Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 08 11

Gitana puoselėja sodybos aplinką Anykščiuose: kai įsigijo, buvo šabakštynai

Anykščiuose gyvenanti Gitana Bužinskienė su didžiule meile puoselėja neseniai įsigytos sodybos aplinką. Nors sklypas yra didelis, ji mielai vasarą skiria laiko tam, kad gėlės žydėtų ir džiugintų tiek šeimininkų, tiek svečių akis. „Man norisi, kad būtų gražu“, – sako Gitana, kuri gėles pati augina iš sėklų bei daigų.
Gitanos Bužinskienės puoselėjama aplinka
Gitanos Bužinskienės puoselėjama aplinka / Asmeninio albumo nuotr.

Gitanos šeima sodybą Anykščiuose įsigijo tik prieš porą metų. Pradėję įsikurti, kartu jie ėmė rūpintis ir namelio aplinka – netrukus atsirado gėlynai, takeliai.

„Iš pradžių buvo labai apleista, daug šabakštynų. Išsivalėme ir pradėjome puoselėti, – prisimena G.Bužinskienė. – Aplink labai daug žalumos, sklypo gale yra miškas. Tikra oazė. Turime daug gėlių, sodiname, džiaugiamės – taip ir gyvename.“

Asmeninio albumo nuotr./Gitanos Bužinskienės sodybos vaizdas prieš sutvarkymą
Asmeninio albumo nuotr./Gitanos Bužinskienės sodybos vaizdas prieš sutvarkymą
Asmeninio albumo nuotr./Gitanos Bužinskienės puoselėjama aplinka
Asmeninio albumo nuotr./Gitanos Bužinskienės puoselėjama aplinka

Gitana, kalbant apie aplinkos priežiūrą, yra savamokslė – kaip pati sako, geriausius sprendimus randa per bandymus. Pavyzdžiui, praeitą vasarą kiemas atrodė vienaip, o šiemet – jau kitaip.

„Galvoju pasisodinti rododendrų, padaryti jų kampelį. Taip pat yra alpinariumas, – džiaugiasi G.Bužinskienė. – Bandome kurti taip, kad būtų gražu ir mums, ir kitiems.“

17 arų kiemą turinti Gitanos šeima pamiškėje įsirengė poilsio zoną, kur yra suolai, laužavietė, jos vyro iš akmenų sumūryta šašlykinė, o dabar konstruojamas stalas, kuris sukasi ratu.

„Be to, yra terasa, supynės, hamakas. Viskas apsodinta gėlėmis, – šypsosi G.Bužinskienė. – Kadangi turime anūką, yra ir jo kampelis: batutas, smėlio dėžė, čiuožykla.“

Gitana pabrėžia, kad viskas yra kūrimosi stadijoje, o tobulumui ribų nėra. Moteris jau rezga mintį, kaip kiekvieną kampą būtų galima dar labiau pagražinti.

„Mūsų spygliuočiai dar nedideli, norėtųsi dekoratyvinių, – svarsto G.Bužinskienė. – Kiemas iš dviejų pusių jau yra apsodintas tujomis, bet reikia pabaigti iki galo. Šiemet pasodinome 40, trūksta dar tiek pat.“

Kadangi Gitana dirba mokytoja, ji gali džiaugtis laisvomis vasaromis, per kurias skiria laiko aplinkai puoselėti. Kaip pati sako, tą daryti jai tikrai patinka.

„Turime gal šešis krūmus svyrančių pelargonijų. Aš gėles auginu pati – ne perku iš turgaus jau išaugintas, kai iš karto papuoši aplinką, bet puoselėju iš daigelių, sėklų. Auginu pavasarį palanges apstačiusi, – šypsosi G.Bužinskienė. – Man norisi, kad būtų gražu. Namelio langai yra iki žemės, tad žiūrime ir matome savo gėlynus.

Žydi astros, kardeliai, salvijos, zinijos. Prie ūkinio pastato turime vijoklių – po poros metų labai gražiai žydės. Taip pat auga liepa, tik norėtume ją pakeisti į dekoratyvinį augalą, pavyzdžiui, svyrančius karklus.“

Asmeninio albumo nuotr./Gitanos Bužinskienės puoselėjama aplinka
Asmeninio albumo nuotr./Gitanos Bužinskienės puoselėjama aplinka

Gitana neslepia, kad, norint, jog aplinka būtų graži, reikia skirti nemažai laiko.

„Negali būti taip, jog pavasarį pasodinau ir pamiršau. Kad gėlytės būtų ryškesnės, reikia patręšti, palaistyti, papurenti, pabendrauti, jog žydėtų bei džiugintų akį. Žmonės pastebi, kad pas mus kvepia gėlės, nes yra gana uždara erdvė“, – džiaugiasi G.Bužinskienė.


Šių metų konkursą „Мano kiemas“ remia japoniškų profesionalių įrankių ir sodo technikos gamintojas „Мakita“. Visi konkurso dalyviai turi galimybę laimėti „Makita“ akumuliatorinį Bluetooth radiją ir 18V akumuliatorių iš plačiausios pasaulyje akumuliatorinių įrankių sistemos LXT. Radijas veikia nuo akumuliatorių ir AC srovės ir taip pat įkrauna akumuliatorius.

Daugiau apie konkurso sąlygas – ČIA.

„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas
„Makita“ nuotr./Konkurso „Mano kiemas“ pagrindinis prizas

Visus negalinčius atsispirti įvairioms apželdinimo idėjoms, besidomintiems dailaus kraštovaizdžio kūrimu ar tiesiog norintiems pasidalinti savo sukurtos, akį traukiančios aplinkos idėjomis, kviečiame dalyvauti konkurse „Мano kiemas“. Konkurso taisyklės: 1. Pildykite anketą prisegdami savo kiemo, sodybos nuotraukas ar vaizdo įrašus. 2. Aprašykite, per kiek laiko sukūrėte savo kiemo aplinką, kaip puoselėjate savo sodybą, sodą, gėlyną, bei kuriame mieste ar rajone tas sukurtas grožis yra. 3. Būtinai parašykite savo vardą, pavardę, telefono nr., kad galėtume su jumis susisiekti.
Ačiū, kad dalyvaujate!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Užsisakykite 15min naujienlaiškius