Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

Baltos spalvos mitas ir kitos klaidos renkantis spalvas namams

Sienų spalvų pasirinkimas įrenginėjant namus turbūt yra didžiausias galvosūkis. Ar nebus per ryšku? Kokios spalvos derės šalia? Kaip prie sienų derinti baldus ir grindis? Dizaineriai atskleidžia pagrindinius spalvų pasirinkimo ir derinimo principus.
Interjeras
Interjeras / 123RF.com nuotr.

Spavų pasirinkimą lemia daug faktorių – patalpa, lauko aplinka, skonis, praktiškumas, prabangos ar stiliaus poreikis. Pradėti reiktų atsirenkant 3-4 labiausiai patinkančias ir tarpusavyje derančias spalvas, kurios interjere dominuotų.

Ekspertai nerekomenduoja vienoje vietoje maišyti daug ryškių spalvų, verčiau rinktis artimas spalvas, pavyzdziui rusvą, juodą, pilką arba rausvą, bordo, rudą. Sukurtą pagrindinių spalvų derinį galima papildyti keletu dekoro elementų su ryškesniu atspalviu.

Norint patalpai suteikti jaukumo vertėtų rinktis šiltų ir šaltų atspalvių derinį. Patariama vengti visus namus dažyti viena spalva, nes bus nuobodu. Na, o žaismingumo suteiks šalia naudojami keli tos pačios spalvos atspalviai.

Nesuklysti padės spalvų ratas

Jeigu savimi nepasitikite, spalvas rinkitės naudodami spalvų ratą. Jis turi 12 spalvų ir tris kategorijas: pradinį, antrinį ir tretinį. Pagrindinės spalvos yra raudona, geltona ir mėlyna, o visos kitos spalvos sukurtos iš šių trijų spalvų. Spalvų ratas yra padalintas į šaltas bei šiltas spalvas, pavyzdžiui melsvos, žalsvos ir purpurinės spalvos yra labiau raminančios, gelsvos, rudos, raudonos suteikia energingumo jausmą. Tad pirmiausia vertėtų apsispręsti, kokią atmosferą namuose norite sukurti.

Paprastai erdvėje stengiamasi palaikyti balansą tarp šaltų ir šiltų tonų, tačiau nebūtinai lygiomis dalimis. Išsirinkę pagrindinę spalvą, iš jos galėsite sukurti daug skirtingų tos pačios spalvos versijų bei suderinti ją su neutralia.

Pagrindinė spalva turėtų sudaryti maždaug 60% viso interjero ir apimti sienų, grindų spalvą ir kai kuriuos baldus. 30% antrinės spalvos galėtų sudaryti dekoro elementai. Ir 10% lieka akcentams, kurių paskirtis - atkreipti dėmesį, įvesti gyvumo į interjerą bei suteikti kontrastą pagrindinei spalvai. Idealu, jei kontrastiniai elementai atsikartoja visame interjere.

123RF.com nuotr./Interjeras
123RF.com nuotr./Interjeras

Spalvos derinamos ne tik pagal toną, bet ir pagal intensyvumą

Renkantis spalvas, reiktų nepamiršti ir jų gebėjimo optiškai didinti arba mažinti erdvę. Norėdami jaukumo, namuose dažnai renkamės šiltas spalvas, tačiau jos, deja, sumažina erdvės pojūtį. Tuo tarpu vėsios spalvos linkusios sukurti gylio jausmą, todėl gali vizualiai išplėsti kambarį ar erdvę.

Būtent todėl dizaineriai, kurdami interjerus, stengiasi išlaikyti balansą ir namuose šalia šiltų spalvų ir medžio tekstūrų naudoja bent vieną šaltą atspalvį.

Namams pasirinkus tik pastelines spalvas, iškyla rizika sukurti blyškų ir nuobodų interjerą. Padėtį galima pataisyti vieną sieną nudažius tamsia spalva, kuri interjerui suteikia gyvumo.

123RF.com nuotr./Interjeras
123RF.com nuotr./Interjeras

Pasiklydę spalvose: didžiausios namų įrengimo klaidos

Prie ko pirmiausia reikėtų derinti spalvas? Dizaineriai atsako nevienareikšmiškai: pagrindinis veikėjas erdvėje yra grindys ir nuo jų atspalvio priklauso bendras kambario tonas. Tad pirkti dažų reiktų keliauti pasiėmus gabaliuką grindinės lentos.

Žmonės dažnai renkasi baltą spalvą, tikėdamiesi, kad ji sukurs lengvumo įspūdį. Tačiau naudojant šią spalvą mažame kambaryje, gali atsirasti uždarytos bei blankios erdvės įspūdis. Ir nors atrodo, jog balta turėtų padaryti kambarį vizualiai didesnį, iš tikrųjų rezultatas gali būti priešingas, nes erdvėje atsispindės kiekvienas šešėlis bei išryškės tamsūs kampai.

Specialistai ypač nerekomenduoja baltos spalvos toms mažoms erdvėms, kur trūksta natūralaus apšvietimo. Čia ji labiausiai tiks kaip akcento spalva, o pagrindinei verčiau rinktis rusvai ar žalsvai pilką.

Kaip vieną iš klaidų dizaineriai įvardija ir per mažą dėmesį luboms, kurios ne veltui vadinamos penktąja kambario siena. Tad priimkite iššūkį: nudažykite lubas bei sienas priešingomis spalvomis, ir jūsų namų erdvė gali iš nuobodžios taps labai originalia.

Na, o patys drąsiausi galėtų išbandyti ir juodos spalvos akcentus - nuo baldų rankenėlių, vonios čiaupų iki didesnių dekoro elementų.

123RF.com nuotr./Interjeras
123RF.com nuotr./Interjeras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius