Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 16

Giedrius beveik iš 900 nuorūkų sudėjo Putino paveikslą: iš pradžių norėjo naudoti šiukšles

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, ne vienas žmogus ėmėsi įvairių iniciatyvų, kuriomis reiškė palaikymą ukrainiečiams. Originali idėja gimė ir Giedriui Bučui, kuris kartu atkreipė dėmesį į ekocidą. Vyras beveik iš 900 nuorūkų sudėliojo Vladimiro Putino paveikslą. „Turime sustoti ir susimąstyti, ar tikrai visko reikia, ką dabar turime“, – apie pagrindinę koliažo mintį kalba Giedrius.
Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą
Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą / Asmeninio albumo nuotr.

Paveikslui panaudojo 883 nuorūkas

Visuomenininkui, iniciatyvos „Už švarią Lietuvą!“ lyderiui G.Bučui mintis iš nuorūkų sudėti V.Putino paveikslą kilo prasidėjus karui. Vartotojiškumo tema besidominčiam vyrui pritrūksta žmonių supratimo apie tai, kad visi iš tiesų nuolatos gyvena kare, vadinamame ekocidu.

„Tai dar labiau surezonavo, kai buvo organizuota akcija bepiločiam dronui „Bayraktar“ pirkti. Viskas gerai, bet mums trūksta nuoseklumo. Jeigu dabar surinkome 5 mln. eurų, gal galime kitą mėnesinį paaukoti tiek pinigų vaikų problemoms spręsti, dar kitą – seneliams, o dar kitą – aplinkai, ekologijai? Viskas labai persipina: vykstantis karas, nuolatinis ekocidas ir mūsų elgsena, – aiškina G.Bučas.

– Pradinė mintis buvo sudėti paveikslą iš šiukšlių. Kai ėmiausi, supratau, kad išeis labai didelis koliažas, reikės daug erdvės, nes šiukšlės stambesnės. Be to, spalvine prasme taip pat tektų stipriau padirbėti.“

Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą
Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą

Tuomet Giedriui kilo idėja panaudoti nuorūkas, kurias jis dar prieš trejus metus su bendraminčiais surinko eidamas aplink Kauną. Taip, sudėjus 883 nuorūkas, gimė 970 X 680 mm dydžio koliažas.

„Per šešias žygio dienas rinkome visas šiukšles – toks buvo tikslas. Pirmomis valandomis paėmėme kiekvieną nuorūką, o tada pamatėme, kad jų yra labai daug – jei visas rinksime, nespėsime vakare ateitį į numatytą tašką. Vėliau kruopščiai rinkti nustojome, nes tai buvo tiesiog neįmanoma.

Taip viskas ir susidėjo: nuorūkos, kasdien krentančios bombos, kurių nematome, ignoruojame, sakome, kad nieko tokio, kiti įvykiai, – pasakoja G.Bučas. – Iš pradžių iš nuorūkų sudėjau kontūrus. Keli žmonės pamatė, sakė atpažįsta, kas čia. Tuomet užbaigiau.“

Po kiekvieno žygio Giedrius ką nors iš to, ką surinko, atsideda. Po ekspedicijos Kaune taip nutiko su nuorūkomis – jų buvo tiek daug, kad sudėjo į dėžutę, ant kurios užrašė duomenis, o tuomet iki tol, kol panaudojo paveikslui, rodydavo žmonėms, veždavosi į renginius, diskusijas.

„Žmonės dažnai nežino, kad nuorūkos yra pagamintos iš plastiko, todėl sako, jog suirs, nieko tokio, nes čia popierius. Taip nėra“, – tikina G.Bučas.

Pavadinimas „okurok“ turi ne vieną reikšmę

Kaip sako Giedrius, V.Putinas jo paveikslo objektu tapo dėl to, nes yra šių dienų „herojus“, kuris pradėjo karą ir be jokių aiškių priežasčių imasi baisių veiksmų.

„Vėliau bičiulis pasakė, kad vienu metu V.Putino pravardė buvo okurok (liet. nuorūka). Tuomet dar nežinojau, kad toks bus užrašas ant mano koliažo, bet paskui tai aiškiai susidėliojo. Kas žino istoriją, iš karto suves, kodėl parašyta okurok. Kiti supras pagal tiesioginį vertimą.

Raudona spalva išskirta „ork“ – taip šiandien vadinami agresoriai, puolantys Ukrainą“, – aiškina G.Bučas.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą
Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą

Tiksliai laiko neskaičiavęs Giedrius spėja, kad sudėlioti V.Putino paveikslą užtruko iki 10 valandų – prie šios veiklos jis prisėsdavo, kai turėdavo laiko arba norėdavo atitrūkti nuo darbų.

„Pagrindinė žinutė yra parašyta ant paveikslo. Esame nuolatiniame kare – mūsų gyvenimo būdas sukelia ekocidą, nes patys teršiame aplinką, organizmus. Kartu dėl to kyla tokie dalykai kaip rimti karai, kurie vyksta dėl ko nors nepasidalijimo.

Turime sustoti ir susimąstyti, ar tikrai visko reikia, ką dabar turime, bandome išsikovoti, uždirbti, nusipirkti. Kur to prasmė? Kita vertus, ar gyvenant taikoje, bet užterštoje aplinkoje, bus geriau? Tai yra mano retoriniai klausimai, į kuriuos žmonės gali patys pabandyti atsakyti“, – teigia G.Bučas.

Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą
Asmeninio albumo nuotr./Giedrius Bučas iš nuorūkų sudėjo V.Putino paveikslą

Šiuo metu iš nuorūkų sudėliotas V.Putino paveikslas stovi Giedriaus dirbtuvėse, tačiau, kaip pats sako, jei atsirastų norinčių, būtų galima ir eksponuoti.

„Gal bus tokių, kurie norės nupirkti. Tuomet pinigus skirtume žygiui pėsčiomis aplink Baltijos jūrą“, – atskleidžia G.Bučas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius