-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2020 05 26

Didžiausios terasų priežiūros klaidos ir ekspertų patarimai

Įsirengėte terasą, kurioje ketinote leisti jaukius vakarus bei gurkšnoti arbatą, tačiau terasos mediena pajuodo ir nebedžiugina akies? Gali būti, kad lentas ištepėte netinkama priemone ar po lietaus išlindo juodos dėmės. Priežasčių gali būti ir daugiau – jas atskleis „Tikkurila“ mokymo centro konsultantas Audrius Dryžas, kuris taip pat papasakos, kaip teisingai prižiūrėti terasos medieną.
Terasa
Terasa / „Tikkurila“ nuotr.

Kodėl terasai netinka jachtų lakas ir kiti nevykę bandymai „pagražinti“ medieną

„Tikkurila“ eksperto teigimu, per savo praktiką tenka susidurti ne su vienu nevykusiu bandymu prižiūrėti terasą. Vienas iš dažnų atvejų, kai lauko aplinkoje naudojamas bespalvis, neturintis pigmento aliejus. Jis praktiškai nesaugo nuo UV spindulių ir gali suintensyvinti taninų - dažančių medienos ingredientų – išsiskyrimą, ypač jei mediena yra nauja. Estetinis vaizdas būna sugadinamas po pirmosios lietaus ir saulės kombinacijos, nes nauja terasa nusėjama bjauriomis dėmėmis. Tad lauke naudokite tik spalvintus aliejus.

„Tikkurila“ nuotr./Klaida. Vaizdas po pirmo lietaus naudojant bespalvį aliejų.
„Tikkurila“ nuotr./Klaida. Vaizdas po pirmo lietaus naudojant bespalvį aliejų.

Kartais žmonės klausia, gal terasai tiktų patys geriausi medinių fasadų dažai ar jachtų lakas? Atsakymas yra vienareikšmiškas – ne. Mat visos dangos, kurios formuoja stipriai išreikštą plėvelę, anksčiau ar vėliau ims luptis, o mediena po tokiu „apdangalu“ negalės džiūti tinkamai. Tad iš pušies ar eglės medienos pagaminta terasa sutrūnys daug greičiau net ir lyginant su niekuo nedengta mediena. Čia ir yra aliejų privalumas, nes esant net menkiausiai galimybei mediena džius.

Tačiau net ir geras aliejus turi būti naudojamas tinkamai. Jeigu užtepsite per storą aliejaus sluoksnį ir nenuvalysite jo pertekliaus, efektas bus panašus, kaip ir naudojant dažus ar laką – storas sluoksnis tiesiog nusilups.

Žmones kartais išgąsdina tuopų pūkais ar geltonomis pušų žiedadulkėmis nusėta ką tik aliejuota ir dar nespėjusi išdžiūsti terasa. Specialisto teigimu, šią problemą išspręs pirmas lietus, kuris „numuš“ skraidančius pūkus bei žiedadulkes ir jos nekels rūpesčio. Visgi aliejuoti vėjuotą dieną, kai ore daug nešiojama žiedadulkių ir pūkų, specialistas nerekomenduoja.

Tiesa, pirmasis lietus gali ir nemaloniai nustebinti – po jo terasa gali likti tarsi nusėta juodai pilkų, kiek į medieną įsigėrusių dėmių. Atidžiau patyrinėjus, nesunku bus nustatyti bėdą: paviršiuje, ko gero, rasite smulkių metalo drožlių. Gal kažkas neapdairiai pjovė metalo profilius, metalo turėklus, šlifavo metalą ir jo likučius paliko ant terasos. Metalo drožlės, vanduo ir medienos, ypač maumedžio, taninai ir sukelia tokius spalvos pokyčius. Tad jei planuojate metalo darbus, nepamirškite apdengti terasos.

„Tikkurila“ ekspertas rekomenduoja neskubėti aliejuoti tik ką iš lentpjūvės sudėtų medinių lentų, ypač jei jos blizga maloniu satino paviršiumi. Gali būti, kad mediena obliuojant apdirbta atšipusiais peiliais, pernelyg greitomis apsukomis ir paviršius kažkokiu būdu tapo kietas ar į paviršių „išėjo“ dervos. Aliejai neįsigers į tokį paviršių, sukibimas nebus tinkamas ir aliejus lengvai nusitrins. Tokius paviršius vertėtų pašlifuoti ar tiesiog gerai sudrėkinti. Vanduo sumažins medienos paviršiaus įtampas ir kietumą, tad aliejai įsigers daug geriau. Tad norėdami geriausio ir ilgalaikio rezultato, terasą aliejuokite praėjus bent mėnesiui po jos sudėjimo.

„Tikkurila“ nuotr./Jei planuojate metalo darbus, nepamirškite apdengti terasos, nes mediena pajuoduos.
„Tikkurila“ nuotr./Jei planuojate metalo darbus, nepamirškite apdengti terasos, nes mediena pajuoduos.

Kokios priemonės labiausiai patinka medžiui

Suomių gamintojas „Tikkurila“ turi didžiulę patirtį lauko medienos priežiūroje. Atšiaurios klimatinės sąlygos privertė nuolat tobulinti priemones ir sukurti tai, kas lauke esančią medieną apsaugo geriausiai. Prekybos centruose galima rasti „Tikkurila Valtti Plus Tearrace oil“ aliejų, kurie tinka įvairiems lauke esantiems mediniams paviršiams - terasoms, lauko baldams, tilteliams, prieplaukoms. Nors įprastai prieš aliejavimą medieną reikia gruntuoti, naudojant „Tikkurila“ aliejų grunto neprireiks, tad sutaupysite laiko bei pinigų.

Tikkurila nuotr./Tikkurila Valtti Plus Tearrace oil
Tikkurila nuotr./Tikkurila Valtti Plus Tearrace oil

Terasoms dažniausiai pasirenkamos ruda, pilka ir juoda spalvos. Ruda, anot ekspertų, yra pats saugiausias pasirinkimas, kadangi tinka prie beveik bet kokio eksterjero.

„Tikkurila“ nuotr./Ruda terasa
„Tikkurila“ nuotr./Ruda terasa

Pilka - drąsesnis ir įdomesnis sprendimas, nei visiems įprastos rudos terasinės lentos, tačiau puikiai dera su gamtos atspalviais.

„Tikkurila“ nuotr./Pilka terasa
„Tikkurila“ nuotr./Pilka terasa

Juodą spalvą terasoms renkasi patys drąsiausi: ši spalva labai stilingai išskiria iš visos aplinkos ir terasa tampa kiemo traukos centru.

„Tikkurila“ nuotr./Juoda terasa
„Tikkurila“ nuotr./Juoda terasa

Norintys didesnės spalvų įvairovės, gali rinktis net iš 48 spalvų „Tikkurila Plus Wood oil“ aliejaus, kuris, nepriklausomai nuo atspalvio, pasižymi tomis pačiomis savybėmis.

Kaip aliejuoti: žingsnis po žingsnio

Ruošdamiesi aliejuoti terasą, pirmiausia pasirūpinkite tinkamomis priemonėmis. Ekspertai šiam darbui rekomenduoja rinktis Švedijos gamintojo terasų šlifavimo ir aliejavimo įrankį ANZA. Taip užtikrinsite kokybišką darbą - įrankis terasą padengia itin plonu ir tolygiu aliejaus sluoksniu, lengvai nuvalo jo perteklių. Greitai ir su malonumu nusialiejuosite visą terasą – platus net 26 cm pločio įrankio padas vienu kartu dengia dvi lentas.

„Anza“ nuotr./ANZA įrankiai
„Anza“ nuotr./ANZA įrankiai

Taip pat terasai aliejuoti galite rinktis lauko teptuką ANZA „Elite“. Šį teptuką patogu naudoti dėl ergonomiškos rankenos su keliomis laikymo zonomis.

Bus dar patogiau, jei kartu naudosite teleskopinį kotą, kuris gali būti nuo 0,4 iki 4 metrų ilgio. Su juo galėsite dirbti atsistoję.

Patogi dažų vonelė dirbant – toli gražu ne paskutinėje vietoje, nes nuo šio įrankio priklauso, kokį kiekį dengiamos medžiagos paimsite su teptuku. ANZA „Fill & Carry” vonelės ir kibirėlio hibridas – tobulas tiek neįgudusiems, tiek meistrams. Ši vonelė labai talpi – į ją telpa net telpa 3,3 litro dažų. Įsipylus į vonelę didesnį kiekį dažų, darbas vyks sparčiau, nes nereikės jų taip dažnai pildyti.

VIDEO: Patogiam darbui - talpiausia dažų vonelė

Naujoji vonelė ir turi ilgą voluojamąjį paviršių, kas leidžia vienu brūkštelėjimu paskleisti dažus ant viso volelio paviršiaus, todėl nereikia jo taip dažnai nardinti į dažus. Stabilumas – dar vienas šios vonelės privalumas. Prireikus ją perkelti į kitą vietą, tereikia paimti už rankenos, nesibaiminant išpilti dažus ant paviršiaus.

Tad nuo ko pradėti?

1. Nuplaukite

Pirmiausia terasą derėtų gerai išvalyti – nuplauti susikaupusį purvą, nugramdyti senos dangos likučius ir išnaikinti pelėsį. Tai padaryti geriausia su specialiu šepečiu ir TIKKURILA valymo priemone „Terassi-ja Kalustepesu. 1 l valymo priemonės miltelių sumaišykite su 10 l vandens, palikite tirpalą 15 minučių. Prieš pradedant valymą, tirpalą dar kartą išmaišykite. Užteptą tirpalą palikite veikti 15-30 min. Po to šepečiu ar slėginiu purkštuvu kruopščiai nuplaukite paviršių vandeniu.

„Tikkurila“ nuotr./„Tikkurila“ terasų ir lauko baldų ploviklis
„Tikkurila“ nuotr./„Tikkurila“ terasų ir lauko baldų ploviklis

Valiklis ne tik efektyviai šalina nešvarumus, bet ir suteikia paviršiams tvirtumo.

2. Nušlifuokite

Kad terasos lentos būtų glotnios ir malonios jūsų pėdoms, jas reikia nušlifuoti. Ši procedūra užims tiek laiko, kiek rytinė mankšta, o rezultatas bus dvigubas – lygi kaip ledas terasa ir pamankštintos rankos. Jeigu šlifavimui pasirinksite naują terasai skirtą įrankį ANZA, darbas vyks kaip iš pypkės, o rezultatas bus tobulas.

Pritvirtinkite šlifavimo popierių prie šlifavimo įrankio. Nušlifuokite aštrias briaunas ir atplaišas, kad paviršius taptų glotnus. Apdorodami savo terasą, daugelis skuba ir nėra linkę jos tinkamai paruošti, todėl rezultatas džiugina neilgai ir nebūna malonu vaikščioti basomis. Be to, paprastai aliejus ar kita apsaugos priemonė dengiama pernelyg storu sluoksniu. Naudojant naują terasoms skirtą ANZA įrankį, bus lengva šlifuoti net darant tai pirmą sykį ir neturint įgūdžių.

„Anza“ nuotr./ANZA šlifavimo ir aliejavimo įrankis
„Anza“ nuotr./ANZA šlifavimo ir aliejavimo įrankis

3. Aliejuokite

Kai jūsų terasa bus glotni tarsi ką tik išlygintas čiuožyklos ledas, galėsite ją aliejuoti, t.y. medį prisotinti specialiu aliejumi, taip užtikrindami jos ilgaamžiškumą.

VIDEO: Terasos aliejavimas žingsnis po žingsnio

Maždaug savaitę po aliejavimo terasos paviršių derėtų pasaugoti, kol jis galutinai nesutvirtėjo ir neįgavo reikiamo patvarumo. Jei reikia, maždaug po 2 dienų nešvarų paviršių galima švelniai valyti minkštu šepečiu arba plovimo šepečiu. Nuolat atmosferos veikiamą paviršių rekomenduojama peraliejuoti kas 1-3 metus.

Jei trūksta patirties darbuojantis teptuku ar darbai nepavyksta kaip suplanuota, „Tikkurila“ ekspertai kviečia drąsiai konsultuotis „Nemokamoje dažų linijoje“ (tel. 8 800 00018), kur jums visada bus pasiūlytas geriausias sprendimas.

Išsamius aprašymus ir kitą informaciją rasite čia.

Nuo šiol visus dažus ir dažymo įrankius galite įsigyti internetu – naujai atsidariusioje el. parduotuvėje. Čia rasite visas reikalingas prekes vienoje vietoje ir jokių eilių!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius