-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 12 20

Esminis skirtumas: kaip reiktų dekoruoti Kūčių ir kaip – Kalėdų stalą

Šv.Kalėdos jau čia pat ir dažnas mintimis jau, ko gero, nusikelia į tas akimirkas, kai su artimaisiais leis laiką jaukiai papuoštuose, cinamonu ir gardžiais kepiniais kvepiančiuose namuose. Ir nors šeimininkės jau suka galvas, pagal kokį receptą šiemet iškepti kalakutą, visi puikiai žinome – šventinei nuotaikai svarbu ne tik gardus maistas.
Šventinio stalo dekoras
Šventinio stalo dekoras / 123RF.com nuotr.

Psichologai ragina atkreipti dėmesį į bendravimo kokybę, o dekoratoriai ir dizaineriai – į šventinio stalo dekorą. Juk būtent šios mažos detalės ir sukuria tikrą šventę.

Be to, čia slypi dviguba, o gal net triguba nauda: reikės mažiau maisto, nes „valgysime akimis“ puošmenas, taigi sutaupysime; neapsivalgysime ir mūsų organizmas mums tik padėkos; turėsime daugiau laiko bendravimui su artimaisiais, kas ir yra didžiausia vertybė.

Belaukiant stebuklo: Kūčių stalas – lengvas ir baltas

Kūčių ir Kalėdų stalo dekoras skiriasi savo spalvomis ir visa stilistika. Kūčios simbolizuoja stebuklo laukimą, tad aplinkoje turėtų būti kuo mažiau triukšmo ir rėksmingumo. Ruošiant stalą rekomenduojama rinktis baltą spalvą ne tik staltiesei, bet ir indams bei visam dekorui, kurio turėtų būti minimaliai, jis neturėtų būti ryškus ir iššaukiantis.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

Vienintelė spalva, kuri galėtų būti – žalia, tačiau visiškai pakanka eglutės šakelių arba kitų žalumynų, kurie galėtų puošti stalą kukliai įstatyti į lovelius.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

Interjero dekoratoriai ruošiant šventinį stalą šiemet siūlo akcentuoti stalo centrą. Tai galioja ir Kūčių, ir kalėdiniam stalui. Jeigu Kūčioms renkatės natūralią stilistiką ir jas švenčiate pas močiutę kaime ar sodyboje, viso seno vintažinio stalo galite nedengti staltiese, o tik jo viduryje išilgai patiesti siaurą staltiesėlę, ant kurios statykite dekoro elementus – žalumynus loveliuose ar vazonėliuose, žvakes.

Stalo dekoro pagrindu gali tapti ir senas rūsio kampe dūlintis medinis lovelis. Ne ne, jo nešveiskite ir nedažykite – jo amžius ir istorija ir bus pagrindinė dekoro „vinis“. Į lovelį galite įtiesti natūralios drobės, įsodinti kambarinių gėlių vazonėlių arba tiesiog pušų šakų, iš stiklainių padarytų žvakidžių.

Dengiant stalą balta staltiese, jo vidurį vis tiek galite akcentuoti melsva, žalsva ar šiek tiek blizgia sidabrine staltiesėle, primenančia spindintį sniegą. Jaukių akcentų šventei ir namų dekorui visada galite rasti „Nordikos“ prekybos slėnyje įsikūrusioje parduotuvėje „the Pier“.

Olgos Polomos nuotr./Kalėdinio stalo dekoras
Olgos Polomos nuotr./Kalėdinio stalo dekoras

Kūčių stalui dekoruoti puikiai tinka ir natūralios priemonės iš gamtos. Stalo vidurį gali puošti netgi stambi medžio šaka, ant kurios įkomponuotos mažos žvakutės. Jeigu jums priimtina, vietoje servetėlių galite naudoti medžio ritinius – tai paskutinis mados šauksmas stalo dekore. Tokių ritinių galite įsigyti „Senukų“ prekybos centre.

Pinterest/Kalėdinio stalo dekoras
Pinterest/Kalėdinio stalo dekoras

Kadangi Jėzus gimė ėdžiose, apsuptas gyvulėlių, ryški tradicija šventinį Kūčių stalą dekoruoti įvairiomis gyvūnėlių skulptūrėlėmis. Tad ant šventinio stalo šiemet laukiami ir visi mažieji mūsų draugai – miško žvėreliai. Elniai, kiškiai, paukščiai – jų skulptūrėlės suteiks stalui jaukumo ir paslaptingumo. Sėdėdami prie tokio stalo mes tampame tarsi didžiulio įvykio liudininkais ir priimame į savo širdį stebuklą.

Žvakės – būtinas Kūčių stalo atributas, jų niekada nebus per daug, tačiau vėlgi rekomenduojama jas rinktis baltos spalvos. Žvakes galima statyti į stiklinius indus, jų šviesa gražiai atsispindės sienelėse, tačiau galima rinktis ir sidabrines ar keramikines žvakides bei aukštas tradicines žvakes. Laisvai plevenanti jų šviesa sukurs magišką įspūdį laukiant ateinančio stebuklo.

Dailus servetėlių bei įrankių pateikimas – dar viena galimybė suteikti jaukumo šventiniam stalui. Kūčių stalui įrankius galite tiesiog surišti lininiu siūlu ar dailia natūralia juostele, papuošdami kadagio, eglutės ar tujos šakele. Įrankius galite įdėti į drobinę kišenėlę, dekoruodami ta pačia šakele, cinamono lazdele ar kaspinėliu.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

Kalėdos – spalvų ir spindesio pliūpsnis

Kalėdų rytą, sulaukus stebuklo, į mūsų namus ateina šventinis džiugesys. Kuklumą pakeičia spindesys ir ryškios spalvos. Tad jau kalėdinių pusryčių stalas visiškai skiriasi nuo vakarykščio, kuomet vyravo susikaupimas ir balta laukimo spalva.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

Stalo dekoro stilistiką padiktuoja staltiesė, tas pirmiausia reiktų pagalvoti apie jos spalvą bei raštus. Prie staltiesės derinami indai, įrankiai, žvakidės bei kiti akcentai. Visi šie komponentai, įskaitant ir gerai apgalvotą dekorą, turi sukurti bendrą harmoningą nuotaiką ir stilių.

Kalėdinio stalo kompozicijos principas išlieka tas pats – dėmesys centrui, ant kurio tiesiama dabar jau ryški blizgi staltiesė ir gausiai dekoruojama ne tik žaluma, bet ir žaisliukais, siekiant suteikti kuo daugiau blizgesio ir šventiškumo.

Jeigu naudosite baltą staltiesę, dekoruokite ją raudonais akcentais – servetėlėmis, staltiesėlėmis, žvakėmis. Išskirtinių puošmenų šventiniam stalui galite rasti „Nordikos“ prekybos slėnyje esančioje vienintelėje Lietuvoje parduotuvėje „The Pier“.

Olgos Polomos nuotr./Kalėdinio stalo dekoras
Olgos Polomos nuotr./Kalėdinio stalo dekoras

Raudona ir pilka – vienas iš klasikinių spalvų derinių. Kalėdinio stalo dekore, kur vyrauja balta ir raudona, pilka spalva gali suteikti dar daugiau elegancijos ir subtilumo. Tieskite pilką staltiesę, o ant jos – raudonas staltiesėles, arba atvirkščiai.

Raudona ir žalia – niekad neišeinančios iš mados kalėdinės spalvos. Jų deriniai gali būti įvairūs, panaudojant žvakes, spygliuočių šakas ar tiesiog kambarines gėles, natūralias spanguoles ar dirbtines uogas.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

Puošnumo ir šventiškumo kalėdiniam stalui gali suteikti ir prabangesni indai, kaip ledas spindintis krištolas, tviskantys sidabriniai įrankiai, puošnios žvakidės. Įrankius dekoruokite ryškiomis juostelėmis, stalo vidurio kompoziciją papildykite raudonomis puansetijomis ar rožėmis.

123RF.com nuotr./Kalėdinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Kalėdinio stalo dekoras

Gal ir sunku tuo patikėti, tačiau stalui ypatingo iškilmingumo suteikia juoda staltiesė. Žinoma, stalą toliau dekoruoti būtina raudona, alyvine, rožine, sidabrine ar kita gaivia spalva. Tad jeigu mėgstate eksperimentuoti, būtinai išmėginkite šiuos naujus derinius, papildydami juos prabangiomis nertomis ar ažūrinėmis staltiesėlėmis, kurių rasite užsukę į prekybos slėnio „Nordika“ kalėdinę mugę.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

Smaragdinė ir auksinė – dar vienas gaivus šventinis spalvų derinys. Jūros žydrumo staltiesę puoškite auksiniais žaisliukais ir žvakėmis, prikeldami pačius maloniausius vasaros atostogų prisiminimus.

123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Šventinio stalo dekoras

Šventė turi ne tik žibėti, bet ir kvepėti! Skirkite kelias valandas laiko ir turėsite puikių kvepiančių stalo dekoracijų. Su mažu peiliuku apelsino žievelėje išraižykite įvairius raštus, prismaigstykite gvazdikėlių ir turėsite natūralų šventinį namų kvapą.

Jeigu neturėsite tam laiko, kvapais pasirūpinkite iš anksto – specialių kalėdinių galite rasti prekybos slėnio „Nordika“ parduotuvėse „Durance“, „Bioteka“, „MK tekstilė“ arba kalėdinėje mugėje esančiose „Muilo namai“, „Muilas ir vanduo“ prekybinėse salelėse.

123RF.com nuotr./Kalėdinio stalo dekoras
123RF.com nuotr./Kalėdinio stalo dekoras

Nepamirškime – šventes kuriame mes patys. Tad mūsų pastangos atsipirks su kaupu, kai namai alsuos jaukumu ir šventine nuotaika. Jaukių ir šiltų Jums Šv.Kalėdų!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius