Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 16

Kaip iš arbatinuko pašalinti kalkių nuosėdas

Nuosėdos, kurių gausu ant arbatinio šonų ir dugno, dažniausiai susidaro dėl itin kieto vandens, kuriame gausu kalcio ir magnio druskų. Na, o mėgautis arbata su tokiais „prieskoniais“ vargu ar labai malonu.
Arbatinukas
Arbatinukas / Fotolia nuotr.

Šiuo atveju svarbu ne tik skoninės gėrimo savybės ar estetinis vaizdas – storas kalkių nuosėdų sluoksnis gadina arbatinuką, be to, vanduo neužverda taip greitai kaip anksčiau. Šiandien parduotuvėse siūloma begalė priemonių, kurios akimirksniu pašalina nuosėdas, o arbatinis sutviska lyg naujas. Tačiau yra viena bėda – dažniausiai jos būna kenksmingos. Laimė, yra puikiai veikiančių ir natūralių priemonių, kurių daugelis šeimininkių nuolat turi po ranka.

  • Citrinų rūgštis. Įberkite jos kelis didelius šaukštus į arbatinį ir užpilkite šaltu vandeniu. Palaikykite kelias valandas ir tuomet užvirinkite. Jei kalkių sluoksnis itin storas, bandykite užvirinti kelis sykius. Beliks tik praskalauti, gerai išplauti ir galėsite naudoti. Tačiau kad įsitikintumėte, jog gerai išskalavote arbatinuką, užvirinkite dar kartelį paprastą vandenį. Citrinų rūgštis tinka ir skalbyklėms bei indaplovėms.
  • Actas taip pat yra puiki išeitis. Paimkite įprasto 9 proc. acto (tinka ir obuolių) ir sumaišykite su vandeniu arbatinyje lygiomis dalimis. Palaikykite kelias valandas ir užvirinkite. Vėliau gerai perskalaukite, išplaukite, dar sykį užvirinkite paprastą vandenį ir galėsite naudoti arbatinį pagal paskirtį. Kaip pačioms pasigaminti obuolių acto, skaitykite čia. 
  • Jeigu kalkių sluoksnis labai storas, į pagalbą namų šeimininkėms visuomet atskuba stebuklingoji geriamoji soda. 1–2 didelius šaukštus sodos ištirpdykite litre vandens ir supilkite jį į arbatinį. Užvirinkite. Palaikykite apie 30 minučių. Praėjus nurodytam laikui, vandenį nupilkite, į arbatinuką įberkite šaukštą citrinų rūgšties ar įpilkite pusę stiklinės acto, įleiskite vandens ir vėl užvirinkite. Palaikykite 10–15 minučių. Po tokios procedūros indą kruopščiai išplaukite.
  • Gazuoti bespalviai gėrimai. Kai kur teigiama, kad jie turėtų padėti greitai ir efektyviai atsikratyti kalkių nuosėdų – esą tereikia supilti litrą gazuoto gėrimo ir užvirinti. Šis variantas tinkamiausias elektriniams virduliams. Vis dėlto tai gana brangus ir vargu ar toks pat efektyvus būdas kaip pirmiau išvardytieji. Be to, po ranka kur kas lengviau rasti citrinų rūgšties ar acto.

P. S. Jeigu kalkių nuosėdų vis tiek lieka ant arbatinuko sienelių, pabandykite jas atsargiai pagrandyti šepetėliu. Tačiau stebėkite, kad nuosėdos būtų suminkštėjusios, o ne kietos. Vėliau beliks arbatinį gerai praplauti po tekančia vandens srove. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius