Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti
2023 04 04

Atskleisime kelias gudrybes: kaip profesionaliai nudažyti vidines sienas

Vidinių sienų dažymas yra paprastas ir nebrangus būdas atnaujinti namų išvaizdą. Naudodami kokybiškus įrankius ir dažus sienas galite nudažyti profesionaliai.
Tikkurila dažai vidinėms sienoms
„Tikkurila“ dažai vidinėms sienoms / Organizatorių archyvo nuotr.

Ne taip svarbu: ar remontuosite jau nudažytas sienas, ar pradėsite nuo dar nedažytų, pasitelkę „Tikkurila“ dažų eksperto Audriaus Dryžo patarimus, pasiekti nepriekaištingai atrodančią apdailą bus paprasta.

1. Išvalykite ir uždenkite aplinką, kurioje dažysite
Prieš planuojamą dažymą nuo sienos atstumkite ir nukabinkite baldus, paveikslus, daiktus uždenkite, kad apsaugotumėte nuo dažų užtiškimo. Dažams atspariu popieriumi patartina uždengti ir grindis, elektros lizdus, šviesos jungiklius (labiausiai tam tiks maskavimo juosta, kurią vertėtų nuimti iškart po dažymo).

2. Nuplaukite sienas, kurias dažysite

Sienas, kurias dažysite, būtinai nuplaukite sienų plovikliu. Plaudami pašalinsite bet kokį purvą ir riebalus, todėl pagerės seno ir naujo dažų sluoksnio sukibimas. Nuplautą sieną nuvalykite švaria drėgna šluoste ir nuskalaukite, kad pašalintumėte visus valiklio likučius. Įsitikinkite, kad sienos kruopščiai nuplautos, ir leiskite joms gerai išdžiūti.

Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ dažai vidinėms sienoms.
Organizatorių archyvo nuotr./„Tikkurila“ dažai vidinėms sienoms.

3. Užglaistykite sienų nelygumus

Patikrinkite, ar sienų paviršius lygus. Jei yra duobučių ar įtrūkimų, užglaistykite juos specialiu glaistu. Šiam išdžiūvus glaistytą paviršių nušlifuokite ir nuvalykite šlifavimo dulkes.

4. Kaip teisingai nugruntuoti sieną
Jei sienos yra geros būklės ir jau nudažytos, gruntas gali būti nereikalingas. Tačiau, jei esami dažai prastos būklės arba yra ypač blizgūs arba glotnūs, gruntas gali padėti pagerinti viršutinio sluoksnio sukibimą. Ką laimėsite užtepę grunto sluoksnius?

Užtikrinsite, kad viršutinis sluoksnis prilips prie sienos ir rezultatas bus lygus. Prieš naudojimą gruntą būtina gerai išmaišyti. Darbą pradėkite nuo išorinių sienų kraštų padengimo gruntu, o tuomet ilgais potėpiais dažykite sienas. Palikite gruntą išdžiūti pagal produkto instrukcijas.

Organizatorių arch. nuotr./„Tikkurila“ dažai vidinėms sienoms
Organizatorių arch. nuotr./„Tikkurila“ dažai vidinėms sienoms

5. Apie patį sienų dažymo procesą

Prieš naudodami dažus kruopščiai juos išmaišykite. Pirmiausia teptuku arba mažu voleliu nudažykite sienos kampus ir pakraštį palei grindjuostes. Sienos ir lubų sandūrą bei kitos spalvos sienos ribas pasižymėkite žymekliu arba dažymo juosta naudodami gulsčiuką.

Geriausai žymėti ir dažyti po vieną sieną, kad suspėtumėte nuimti dažymo juostą, kol dažai neišdžiūvę. Pradėkite dažyti nuo kampo ir braukite voleliu aplink per visą kambario perimetrą – baikite ten, kur pradėjote.

Sieną dažykite ilgais potėpiais. Stumdydami volelį pirmyn ir atgal braukite nuo grindų iki lubų vienu metu padengdami dažais maždaug dviejų volelio pločių juostą.

Volelis turi būti pilnas dažų, bet jie neturi varvėti.

Organizatorių arch. nuotr./„Tikkurila“ dažai vidinėms sienoms.
Organizatorių arch. nuotr./„Tikkurila“ dažai vidinėms sienoms.

Baigę nedelsdami išlyginkite dažus braukydami voleliu nuo viršaus į apačią, apačioje atkelkite volelį, dėkite prie viršaus ir taip tęskite judėdami link nedažyto paviršiaus. Tuomet denkite kitą dažų juostą tol, kol dažai dar neišdžiūvo.

Kai kurioms sienoms prireiks dviejų ar net trijų dažų sluoksnių. Eksperto patarimas antrąjį sluoksnį dengti tik pirmajam sluoksniui išdžiūvus. Dažų danga džiūsta ne trumpiau kaip vieną dieną – leiskite jai tinkamai išdžiūti, kaip nurodyta dažų naudojimo instrukcijoje.

Kas palengvintų dažymo procesą?

Nepamirškite, kad kokybišką dažymo procesą užtikrins tinkamai pasirinkti profesionalūs dažymo įrankiai.

Vidaus sienų ir lubų dažymui puikia tinka Anza „Micmex“ audinio voleliai: jie užtikrina nepriekaištingą padengimą ir tobulą rezultatą.

Jais galima paimti itin didelį kiekį dažų, tad darbas vyksta sparčiau. Gali prireikti ir 10 cm volelio su rankena, jis skirtas nedideliems plotams, kampams.

„Anza Elite Pro“ teptukas turi sintetinius šerelius, tinkamus tiek vandeniniams, tiek aliejiniams dažams.

Tikrai pravers ir dviejų dalių aliuminis teleskopinis kotas su ergonomiška rankena ir fiksatoriumi, nes leis pasiekti sudėtingas vietas.

Ekspertas rekomenduoja rinkti patikimus ir kokybiškus dažymo įrankius, atkreipti dėmesį, iš kokio audinio pagaminti voleliai, kadangi svarbu, kad jie nepaliktų plaukelių.

„Anza" voleliai užtikrina puikų padengimą ir nepriekaištingą rezultatą. Jie pasižymi itin dideliu talpumu, todėl juos naudojant dažymo procesas yra efektyvesnis.

Be to, šie voleliai nepalieka plaukelių, tad dažų danga atrodo nepriekaištingai. Šios serijos voleliai tinka visų rūšių dažams – tiek vandeniniams, tiek aliejiniams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius