Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2019 02 18

Interjero dizaino tendencijos: į namus žengia Laukiniai Vakarai

Kasmetinėje interjero dizaino parodoje „Ambiente“, kuri vyksta Vokietijoje, pristatytos svarbiausios šių metų kryptys. Naujausiose gamintojų kolekcijose buvo galima išvysti nuo boho ar retro stiliaus gaminių iki itin šiuolaikiško dizaino daugiafunkcių sprendimų mažoms erdvėms, rašoma pranešime žiniasklaidai. Tarp įdomiausių parodos eksponatų – naujai atgimstantys laukiniai vakarai, muzikinės kolonėlės, skleidžiančios namų kvapus, šviestuvas su šaldikliu gėrimams.
Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Messe Frankfurt Exhibition GmbH / Jean Luc Valentin

Namų idėjų centro „NIC“ atstovas Nerijus Urbonavičius dalijasi įspūdžiais iš parodos ir pristato, kas laukia mūsų namų šiais metais.

Laukinių vakarų atgimimas

Kaubojiška išvaizda ir dykumos spalvos pažymi naujai atgimstantį boho stilių. Austi raštai ir odos elementų gausa, randama laukinių vakarų stilistikoje, naujose kolekcijose atgimsta ne tik papuošaluose, bet ir madoje, interjeruose bei jų elementuose. Prerijų kraštovaizdis, pilnas atšiaurių ir pastelinių spalvų, įgavęs naujus pavidalus, atgimsta šiais metais karaliausiančiuose interjeruose.

2019-aisiais, paveiktas vakarų amatininkų kūrybos, stilius papildytas plunksnomis, ragais, medžiu ir oda, o pasirenkamos spalvos – žemiškesnės, natūralesnės. Boho labiausiai vertinamas tų, kurie namus suvokia kaip užuovėją nuo skaitmeninio pasaulio.

Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Subtiliausi atspalviai

Jau praėjusiais metais namuose atsirado gamtos elementai – augalų ir žalumos motyvai. Šie metai tęsia praėjusio laikotarpio vizijas, tačiau įgauna naujas spalvų paletes. Interjero spalvų gamose randame tamsios lavos ar sodrią oranžinę.

Rotangas ir bambukas – šios natūralios medžiagos tapo naujausių dizaino kolekcijų dalimi, įgaudamos šiuolaikiškas formas. Šios tvirtos medžiagos nušvito naujomis spalvomis ir dizainerių buvo prikeltos naujam gyvenimui. Spalvos pritaikytos šiems laikams pasitelkiant šviesesnius atspalvius, paryškinant delikačią medžiagos faktūrą, detales ar švarias linijas.

Rotango baldai, pinti krepšiai, aksesuarai, austi iš bambuko, prisitaikė prie šiuolaikinių tendencijų ir formų. Šios „grubios“ medžiagos iš gamtos dar labiau traukia dėmesį, kai yra derinamos su kontrastuojančiais paviršiais: stiklu, dažais, keramika.

Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Gyvenimas verda virtuvėje

Virtuvė tampa besikeičiančio gyvenimo indikatoriumi. Jei anksčiau virtuvė buvo atskiras kambarys, o tarpukariu į ją įrenginėtas net atskiras įėjimas, laikui bėgant ši patalpa buvo sujungta su valgomuoju, o šiais laikais – su svetaine, kurioje praleidžiama daug laiko. Ši tendencija išryškina gyvenimo būdo transformaciją. Šiais laikais valgio gaminimas jau nėra būtinybė, tai – pasirinkimas.

„Paradoksalu, kad miesto gyventojai savo maisto gaminimui laiko skiria vis mažiau, tačiau virtuvėje laiko praleidžiama panašiai, kaip ir anksčiau. Tokį virsmą lemia tai, kad maisto gaminimas tapo įdomiu procesu, kuriuo norisi pasimėgauti kartu su artimaisiais“, – teigė N. Urbonavičius. Tai nebėra vieta vien maisto gaminimui, tai – vieta bendravimui. Vyraujant šioms tendencijoms, stebima, kad naujos statybos butų išplanavimas dažnai kuriamas aplink virtuvę.

Parodoje buvo matyti, kad kai kurie gamintojai maisto ruošos ir valgymo erdvę projektuoja viename masyve, vienoje saloje. „Patogu, viskas pasiekiama ranka, o ir į ruošos procesą gali įsitraukti daugiau žmonių. Net ir atėjus svečiams, galima bendrauti ir ruošti valgį vienoje vietoje, nereikia rūpintis svečiais ir bėgioti pasižiūrėti ar puodas nesvyla“, – sako N.Urbonavičius ir priduria, jog kiti virtuvės baldų gamintojai žengia dar toliau – į valgomąjį stalą integruoja net indukcinę viryklę.

Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Gyvenimas mažoje erdvėje

Pasaulyje plintant urbanistiniam gyvenimo būdui, kai vis daugiau žmonių keliasi gyventi į didmiesčius, gyvenamų plotų mažėja. Tai lėmė, jog populiarėja mikroapartamentai – 20–40 kv. m. gyvenamosios erdvės. Gamintojai ir interjero dizaineriai susidūrė su iššūkiu: kaip tokiose mažose erdvėse sukurti skoningą ir patogų gyvenimą? Daugelis baldų ir kitų interjero elementų tapo daugiafunkciais, negana to – integruotos išmaniosios technologijos.

Elementarus šviestuvas tampa mobiliųjų telefonų krovikliu, garso kolonėle, gėlių vaza ar net gėrimų šaldikliu. Sieninis laikrodis su integruotu dūmų detektoriumi, šaukštas, kuris gali būti naudojamas kaip planšetės „rašiklis“, sėdynė, kurioje įmontuota namų kino aparatūra. Garsiakalbiai, kurie išskiria namų kvapą, tinkamą tuo metu skambančiai muzikai. Visa tai nebėra ateitis, visa tai jau yra čia. Naujasis gyvenimas reikalauja daugiafunkciškumo daugelyje sričių ir tai verčia gamintojus pasiūlyti išties novatoriškų sprendimų.

Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH
Jean Luc Valentin/Messe Frankfurt Exhibition GmbH

Moderniosios technologijos dažniausiai būna integruotos nepastebimai, todėl net ir retro stiliumi alsuojantis baldas gali būti išmanus. Daugiausia tokių sprendimų siūlo Europos gamintojai. Azijos gamintojų produkcijoje vyrauja atvirkštinė tendencija – technologiniai komponentai dažniau būna paryškinami, akcentuojami.

Išmanieji baldai ir aksesuarai būna valdomi mobiliosiomis programėlėmis. Baldų sektoriaus programėlių rinka tiesiog klesti. Kai kurie gamintojai rinkai pristato ir kelias to paties baldo versijas – su išmaniosiomis technologijomis ir be jų – kad kiekvienas galėtų rinktis. „Parodoje buvo kalbama apie pagalves, kurios gali atpažinti mūsų kvėpavimo ritmus, prieskoninių žolelių mini sodus namams, kurie patys reguliuoja šviesą, trąšas ir laisto kiekvieną augalą individualiai. Visa tai jau ties mūsų namų slenksčiu“, – įspūdžiais dalijosi N.Urbonavičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Užsisakykite 15min naujienlaiškius