Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 08

Dizainerė įrodė: savo namus galite perdažyti per savaitgalį

Apie remontą išradinga liaudis yra sukūrusi daug sparnuotų frazių. Ir visos jos paremtos pačių išgyventa patirtimi: „remontas – kaip karas“, „remontas trunka visą gyvenimą“ ir t.t. Tačiau laikai keičiasi ir tai, kas anksčiau truko „visą gyvenimą“ bei buvo traktuojama kaip vargas, dabar gali būti didžiausias malonumas. Nes iš tiesų dabar savo namus visiškai pakeisti juos perdažydami galite per vieną savaitgalį!
Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras
Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras / Asmeninio arch. nuotr.

Jeigu vien nuo šios minties jus sukaustė baimė, nes, pirma, jūs neturite jokių dažymo įgūdžių ir, antra, baisu suklysti renkantis spalvą, tikriausiai esate paveikti daugybės mitų. Juk visi girdėjome ne kartą, kad spalvos vienaip atrodo dėžutėje, o kitaip – ant sienos, kokį jos poveikį daro mūsų savijautai ir geriausia, kai patyręs dizaineris baksteli pirštu į paletę, parodydamas, kokia spalva būtų tinkamiausia jūsų kambariui.

Apie spalvas namuose bei dažymo subtilybes šiandien kalbamės su dizainere Dalia Mauricaite – Kalinauskiene, kuri paneigia daugelį mūsų galvose susiformavusių mitų.

Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras
Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras

Ryškios spalvos namuose: kiek, kaip ir kur

„Sklando baisus gandas, kad net mylimiausia ryški spalva kažkada nusibos, pradės iš tavęs sunkti jėgas ir kankinti. Bei įtaigus mitas, kad kai jau tikrai nukankins, ryškią spalvą bus sunku perdažyti. Po daugelio ryškių spalvų eksperimentų įvairiose erdvėse galiu pasakyti, kad tikrai taip nėra!“, – šypsosi dizainerė, pati nudažiusi savo būstą ryškiai geltonai.

Ryškios spalvos gali būti tik akcentinės. Jas galima naudoti ten, kur visą laiką nežiūrime.

Šis mitas sklando norint apsidrausti nuo neigiamos pirkėjų reakcijos, todėl jiems dažnai siūlomi tik neutralūs pasteliniai sprendimai. Tačiau jeigu jūs renkatės spalvas savo namams, dizainerė drąsina dažyti juos taip, kaip jums patinka. O turintiems spalvų baimes, jas rekomenduoja pabandyti nugalėti viešosiose erdvėse, kur galima pamatyti daug ryškių spalvų pavyzdžių. Be to, šiandien galite įsigyti bandomąją 0,45 l dažų pakuotę „Vivacolor Green Line Color Test“ ir išbandyti spalvą ant mažo sienos plotelio.

Tačiau spalvos interjere prašosi savų taisyklių. Jeigu ryškiai bus nudažytos visos sienos, jos iš tiesų gali pradėti varginti. „Ryškios spalvos gali būti tik akcentinės. Jas galima naudoti ten, kur visą laiką nežiūrime. Tarkime, ryškus gali būti vonios kambarys, kuriame būname daugiausia pusvalandį per dieną. Arba svetainės zona, kur gali būti ryškiai geltoni minkštasuoliai, galinė siena, prie kurios šliejasi sofa. O siena, kur stovi televizorius ar knygos, gali būti neutralesnė. Tada jausite malonumą žiūrėdami į savo mylimą spalvą, bet ji nebus nuolat jūsų akiratyje“, – pataria D. Mauricaitė – Kalinauskienė.

Dizainerė skeptiškai vertina anksčiau paplitusią madą sienas dažyti skirtingomis spalvomis, mat tada tampa sunku priderinti baldus. „Aš labiau linkusi dažyti skirtingomis spalvomis detales, o ne visas sienas. Geriau kambarį skirstyti erdvėmis, pavyzdžiui, miego zona, koridoriaus zona ir pasirinkti akcentus, kuriuos galima nukabinti ir perdažyti“, – idėjomis dalinasi pašnekovė.

Pavyzdžiui, miegamajame zoną šalia lovos drąsiai galima dažyti juodai, nes ši spalva iš tiesų veikia raminančiai. Beje, „nuspalvinti“ galima ne tik sienas, bet ir lubas. Jas galima dažyti netgi juodai, ši spalva, kaip ir balta, sugeria ir atrodo, kad ji neturi rėmų, nesibaigia, kaip naktis. Luboms galima pasirinkti netgi raudoną arba geltoną spalvą, jeigu jums jos tik patinka.

Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras
Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras

Apšvietimas gali „sušildyti“ ir „atvėsinti“ sienas

D. Mauricaitės – Kalinauskienės teigimu, vienas svarbiausių dalykų, renkantis spalvą kambariui, yra apšvietimo įvertinimas, kai tuo tarpu žmonės per daug akcentuoja pustonių reikšmę.

„Nuspalvinti“ galima ne tik sienas, bet ir lubas.

„Prieš pradėdami rinktis spalvą, apžiūrėkite planuojamą dažyti patalpą – kaip krenta šviesa, kaip esama spalva kitaip atrodo apšviesta saulės, šešėlyje, prie dirbtinio apšvietimo – skirtingai apšvietus tos pačios spalvos intensyvumas ir net atspalvis pasikeičia keliais pustoniais“, – aiškina dizainerė.

Anot jos, lauko ir dirbtinis apšvietimas net keliais pustoniais pakeičia spalvą. „Dienos šviesa yra šalta, baltai mėlyna, o vakaro apšvietimas yra gelsvas. Tad bet kokia spalva, apšviesta dirbtine gelsva šviesa, tampa šiltesnė. Netgi pilkos sienos tampa šiltesnės vakare ir šaltesnės dieną, kai yra natūrali šviesa“, – sako pašnekovė ir akcentuoja, kad prieš miegą apšvietimas turi būti gelsvas, kad žmogaus neskatintų aktyviai gyventi, o migdytų.

Vietoj to, kad pirktumėte naujus daiktus, dizainerė pataria išradingai atnaujinti turimus, tiesiog išsirinkus mėgstamą spalvą ir įsigijus dažų. Dar vienas gajus mitas žmonių galvose – kad visi dažai yra agresyvūs ir būtinai skleidžia stiprų kvapą. Anaiptol – parduotuvių lentynose dabar galima rasti ir labai kokybiškų, ekologinį ženklą turinčių dažų, su kuriais labai patogu ir paprasta dažyti – tai VIVACOLOR „Green line“.

Rinkdamiesi daiktus mes skatiname vertinti daikto funkciją ir kokybę, o ne kainą, kuri gadina daikto suvokimą, nes žmogus perka pigų arba brangų daiktą.

„Šiais laikais, kai yra didelis dažų pasirinkimas, labai nesunkiai galima baldą atnaujinti, perdažius jo detales ir, pritaikius prie kambario sienų spalvos, sukurti visiškai naują interjerą. Pavyzdžiui, jeigu turite mylimą foteliuką, galima perdažyti jo porankius ir baldas bus kaip naujas. Ir svarbiausia čia yra foteliukas, o ne tendencijos. Mes patys galime būti tendencijų kūrėjai, jei vertinsime savo aplinką ir pastebėsime, kad prie naujai nudažytų pilkų sienų gali tikti geltoni ar žydri porankiai“, – drąsina atverti savo kūrybiškumą D. Mauricaitė – Kalinauskienė.

Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras
Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras

Daiktus rinktis pagal kokybę, o ne pagal kainą

Kovojanti prieš vartotojiškumą dizainerė, kartu su savo vyru interjero dizaineriu Nauriu Kalinausku įkūrusi buities studiją „Demo room“, deklaruoja patogios buities ir kokybiškų daiktų idėją.

„Mūsų tikslas yra parodyti, kaip galima protingai sutvarkyti buitį, kad ji nežudytų meilės. Rinkdamiesi daiktus mes skatiname vertinti daikto funkciją ir kokybę, o ne kainą, kuri gadina daikto suvokimą, nes žmogus perka pigų arba brangų daiktą. Jis visiškai neanalizuoja, kam jis yra sukurtas, kaip jis yra sukurtas, kaip jis jam padės gyventi. Kainą reikia atmesti, nes daiktai yra iš esmės reikalingi arba nereikalingi. Tas labai padeda. Ir kai tu šitaip pradedi galvoti apie visus daiktus gyvenime, tai pradedi pirkti tik kokybiškus, ilgaamžius daiktus ir kuo mažiau“, – Zero waste koncepciją, kuria vadovaujasi gyvenime, deklaruoja D. Mauricaitė – Kalinauskienė.

Šiais laikais, kai yra didelis dažų pasirinkimas, labai nesunkiai galima baldą atnaujinti, perdažius jo detales ir, pritaikius prie kambario sienų spalvos, sukurti visiškai naują interjerą.

Anot pašnekovės, išmokus atskirti kokybišką daiktą nuo butaforijos, pradedi jį mylėti ir vertinti. O norint jį vestis su savim per gyvenimą, reikia mokėti jį atnaujinti – ir perdažyti, ir pervilkti. Senas, tačiau kokybiškas baldas gali atgimti: perdažius jį ryškia spalva, jis sukurs visai kitokią nuotaiką, negu nusipirktas iš populiaraus prekybos tinklo pats pigiausias reklamuojamas staliukas, kuris atlaikys mėnesį, jeigu gerai prižiūrėsi.

Pigius vienadienius daiktus dizainerė juokaudama palygina su fri bulvytėmis: vieniems labai skanu, o kiti net negalvoja, kad tai maistas. Čia yra mūsų pojūčiai, kuriuos galima išlavinti ir išmokti atsirinkti kokybiškus daiktus, kas tai bebūtų – ar baldai, ar maistas, ar dažai.

Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras
Asmeninio arch. nuotr./Dizainerės Dalios Mauricaitės - Kalinauskienės geltonas interjeras

Dažyti dabar – vienas malonumas

Saulėta geltona spalva nudažiusi savo namus D. Mauricaitė – Kalinauskienė dažymą šiuolaikiniais dažais prilygina rašymui. „Dabar dažyti galima tiesiog dėl malonumo. Anksčiau tai atrodė kaip labai sudėtingas darbas. Sunkiausia yra apsiklijuoti dažymo sieną su juostele, kad neišsiteptų lubos. O visa kita – juokų darbas: dažai labai gerai dengia, nereikia jokio specialaus pasiruošimo. Tiesiog dažai ir viskas“, – džiaugiasi aplinkai saugius, ekologinį ženklą turinčius dažus VIVACOLOR „Green line“ atradusi pašnekovė.

Dizainerė rekomenduoja jokiu būdu niekada neeksperimentuoti su neaiškios kilmės pigiais dažais. „Pigus variantas gali labai nuliūdinti, kai išbers odą ar prasidės alergijos. Be to, nekokybiški dažai gali labai prastai dengti paviršių: gali dažyti šešis kartus, o vis tiek šviečiasi siena. Kokybiški dažai ne veltui yra vertinami. Ir čia vėl ta pati filosofija, kad nereikia žiūrėti į kainą, o žiūrėti, kodėl tas daiktas yra toks. Ir kai tu išsiaiškini visus kriterijus, labai sumažėja pasirinkimo spektras“, – įsitikinusi moteris.

Nekokybiški dažai į aplinką išskiria daug lakiųjų organinių junginių, dėl kurių alergiškiems žmonėms gali paūmėti esanti alerginė liga.

Atsargiai rinktis dažus pataria ir gydytoja alergologė Edita Gasiūnienė. Anot jos, nekokybiški dažai į aplinką išskiria daug lakiųjų organinių junginių, dėl kurių alergiškiems žmonėms gali paūmėti esanti alerginė liga, pvz., suintensyvėja dusulys, paūmėja sloga ar blogėja odos ligos būklė. Sveikiems žmonėms taip pat galimi sveikatos sutrikimai ir apsinuodijimai: gali atsirasti galvos skausmas, pykinimas ir netgi vėmimas, bendras silpnumas, akių gleivinės sudirginimas.

Dažant su saugiais ekologiškais dažais, į procesą gali įsijungti ir vaikai. Tad sienų dažymas gali virsti smagiu savaitgalio nuotykiu, po kurio jūsų namai neatpažįstamai pasikeis. „Džiugesį kelia ir tai, kad dažant su naujausiais dažais VIVACOLOR „Green Line“ nereikia uosti blogo kvapo, nes dažai bekvapiai, rankas ar įrankius gali nuplauti tiesiog vandeniu ir muilu. Be to, dažant ir po dažymo dažai į aplinką neišskiria kenksmingų medžiagų ir yra labai patvarūs. Dažymas puikiai gali būti savaitgalio šeimos maloniu laiko praleidimu ir tikrai nereikia bijoti, kad vaikai „sugadins“ namus – kaip tik priešingai – patys prisidėję prie būsto gražinimo – labiau pradės saugoti“, – nebijoti duoti vaikams teptuką į rankas, jei dažote ekologinį ženklą turinčiais dažais, ragino dizainerė.

Naująją liniją „Green Line“ sudaro lubų, sienų, baldų, radiatorių ir grindų dažai. Visi šie dažai yra vandeniniai, išskiria mažą LOJ kiekį, pasižymi puikiomis dengiamosiomis savybėmis, itin patvarūs ir užtikrina lengvą dažymą. Ant šių dažų pakuočių esantis Lietuvos pulmonologų ir alergologų draugijos ženklas bei Šiaurės šalių ekologinis ženklas („Šiaurės gulbė“) liudija, kad šių dažų gamybos procesas yra kruopščiai reglamentuotas nuo pat žaliavų pirkimo iki dažų išpilstymo į pakuotes ir yra griežtai kontroliuojama tiek žaliavų, tiek jau pagamintų dažų kokybė.

Siekiant įsitikinti, kad šie dažai yra saugūs naudoti, jais dažyti paviršiai buvo ilgą laiką bandomi, tad, gydytojos alergologės Editos Gasiūnienės teigimu, tai tinkamas pasirinkimas tiems, kas teikia pirmenybę sveikatą bei aplinką tausojančioms priemonėms. Šie dažai yra ypač tinkami dažyti alerginėmis ligomis sergančių žmonių gyvenamąsias patalpas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius