslininkų teorijų, šunys žalumynų ieško tuomet, kai turi virškinimo problemų. Tačiau esą atlikus tyrimus nustatyta, kad tik apie 10 proc. augintinių ėdė žolę ir sirgo virškinimo sutrikimo ligomis.

„Šunys yra visaėdžiai, todėl kita teorija, kad jie ėda žolę, nes tai yra jų genuose. Tai yra ši savybė vis dar neišnykusi nuo tų laikų, kai šunys gyveno ne su žmonėmis“, – tęsia jis. Dar vienas spėjimas, gydytojo teigimu, tas, kad ėsdami žolę šunys apsirūpina ląsteliena, jei jos stinga mityboje. Pakeitus mitybą, dingsta ir noras ėsti žalėsius.

Asmeninio albumo nuotr./Justas Kantoravičius
Asmeninio albumo nuotr./Justas Kantoravičius

Kita J.Kantoravičiaus įvardinta žolės rupšnojimo priežastis – smalsumas: „Kartais žolę ėsti tiesiog smagu, jauni šuniukai ją ėda taip susipažindami su aplinkiniu pasauliu.“

Saugokite nuo pavojingų augalų

Atidesni šeimininkai pastebi, kad jų augintinių skoniui įtinka ne visi po nosimi pasitaikantys augalai. Kai kurie mėgsta tik vienos rūšys augalus ir kryptingai jų ieško, į kitus visiškai nekreipdami dėmesio. Gydytojas J.Kantoravičius spėja, kad šuo konkretaus augalo ieško dėl jam patinkančio skonio, o ne dėl tam tikrų jo savybių. Be to, kaip pastebi specialistas, mūsų augintiniai neturi žolininko savybių atskirti augalus, todėl gali lengvai apsinuodyti prisiėdę nuodingų ar trąšomis/pesticidais apipurkštų augalų.

Jis sako, kad augalų, galinčių šunims sukelti apsinuodijimus, priskaičiuojama daugiau nei 700. „Visa laimė, kad ne visi auga Lietuvos klimato sąlygomis“, – ramina gydytojas. Reikia žinoti, kad šuniui negalavimų gali sukelti lelijiniai augalai, tulpės, azalijos. „Taip pat darže esantys pomidorų, bulvių lapai, svogūnų laiškai ir daugelis kitų“, – pavojingus gyvūnams žalumynus vardija veterinaras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pomidorai
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Pomidorai

Nedidelis vėmimas nėra baisu

J.Kantoravičius griežtai nenurodo, leisti ar drausti augintiniui mėgautis žalumynais. Jo nuomone, tai priklauso nuo kiekio ir priežasties. O jų, kaip gydytojas minėjo, gali būti ne viena – nuo padūkimo iki netinkamos mitybos. Jo teigimu, tai priklauso ir nuo vietos, kurioje augintinis susirado žalumynų. „Štai savame sode žinote visą jo istoriją (ar yra pesticidų, trąšų)“, – kalba specialistas.

Svarbu sekti ir šuns elgesį bei savijautą pasimėgavus tokiu vegetarišku meniu. „Jei augintinis pavėmė vieną kartą išvemdamas žolių kuokštą, nieko baisaus, tačiau, kai vemia daug, ir žolių jau nesimato, galima įtarti apsinuodijimą ir verta sunerimti“, – pabrėžia gydytojas.

Jis prašo atkreipti dėmesį ir tuomet, jei augintinis viduriuoja. Tai gali būti požymis, kad šuo suėdė nuodingą augalą, toksinai nukeliavo virškinimo traktu toliau ir sudirgino virškinimo sistemą. Jei augintinio viduriavimas užsitęsė, J.Kantoravičius ragina nedelsti ir kreiptis į savo veterinarijos gydytoją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius