Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 12

Augintiniams dantis taip pat skauda: specialistai pataria, kaip juos prižiūrėti

Jeigu prieš šimtą metų kas būtų pasakęs, kad šunims reikia valyti dantis, ko gero, prie smilkinio būtų pasukiotas pirštas. Tačiau laikas bėga, atsiranda naujos galimybės ir modernios klinikos, leidžiančios savo gyvūnams nepavėluojant diagnozuoti ligas ir jas gydyti. Nes juk kas nuneigs, kad mūsų augintiniai yra tapę pilnaverčiais šeimos nariais? Tad veterinarijos gydytojai vienbalsiai tvirtina: rūpintis keturkojais reikia, o valyti dantis, norint turėti sveiką ir linksmą gyvūną – taip pat privalu.
Šuo, dantukų valymas
Šuo, dantukų valymas / 123RF.com nuotr.

Gyvūnų dantukus reikia stebėti nuo pat dygimo

„PetCity“ veterinarijos klinikos gydytojos Viltės Liaugminaitės teigimu, šunys, kaip ir žmonės, jaučia skausmą dantukams dygstant ar gendant, todėl reiktų nuolat stebėti savo augintinį.

„Nuolatiniai dantys šuniukams prasikala, kuomet jie būna trijų-keturių mėnesių amžiaus. Pirmieji atsiranda du viršutiniai centriniai kandžiai. Paskutiniai pasikeičia iltiniai dantys. Dantys pilnai pasikeičia iki 6 – 7 mėn. amžiaus ir iš viso šuniukas turi 42 nuolatinius dantis“, – pasakoja gydytoja.

V.Liaugminaitė perspėja, kad nuolatinių dantų, kurie paprastai išstumia pieninius, prasikalimas šuneliui gali būti skausmingas ir sudėtingas. „Šiuo laikotarpiu jiems norisi kandžioti ir kramtyti. Dantų keitimosi periodu galima pastebėti prastesnį burnos kvapą, kraujo pėdsakų. Todėl šiuo metu patartina žaidžiant su savo augintiniu energingiau patampyti gyvūno įsikąstą žaislą, taip padėsite greičiau išjudinti pieninius dantukus“, – pataria pašnekovė.

Keičiantis gyvūno pieniniams dantims į nuolatinius, gydytoja rekomenduoja atidžiai stebėti šį procesą, nes jei pieninis dantis neiškris – nuolatinis išdygs kreivas. Tai ypač būdinga mažų veislių šuniukams: pieniniai dantys dažnokai patys neiškrenta ir tenka kreiptis pagalbos į veterinarijos gydytoją.

„Daugelio veislių šuniukams, ypatingai mažųjų veislių, pvz., Jorkšyro terjerams, sutrinka danties šaknies rezorbcija. Pieniniai dantukai neiškrinta, o nuolatiniai dantys vis tiek kalasi ir išdygsta kreivi. Tokiu būdu išsivysto įvairaus tipo netaisyklingas sąkandis. Todėl neiškritusius pieninius dantis reikia traukti“, – aiškina V.Liaugminaitė.

Gydytoja perspėja, kad esant netaisyklingam sąkandžiui gydymas yra būtinas, nes netaisyklingai išsidėstę dantys žaloja burnos struktūras, sukelia skausmą, diskomfortą ir traumas. Tokios problemos būdingos ir esant dažnam periodontinių ligų pasireiškimui dėl dantų susigrūdimo. Netaisyklingas sąkandis gali būti gydomas elastinėmis grandelėmis ir gumelėmis, breketais, plečiančiomis plokštelėmis, laikinomis nuožulniomis plokštumomis.

Na, o kaip gi su tuo dantų valymu? Pasak V.Liaugminaitės, reguliarus dantų valymas šepetėliu bei specialia pasta gali apsaugoti šuniuko dantis nuo apnašų bei akmenų formavimosi. „Geriausia, jei dantukus pavyks valyti kiekvieną dieną, tačiau net keli kartai per savaitę sumažina apnašų bei akmenų formąvimąsi. Dantų valymas šepetėliu bei šunims skirta pasta yra viena geriausių profilaktikos priemonių, kadangi apnašos nuvalomos mechaniškai. Kitos dantų priežiūros priemonės – specialus skalavimo skystis, gelis ar specialus skystis, skirtas pilti į šuns geriamąjį vandenį, taip pat gali sumažinti apnašų susidarymo galimybę“, – pataria specialistė.

123RF.com nuotr./Šuo, dantukų valymas
123RF.com nuotr./Šuo, dantukų valymas

Koks maistas padeda, o koks kenkia?

Mūsų seneliai sakydavo, kad vakare neturint galimybės išsivalyti dantų, reikia suvalgyti obuolį. Tačiau vėliau paaiškėjo, kad vaisių rūgštis, pasilikusi prieš naktį mūsų burnoje, nieko gero dantų emalei nežada. Kaip yra su šunų maistu, ar jis gali atlikti valymo funkciją, pasiteiravome „PetCity“ klinikos veterinarijos gydytojos Laimos Naugžemienės.

„Mokslininkų yra sukurta specialių odontologinių dietų, kurios turi įtakos sveikos burnos ertmės palaikymui. Tokiuose maistuose yra medžiagų, kurios seilėse sulaiko kalcį, o kalcio druskos ir yra atsakingos už akmenų formavimąsi iš apnašų. Ypatinga granulių forma, tekstūra ir dydis mecahniškai nuvalo dantis nuo apnašų. Kramtukai taip pat yra veiksmingi, kadangi jie irgi mechaniškai nuvalo bakterinę apnašų plėvelę“, – sako gydytoja.

Tačiau specialistė paneigia plačiai paplitusį mitą, kad kaulų kramtymas padeda šunims palaikyti gerą dantų būklę. Pašnekovė taip pat nerekomenduoja gyvūnų šerti natūraliais džiovintais kaulais bei nailono produktais, nes jie yra per kieti gyvūnų dantims bei juos kramtant gyvūnai dažnai nusiskelia dantis, susižaloja dantenas. Be to, šie produktai dažnai sukelia virškinamojo trakto sutrikimus.

Pasak L.Naugžemienės, polinkiui į kariesą gali daryti įtaką netinkama mityba. „Šlapias maistas bei košės mechaniškai nenuvalo dantų ir maisto likučiai yra linkę kauptis tarpudančiuose. Lengvai virškinami angliavandeniai, tokie kaip makaronai ar duona, taip pat gali skatinti ėduonies vystymąsį. Dantų kariesas dažnai atsiranda esant danties pažeidimui, tad reikėtų vengti kietų, plastmasinių, greitai nuskylančių žaislų“, – perspėja pašnekovė.

123RF.com nuotr./Šuo, dantukų valymas
123RF.com nuotr./Šuo, dantukų valymas

Praktiški patarimai, kaip gyvūnui išvalyti dantis

Jeigu niekada to nedarėte, pirmą kartą augintiniui išvalyti dantis gali būti nepaprasta. Tačiau, anot L.Naugžemienės, geriausia profilaktika dantų ir dantenų ligoms yra tinkama burnos ertmės priežiūra.

Pats veiksmingiausias būdas tai padaryti – dantų valymas šepetėliu ir pasta. Jei dantų valymui savo katei ar šuniui naudojate dantų pastą, ji turi būti specialiai skirta gyvūnui, nes žmonių pastose esantis fluoras bei kitos medžiagos gali pakenkti augintinių dantukams ir organizmui.

Prie dantų valymo augintinius reikėtų pratinti nuo mažumės – svarbiausia yra palaipsninis mokymas bei kantrybė.

Rinkoje taip pat yra ir specialių gelių bei skysčių su chlorheksidinu, kuris yra puikus antiseptikas ir sunaikina daugelį bakterijų burnos ertmėje. Toks gelis yra išspausdžiamas ant dantų, o jau pats gyvūnas, judindamas lūpas bei skruostus, paskirsto jį po visą burną. Visos šios priemonės naudojamos norint kontroliuoti arba užkirsti kelią dantų ir dantenų ligoms bei kiek įmanoma sumažinti arba atitolinti dantų akmenų susidarymą.

Labai gera profilaktika yra dažnas burnos ertmės apžiūrėjimas bei greitas reagavimas, pastebėjus klinikinius simptomus. Jeigu pastebite, kad dantenos yra paraudusios, patinusios, iš burnos sklinda nemalonus kvapas bei gyvūnas valgydamas rodo diskomfortą – pats laikas kreiptis į veterinarijos gydytoją.

Gydytoja atkreipia dėmesį, kad visą vasario mėnesį „PetCity“ klinikose vyksta akcija – 20% nuolaida visoms dantų higienos paslaugoms ir prekėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius