Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2020 06 22

Daržininkė Solveiga apie pakeltas lysves: ravėti galima atsisėdus ant lysvės krašto ar net atsistojus

Vis labiau populiarėja daržai iš įrėmintų, kitaip dar vadinamų pakeltų lysvių. Daržininkė Solveiga Pranckūnė sako, kad jos visų pirma yra patogios. „Taip pat tokias lysves galima išdėlioti, kaip tik jums patinka – tvarkingai arba sukuriant norimas figūras, jas galima išdėstyti po visą sklypą, nebūtina visų sutelkti vienoje vietoje“, – patirtimi dalinosi Kupiškio rajone gyvenanti daržininkė.
Pakeltos lysvės
Pakeltos lysvės / 123RF.com nuotr.

Kaip 15min GYVENIMUI sakė S.Pranckūnė, pakeliamos lysvės anksčiau buvo labiau populiarios užsienio daržuose, o šiandien jos vis dažniau atsiranda ir lietuviškuose soduose bei daržuose. Vieni jas gamina patys, taip pat jų galima įsigyti specializuotose parduotuvėse.

Lysvėmis tapo senų langų rėmai bei durų staktos

Pirmą kartą ankstesniais metais daržininkė išbandė savo pačios gamybos lysves, o jei teisingiau – pasinaudojo senais daiktais.

„Turėjau keletą pakeltų lysvelių, kurios iš tikrųjų tebuvo senų langų rėmai bei durų staktos. Paguldžius juos ant žemės ir pripylus žemių mišinio, užsiauginau kuo puikiausių daržovių.

Nors labiau buvau „klasikinio“ natūralistinio daržo šalininkė, tokia auginimo idėja man pasirodė gana šauni, tad šiemet mano darže „išdygo“ dar 12 pakeltų lysvių. Tiesa, pasilikau ir plotelį įprastinio daržo“, – sakė S.Pranckūnė, kurios tinklaraštis instagrame „My Cozy Garden“ turi beveik 20 tūkst. sekėjų.

Pasak daržininkės, tokių lysvių galima įsigyti tiek didžiuosiuose namų apyvokos prekybos centruose, tiek specializuotose sodo ir daržo prekių parduotuvėse, tiek per skelbimus socialiniuose tinkluose ir skelbimų portaluose:

„Kainos labai įvairios – nuo penkių iki keliasdešimt ar daugiau eurų. Nepamirškime, kad brangesnė ne visada reiškia geresnė. Lysves galite pasigaminti ir patys.

Mes įsigijome net ne lysves, tai – antrą gyvenimą įgavę palečių padėklų apvadai. Šiais metais jie tapo itin populiarūs, o ir kaina labai maža – vos nuo penkių eurų.

Toks apvadas puikiai atstoja pakeltą lysvę, o jų aukštį galima didinti apvadus kraunant vieną ant kito.“

Pliusas – dekoratyvumas ir estetiška išvaizda

Kalbėdama apie skirtumus tarp įprasto ir „iškelto“ daržo, pašnekovė įvardijo žemių pylimą: šis procesas yra tarsi įrėmintas mediniuose, metaliniuose ar plastikiniuose rėmuose, todėl žemė niekada nenubyra į tarplysvius, o lysvė visada išlaiko tą pačią formą bei žemių mišinio kiekį.

„Tokių lysvių nereikia kasmet formuoti iš naujo – užtenka įterpti komposto ar kitų organinių priedų“, – sakė moteris.

Pakeltų lysvių aukštį daržininkai renkasi pagal savo poreikius. Jos, sako Solveiga, itin pasitarnauja žmonėms, turintiems nugaros problemų.

„Tereikia pasirinkti aukštį, kuris jums yra patogiausias ravėti, imti derlių. Tokios lysvės priežiūra yra daug paprastesnė, ravėti galima atsisėdus ant lysvės krašto ar net atsistojus, jei tik jos aukštis leidžia.

Tokios lysvės priežiūra yra daug paprastesnė.

Lysvės plotis turėtų būti per ištiestą ranką, jei prieiti galime tik iš vienos pusės, ir per dvi ištiestas rankas, jei prieiti galime iš abiejų pusių“, – aiškino daržininkė.

Kitas neginčytinas tokių lysvių pliusas yra dekoratyvumas ir estetiška išvaizda.

„Kadangi tokį daržą įsirengėme tiesiai po namų langais, jų dekoratyvumas yra didelis privalumas. Juk nesinorėtų, kad pristigus laiko pro langus vasarą matytumėm piktžolių priaugusį plotą? O pakeltose lysvėse net ir pačios piktžolės atrodo gerokai estetiškiau“, – juokavo daržininkė.

Rekomenduoja pagalvoti apie tarplysvius

Pasak S.Pranckūnės, norint, jog ir tarplysviai atrodytų estetiškai, reikėtų tai apgalvoti iš anksto: „Jei ketinate tarplysviuose auginti žolytę, tada tarplysviai turėtų atitikti jūsų turimos žoliapjovės plotį. Kitos tarplysvių dangos alternatyvos yra akmenėliai, žievių mulčias ar šiaudai.

Mes rinkomės šiaudus, nes vasarą po tokį daržą itin malonu vaikščioti basomis. Dėjome gana storą sluoksnį, bet ir tai neapsaugo nuo vienos ar kitos prasimušančios piktžolės. Norint to išvengti, po mulčiumi reikėtų tiesti plėvelę ar kartoną, ypač jei pasirinksite akmenėlių dangą.“

Dar vienas gana svarbus privalumas yra tas, kad tokiose įrėmintose-pakeltose lysvėse žemė įšyla greičiau, tad ir derlius bus anksčiau, nei įprastinėse lysvėse.

„O čia prieiname ir prie, mano nuomone, vienintelio tokių lysvių minuso – jose žemė greičiau išdžiūsta, tad ir laistyti teks dažniau. Nenorint, kad toks lysvių daržas atimtų daugiau laiko, galima įsirengti laistymo sistemą“, – sakė S.Pranckūnė.

Kalbant apie šių metų gegužės orų aktualijas ir savaitės pradžioje iškritusį sniegą, pakelta lysvė augalus gali apsaugoti ir nuo nedidelio šalčio naktimis.

„Antradienį, nutirpus sniegui, nuėjau patikrinti augalų – visi atrodo gana gerai – tikiu, kad prie to prisidėjo pakeltos lysvės“, – kalbėjo pašnekovė.

123RF.com nuotr./Pakeltos lysvės
123RF.com nuotr./Pakeltos lysvės

Daržininkės patarimai norintiems įsirengti pakeltas lysves

  • Prieš nutariant įsirengti pakeltas lysves, pirmiausia reikėtų žinoti, kokių jų norite. Jos gali būti metalinės, plastikinės ar medinės. Viskas priklauso nuo jūsų poreikių ir tikriausiai jūsų sodybos stiliaus.
  • Metalinės lysvės tarnaus ilgiau, o medinės labiau susilies su gamta.
  • Medinės lysvės šiuo metu yra populiariausias pasirinkimas, tačiau norint, jog jos ilgiau tarnautų, reikėtų jas impregnuoti. Kai kurie žmonės į lysves netgi tiesia plėvelę ir glaudžia ją prie šonų – kad medis nekontaktuotų su dirva.
  • Lysvę galima statyti bet kurioje saulėtoje vietoje – ant dirvos ar tiesiog pašalinus velėną.
  • Lysvę galima užpildyti daržo žemių, komposto ir durpių mišiniu, taip pat galima įterpti organinių trąšų arba, prieš supilant žemes, į dugną pridėti augalų, pavyzdžiui, dilgėlių.
  • Lysvių įsigyti ar pasigaminti galima skirtingų aukščių – sudėjus jas vieną šalia kitos, gausime pakopas – laiptus iš lysvių. Taip sutaupysime tarplysvių vietą ir turėsime žaismingą rezultatą.
  • Padėklų apvadus galima krauti vieną ant kito, išgaunant skirtingus jų aukščius. Tokiose pakopinėse lysvėse puikiai atrodys auginamos gėlės, žolelės, o taip pat braškės ar žemuogės.
  • Duokite laisvę fantazijai ir turėsite išskirtinį daržą, kuriame bus malonu ne tik derlių nuimti, bet ir prisėsti pasigrožėti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius