Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 04 07

Ką daryti, kad namai taptų erdvesni ir šviesesni be remonto? Dizainerės patarimai

Namai – tvarkingi, padarytas remontas, o bičiuliai sako, kad jie – patogūs gyventi. Tačiau ką daryti, jei tau pačiam norisi pokyčių? Pavyzdžiui, kad svetainėje be vargo galėtum sušokti valsą neužkliūdamas už baldų?
Loftas su antresole ir geometrinėmis linijomis
Interjeras / Beno Šileikos nuotr.

Kaip į namus „įsileisti“ daugiau erdvės, daugiau šviesos, kaip juos atnaujinti be didelių investicijų? Apie tai – pokalbis su „Pinkodelia“ interjero dizainere Urte Berūkštyte.

– Urte, išties kartais būna, kad atsikėlus rytą namai nedžiugina, nors jie – tvarkingi. Remonto nedarysi, tačiau permainų norisi. Kokie būtų specialisto patarimai? Kaip atnaujinti interjerą, namų erdves?

– Visų pirma siūlyčiau pasirinkti interjero temą. Nuo to priklausys, kokias spalvas, raštus naudosite. Pavyzdžiui, norint sukurti neutralų, šviesų interjerą, tai nereiškia vien baltą spalvą namuose, o harmoningą skirtingų spalvų tonų, tekstūrų, medžiagų, kaip medis, akmuo, derinimą tam, jog sukurtume jaukumo ir išbaigtumo jausmą.

Labiausiai namus apsunkina per daug spalvų ir be tam tikrų žinių kontrastingas, paletėje priešingų spalvų derinimas.

Pasirinkus pagrindinę interjero spalvą, nebereiktų įvelti daugiau atspalvių, o žaisti su šios spalvos tonais ir pridėti akcentinę, kontrastingą spalvą (kad ir juodą, sodrią mėlyną ar pilkai samanų žalią), kuri sudarytų apie 10 proc. interjero spalvos gamos.

Kitas būdas pagyvinti erdvę – tai natūralių elementų, audinių, tekstilių ar net ir augalų įkomponavimas.

Pavyzdžiui, šių metų tendencija – tai pinti, „rattan“ elementai, kurie neretai derinami ir su klasikinėmis, prabangiomis interjero detalėmis, medžiagomis, tokiomis kaip veliūras.

– Kaip į namus apskritai įsileisti daugiau šviesesnių spalvų? Galbūt – keisti užuolaidas, o gal užtektų pakeisti pagalvėles? Kokios spalvos apsunkina namus?

– Efektyviausias būdas suteikti daugiau šviesos erdvei – nudažyti sienas bei pasirinkti baldus tokių spalvų, kurios atspindės šviesą. Tačiau kartais užtenka įkomponuoti blizgias dekoracijas arba elementariai pakeisti sunkias, sodrių spalvų užuolaidas į lengvesnes bei šviesą praleidžiančias.

Labiausiai namus apsunkina per daug spalvų ir be tam tikrų žinių kontrastingas, paletėje priešingų spalvų (pavyzdžiui, raudonos ir žalios, geltono ir violetinės) derinimas.

Kitas būdas sukurti šviesios erdvės jausmą – tai veidrodžiai, blizgūs, metaliniai elementai, kurie atspindės baldų paviršius. Pavyzdžiui, pakabinus veidrodį priešais langą, erdvėje atsiras daug daugiau šviesos.

Taip pat vertėtų pagalvoti ir apie knygų lentynas ar pertvaras – jos niekada neturėtų būti lygiagrečios su langu, kad neužblokuotų šviesos srauto.

– Pernelyg daug daiktų namuose sumažina, apsunkina erdvę. Kokių jų geriausia atsisakyti ar „paslėpti“?

– Visų pirma reiktų neperkrauti interjero baldais, kurie tik trukdys laisvai judėti erdvėje bei atrodys, jog namuose net sunku kvėpuoti. Norint jausti lengvumą bei erdvumą, svarbu pasirinkti atitinkamą kiekį baldų, dekoracijų bei žinoti, kaip juos suprojektuoti ir įkomponuoti teisingai.

Tad jei vis dėlto linkstama prie minimalizmo, švaros jausmo, siūlyčiau pagalvoti apie kuo daugiau uždaromų spintelių vietoj atvirų lentynų. Taip pat vengti begalės skirtingų formų, elementų ir atidžiai pasirinkti spalvas.

– Kokie yra pagrindiniai akcentai, jei norime daug neinvestuodami atnaujinti namus, kad jie taptų erdvesni ir šviesesni? Į ką reiktų labiau kreipti dėmesį: sienos, langai, paveikslai, kilimai, kitos detalės?

– Žinoma, spalvos svoris labai svarbus, kuriant subalansuotą harmoningą interjerą. Tam, jog sukurtume didesnės erdvės jausmą, nebūtina naudoti vien tik neutralių, baltų atspalvių. Tačiau vertėtų pasirinkti vieningą gamą ir ryškesnę akcentinę spalvą.

Akcentinė siena, dekoracijos, baldai, tekstūros, kaip, pavyzdžiui, patalynė, gali suteikti žaismingumo. Taip neužgošite mažos erdvės daugybe skirtingų atspalvių.

Knygų lentynos ar pertvaros niekada neturėtų būti lygiagrečios su langu, kad neužblokuotų šviesos srauto.

Siūlyčiau atkreipti dėmesį ir į sienų dekoracijas, tad geriau, pavyzdžiui, pasirinkti vieną ar du didesnio formato ryškius paveikslus ir vienodus rėmelius vietoj daugybės skirtingų tipų dekorų, kurie tarpusavyje nedera.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius