Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 29

Dangų nuspalvinantys fejerverkai: ar kenkia aplinkai ir ar reiktų jų atsisakyti?

Po savaitgalį įvykusio festivalio „Vilniaus fejerija 2021“ viešoje erdvėje kilo diskusijos – ar reikalingi tokie renginiai, kiek žalos aplinkai ir gyvūnams jie daro. Fejerverkai – dažna ir kitų švenčių dalis. Ar vertėtų jų atsisakyti?
Naujųjų metų sutikimas
Fejerverkai / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vilniaus savivaldybė pranešė, kad rezoliucija dėl fejerverkų naudojimo įsigalioja gruodį ir miesto šventėse bus jų atsisakoma.

Lietuvos savivaldybių asociacijos pirmininkas Mindaugas Sinkevičius sako, kad ši tema, kalbant apie kitas savivaldybes, asociacijoje nebuvo svarstyta.

Savo ruožtu, pirotechnikų asociacijos pirmininkas Ovidijus Barkauskas norėtų diskusijos ir tikina, jog Lietuvos pirotechnikai nėra piktavaliai. Be to, fejerverkų vaizdus danguje galima prilyginti menui, tačiau reiktų atsižvelgti į bendras pasaulyje atsirandančias tyliųjų fejerverkų tendencijas.

Kokią žalą jie daro aplinkai? „Žala yra“, – teigia Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VILNIUS TECH) Aplinkos apsaugos ir vandens inžinerijos katedros docentė dr. Vaida Šerevičienė.

Tuo tarpu psichologė Monika Kuzminskaitė sako, kad atsakymas į klausimą, kodėl žmones žavi fejerverkai, yra labai paprastas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius