TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 12 03

Gydytojas apie pieną augintiniams: „Ar tikrai norite rizikuoti“?

Katės ir pieno duetas neperskiriamas taip pat kaip pirato ir romo butelio arba mafijos boso ir cigaro. Tačiau kaip piratui kenkia alkoholis, o bosui rūkymas, taip katei netinka pienas.
Katė laka pieną
Katė laka pieną / 123RF.com nuotr.

Karvės pienas skirtas veršiukams

Veterinarijos klinikos „Canis Felis“ gydytojo ir vadovo Justo Kantoravičiaus teigimu, daugeliui kačių ir šunų saldus pienas netinka, nes gyvūnų virškinimo sistemoje nėra enzimų, skaidančių laktozę. „Paprasčiau sakant, jie, lygiai taip pat kaip ir daugelis žmonių, netoleruoja laktozės“, – sako jis.

Asmeninio archyvo nuotr./Justas Kantoravičius
Asmeninio archyvo nuotr./Justas Kantoravičius

Šiek tiek kitokia situacija su mažais kačiukais. Esą žindymo laikotarpiu kačiukų virškinimo sistemoje yra laktozę skaidančių enzimų, todėl jie pieną toleruoja geriau. Bet, gydytojo pastebėjimu, paprastai kačiukams duodamas karvės pienas nėra skirtas jiems. Jis skirtas veršiukams.

„Norint maitinti kačiuką pienu, geriausia įsigyti pieno mišinių, specialiai skirtų jiems. Specialių mišinių yra ir mažiems šuniukams“, – aiškina veterinarijos specialistas. Jų galima įsigyti gyvūnų prekių parduotuvėse ar veterinarijos vaistinėse.

Suaugusioms katėms, kaip ir šunims, pienas, anot gydytojo, apskritai nereikalingas. O švaraus vandens gyvūnas privalo turėti visą laiką. „Tai nepaprastai svarbus ingredientas norint turėti sveiką augintinį“, – akcentuoja jis.

Pataria neeksperimentuoti

Lengvabūdiškas šeimininkų noras pamaloninti augintinį lėkštele pieno gali baigtis rimtais jų negalavimais. Gydytojas sako, kad tokios vaišės dažniausiai baigiasi viduriavimu, rečiau sukelia vėmimą. „Taip pat pasitaiko ir alerginių reakcijų, gyvūnas ima plikti, parausta oda“, – pasekmes vardija jis. Panašūs nemalonumai kankina ir pieno netoleruojančius šunis. Gydytojas pastebi, kad jiems nuo pieno dažnai pasireiškia alergijos, nuo gausaus baltymų kiekio ima terštis ausys, kristi kailis, augintinis iki žaizdų nusikaso.

J.Kantoravičius sako, kad išsiaiškinti, ar augintiniams pienas tinka, labai paprasta: tereikia duoti keletą šaukštelių pieno ir stebėti gyvūną.

„Laktozės netoleravimas pasireiškia per 8–12 valandų, bet prieš pradedant „eksperimentus“ paklauskite savęs, ar tikrai to reikia? Ar tikrai norite rizikuoti augintinio virškinimo sistemos negalavimais?“ – kalba veterinaras.

Po dresūros pamokos – pas gydytoją

Į fermentuotus pieno produktus – varškę, jogurtą ar sūrį – gydytojas žiūri atlaidžiau. Esą šiuose pieno produktuose laktozės mažiau negu saldžiame piene, todėl ir tokių padarinių kaip viduriavimas ar vėmimas gyvūnui gali nebūti.

Tačiau jis pataria nepamiršti, kad pagrindinis augintinių pašaras turi būti aukštos kokybės ir pritaikytas specialiai jiems. „Visa kita, ką duodate pasmaguriauti, gali sudaryti ne daugiau kaip 5–10 proc. mitybos raciono“, – pabrėžia J.Kantoravičius.

Jis atkreipia dėmesį, kad neretai klinikoje sulaukia virškinimo sistemos negalavimų kamuojamų šuniukų, dresūros pamokėlėse prisiragavusių sūrio. Nors šį skanėstą šeimininkai mėgsta naudoti kaip motyvacijos priemonę, gydytojo nuomone, tai nėra tinkamas paskatinimas augintiniui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius