Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 12 23

Augintinių nukirminimas: veterinarės komentaras, kodėl tai aktualu ištisus metus

Kone kas trečio suaugusio šuns ar katės ir daugiau nei pusę mažų jauniklių organizme gyvena nemalonūs draugai – žarnyno kirmėlės (helmintai). Šiltai ir patogiai įsikūrę jie kenkia keturkojams iš vidaus bei savinasi jų maisto medžiagas, tačiau kol gyvūnas neparodo pirmųjų blogumo ženklų, klinikinių požymių galima ir nepastebėti. Todėl labai svarbu reguliariai nukirminti keturkojus.
Šuo
Šuo / „PetCity“ nuotr.
Temos: 1 „PetCity“

Apie tokios procedūros svarbą ir kaip tą padaryti, pasakoja „PetCity“ klinikos veterinarė Viltė Liaugminaitė.

Ir nors nukirminavimas labai svarbus tiek mažiems šuniukams, kačiukams, tiek jau suaugusiems gyvūnams, vis tik jaunikliams su parazitais susidurti tenka dažniau. Todėl iki 6 mėnesių keturkojus rekomenduojama nukirminti kas mėnesį, vėlesniame amžiuje – 3–4 kartus per metus.

„Net jei auginate kačiuką, kurio neplanuojate išleisti į lauką, nukirminimas, arba kitaip – dehelmintizacija, yra labai svarbi profilaktikos dalis. Helmintų kiaušinėliai į namus pakliūti gali ir per batus, jų parnešti iš lauko gali ir kitas augintinis“, – kalbėjo veterinarė.

„PetCity“ nuotr./Viltė Liaugminaitė
„PetCity“ nuotr./Viltė Liaugminaitė

Jos teigimu, užsikrėtus parazitais, sutrinka ne tik gyvūno virškinimo sistema, bet ir kitos organizmo funkcijos, gali sutrikti net gyvūno augimas. Tokiu atveju gyvūno kūno masė ima mažėti, nes dalį jo suvalgytų maisto medžiagų pasisavina ne pats augintinis, o jo virškinimo trakte apsigyvenę helmintai.

„Helmintų išskiriami toksinai neigiamai veikia gyvūną: gali suprastėti apetitas, keturkojis tampa vangus, atsiranda įvairių sveikatos sutrikimų“, – sakė V.Liaugminaitė.

Gyvūnas gali imti vemti, viduriuoti, gali atsirasti išskyros iš nosies. Taip pat susirgus neretai padažnėja augintinio kvėpavimas, jis ima čiaudėti, kosėti, blogesniu atveju – atsiranda įvairūs bėrimai, odos problemos, kojos šlubuoti.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Svarbu žinoti, kad nukirminimas aktualus ir ruošiantis gyvūną skiepyti, todėl artėjant skiepo laikui, likus maždaug 10 dienų iki procedūros laikas pasirūpinti parazitus naikinančiomis priemonėmis. Priešingu atveju vakcinos nebus veiksmingos – organizme gyvenantys parazitai neleis susidaryti imunitetui.

Pasak gydytojos, gyvūnus geriausia nukirminti specialiomis tabletėmis – jose esančios veikliosios medžiagos efektyviai kovoja su helmintais. Kita vertus, tablečių sugirdymas kai kuriems augintinių šeimininkams tampa tikru iššūkiu, todėl tokiu atveju yra ir alternatyva – tepamos pastos ar lašiukai, įsigeriantys per odą, jie taip pat efektyviai kovoja su parazitais.

„PetCity“ nuotr./Katė
„PetCity“ nuotr./Katė

„Kokį preparatą pasirinkti, spręskite pagal savo gyvūną: jei dehelmintizacijai pasirinksite tabletes ar pastą, reikėtų stebėti gyvūno išmatas – pastebėję helmintus, nukirminimą reikėtų pakartoti po 10–14 dienų. Lašai lašinami ant odos, ne tik sunaikina jau esamus helmintus gyvūno organizme, tačiau taip ir apsaugo nuo jų visą mėnesį“, – pasakojo V.Liaugminaitė.

Prekyboje taip pat galima rasti ir modernių nukirminimo būdų, pavyzdžiui – tabletės-skanėstai, jos padeda apsaugoti augintinį tiek nuo išorinių (ektoparazitų), tiek nuo visinių apvaliųjų kirminų (nematodų).

Labai svarbu ir tinkamai parinkti vaisto dozę, ją paskaičiuoti rekomenduojama atsižvegiant į gyvūno svorį.

„PetCity“ nuotr./Katė
„PetCity“ nuotr./Katė

Taip pat svarbu atsakingai šerti gyvūną ir neduoti jam cestodais užkrėsto maisto, leisi ėsti tik termiškai apdorotą ir šaldytą žuvį, neleisti ėsti įvairių graužikų, varlių, sraigių ir pan.

Gydytoja V. Liaugminaitė taip pat primena, kad svarbiausia yra profilaktika – tai geriausias būdas išsaugoti augintinio sveikatą, todėl net ir iš pirmo žvilgsnio sveikai atrodančiam gyvūnui, svarbu reguliariai duoti vaistus nuo helmintų bei nepamiršti apsilankyti pas veterinarijos gydytoją profilaktinei apžiūrai.

„PetCity“ nuotr./Šuo
„PetCity“ nuotr./Šuo

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius