Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 04

Interjero dizainerė pataria: užuolaidos ar roletai?

Įsirengiant namus būtina pagalvoti apie tai, kuo „puošite“ langus. Atrodytų, pasirinkimas išties platus: užuolaidos, roletai, žaliuzės, romanetės...
Interjeras
Interjeras / Vida Press nuotr.

Tačiau išsirinkti gali būti nelengva. Vieniems prie širdies roletai, nes tada langai atviri, patenka daugiau šviesos. Tačiau trūkumas tas, kad pro atvirus langus viskas matyti kaip ant delno, tad privatumo trūkumas gali nulemti kitokių langų dekoravimo būdų paiešką.

Užuolaidos turi daug pranašumų – jos yra įvairios sudėties, spalvų, raštų, tad gali būti pritaikytos prie bet kokio interjero. Štai romanetės į namus gali įnešti dar kitokio jaukumo ir papuošti langus. Ką šiuo klausimu pataria dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė?

Asmeninio archyvo nuotr. /Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė
Asmeninio archyvo nuotr. /Interjero dizainerė Gintarė Jarmalavičiūtė

„Aš, kaip ir dauguma dizainerių, į užuolaidas žvelgiu gana architektūriškai. Jos turi įsilieti į bendrą visumą. Nenaudoju jų kaip atskiro elemento, meno kūrinio.

Raštuotas ar gėlėtas naudočiau atsargiai, nes užuolaidos dengia didelį plotą ir aktyvus raštas tikrai užgoš kitus interjero sprendimus.

Raštuotas ar gėlėtas naudočiau atsargiai, nes užuolaidos dengia didelį plotą ir aktyvus raštas tikrai užgoš kitus interjero sprendimus. Net klasikiniam stiliui raštus įvesčiau ne visame plote, o labiau fragmentiškai“, – sako dizainerė.

Pasak jos, praktiškumas yra labai svarbu, todėl ji atsargiai rinktųsi visiškai natūralius audinius, nes jie linkę glamžytis, jų priežiūra sudėtinga. Jei norisi praktiškumo, geriau ieškoti audinio, kurio sudėtyje yra ir sintetikos.

G.Jarmalavičiūtės teigimu, langų apdaila yra tikrai svarbi interjero dalis. Tai gali būti namų akcentas. Tinkamai ją pasirinkus galima sujungti interjere esančias spalvas ir, žinoma, ji turi atlikti tiesioginę funkciją – saugoti nuo saulės spindulių ir nepageidaujamų žvilgsnių.

Fotolia nuotr./Interjeras
Fotolia nuotr./Interjeras


„Užuolaidos yra neabejotinai pats jaukiausias ir elegantiškiausias pasirinkimas. Todėl labai dažnai ir ypač vitrininiams langams žmonės renkasi jas. Interjere tinkamai parinkus audinį užuolaidos gali būti išskirtinis akcentas. Jei užuolaidos tamsaus ir sunkaus audinio, jos mažins erdvę. Minusas tikriausiai yra ir tas, kad jos kaupia dulkes ir jų priežiūra sudėtingesnė“, – sako interjero dizainerė.

Shutterstock nuotr./Vitrininiai langai interjere.
Shutterstock nuotr./Vitrininiai langai interjere.


Pasak jos, romanetės taip pat dažnai pasirenkamos. Jas renkasi virtuvei ar vaikų, darbo kambariui, ten, kur prie langų pristumiami baldai ar yra radiatoriai. Praktiškesni, bet ne tokie tinkami privatiems interjerams sprendimai yra roletai ir žaliuzės. Abu šie variantai tinkami vonios kambaryje, kur audiniai yra nepraktiškas pasirinkimas.

A post shared by Mia Casa USA (@miacasausa) on

A post shared by Home Bunch (@homebunch) on

„Trokštantiems dar daugiau privatumo langą galima dengti plėvele, jei yra noro pačiam matyti, kas vyksta lauke. Tačiau tokia plėvelė nuo aplinkinių žvilgsnių apsaugo tik dieną. Vakare, įjungus šviesą, visas veiksmas bus kaip ant delno“, – įspėja dizainerė.

TAIP PAT SKAITYKITE: Gražiai įrengti namai nebūtinai bus patogūs: kokių taisyklių verta paisyti?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius