Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 05 16

Gydytojas J.Kantoravičius: dažniausiai katės apsinuodija šeimininkėms dovanotomis gėlėmis

Populiari nuomonė, kad katėms gyvybiškai svarbu duoti žalumynų. O dėl tokių augalų kaip valerijonas jos tiesiog pameta galvą.
Katė valgo žolę
Katė valgo žolę / Vida Press nuotr.

Apie kačių pomėgį kramsnoti žolę ir potraukį kai kuriems augalams 15min kalbėjosi su veterinarijos klinikos „Canis Felis“ vadovu gydytoju Justu Kantoravičiumi.

Asmeninio archyvo nuotr./Justas Kantoravičius
Asmeninio archyvo nuotr./Justas Kantoravičius

– Kodėl katės ėda žolę ir kitus žalumynus?

– Katės gali ėsti žolę dėl nesubalansuotos mitybos, taip pat, kai blogai jaučiasi. Žolėje yra folio rūgšties, kitaip žinomos kaip B9 vitaminas, kuris svarbus hemoglobino gamybai. Taip pat žolė padeda virškinimo sistemai, veikia kaip laksatraktas.

– Ar galima išskirti mėgstamiausius kačių augalus?

– Katėms patinka dauguma augalų, jos mėgsta paragauti kambarinių gėlių per daug nesirinkdamos, koks tai augalas. Neretai besmaguriaudamos jos ir apsinuodija.

– Kokie kambariniai ir lauko augalai pavojingi katėms?

– Dažniausiai katės apsinuodija, kai gėlės dovanojamos šeimininkėms. Pavyzdžiui, tulpėmis, narcizais ir lelijiniais augalais. Jei katė mėgėja ragauti gėles, geriausia augalus laikyti joms sunkiau pasiekiamose vietose.

– Ar leisti augintinėms mėgautis žalumynais? Sakoma, kad į lauką neišeinančioms katėms būtina parūpinti žalumynų.

– Katėms skirta speciali žolė, jau užauginta ir parduodama indeliuose. Jos šeimininkai murklėms gali užauginti ir patys, nusipirkę sėklų. Namuose augančių augalų katėms neleiskite graužti. Kartais, taupumo sumetimais, šeimininkai žolių priskina šalia savo namų, tačiau tada tiksliai nežinome, kas ant žolės gali būti, ar ten nesituštino sergantys gyvūnai ir panašiai. Todėl to daryti nerekomenduočiau.

Specialiai žalumynais katei rūpintis nebūtina, ypač kai jos maitinamos subalansuota maistu, tačiau tai nėra draudžiama. Jei katė lenda prie kambarinių gėlių, geriau joms parūpinti specialios žolės.

– Ar sunerimti, jei prisiragavusios žolės katės vemia, viduriuoja?

– Jei tai vienkartinis vėmimas, nieko baisaus, katėms prisiėdus žolių išsivemti yra visai normalu. Tačiau jei prisiėdęs gyvūnas tampa apatiškas, nebeėda savo įprasto ėdalo, sunerimti vertėtų. Jei pradeda viduriuoti, geriausia ilgai nelaukus kreiptis į veterinarijos gydytoją.

– Ką manote apie dažnai katei itin patinkančius augalus: katžolę, valerijoną?

– Katžolės katėms tinka. Džiovintų jų galima rasti net zooprekių parduotuvėse. Norint pripratinti augintinę prie naujos draskyklės, dažnai ji patepama katžole.

Valerijonas savo veikimu yra panašus į katžolę, tik šiek tiek stipresnis. Iš daržo jo geriau neduoti, o prireikus pirkti gyvūnų prekių parduotuvėse, kur jis bus specialiai paruoštas jūsų murklei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius