Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 10

Kaip iš drabužių pašalinti pelėsio kvapą ir dėmes

Drabužiai gali supelyti tiesiog spintoje, įgyti nemalonų kvapą, suplėkti. Taip nutinka dėl to, jog į spintą juos sudedate dar drėgnus ar nepaliekate vietos orui cirkuliuoti.
Skalbiniai
Skalbiniai / Vida Press nuotr.

Nemalonusis pelėsis yra išties pavojingas, todėl verčiau jau stengtis savo daiktas rūpintis taip, kad jie nesupelytų, nei vėliau imtis visų priemonių tą pelėsį iš jų pašalinti. Tačiau jeigu jau nutiko taip, kad pelėsis jus užpuolė, metas imtis priemonių. Kas galėtų padėti?

Pradėkite nuo naminių priemonių: tikinama, kad pelėsį pašalina muilas su tulžimi, ūkinis muilas, įvairūs pirktiniai balikliai ir dėmių valikliai, actas, boraksas, citrinos, svogūnų sultys, amoniakas, vandenilio peroksidas ir pan.

Šilkiniai ir vilnoniai audiniai

Ant pelėsio užpilkite terpentino, užberkite molio ir uždėję popierinio rankšluosčio palyginkite lygintuvu. Po šios procedūros praplaukite drabužį šiltame muiluotame vandenyje.

Iš šilko pelėsį šalina ir amoniako tirpalu (1 dalis amoniako ir 16 dalių vandens). Tik būkite atsargūs – po tokios procedūros reikia labai gerai išskalauti audinius.

Balti audiniai

Išmėginkite baltus audinius pamirkyti vandenilio peroksido arba baliklio tirpale. Šių priemonių tinka užpilti ir ant pelėsio dėmių.

Medvilniniai audiniai

Užberkite ant dėmės susmulkintos kreidos, uždėkite ant viršaus sugeriamąjį popierių ir palyginkite šiltu lygintuvu.

Spalvoti ir dažyti audiniai

Dėmę sudrėkinkite amoniako tirpalu ir vandens santykiu 1:1. Bet iš pradžių atlikite bandymą ant mažo audinio lopinėlio, įsitikinkite, ar neblunka audinio spalva.

Šviežias pelėsio dėmes galima išvalyti patrynus jas svogūnų sultimis ar rūgpieniu ir išskalbus audinį karštame vandenyje.

Linas, medvilnė, satinas

Lininius audinius nuo pelėsio gelbsti druskos tirpalas (reikia 2 valg. š. druskos ir 5 ml amoniako 1 l vandens). Šį tirpalą reikia pavirinti ir juo suvilgyti pelėsio dėmes. Po kurio laiko kruopščiai išplauti ir išdžiovinti.

Su pelėsio kvapu susidoroja actas arba citrinos sultys. Suvilgytą audinį sultimis ar actu palaikykite 5 minutes, tada užberkite ant jo valgomosios druskos, o kai viskas visiškai išdžius, tuomet plaukite drabužius šiltame muilo tirpale.

Medvilninius drabužius nuo pelėsio apsaugos svogūnų sultys. Kelis kartus įtrinkite pelėsio dėmes šiomis sultimis ir plaukite audinius ne itin karštame vandenyje. Pelėsio dėmes iš patalynės šalina išrūgomis – 12 valandų reikia laikyti patalynę išrūgose, o po to išplauti įprastu būdu.

Ką dar galite pamėginti?

Ūkinis muilas. Reikia pasidaryti stiprų ūkinio muilo ir vandens tirpalą ir jame užmerkti drabužius. Po pusvalandžio dar kartą drabužius išskalbti ūkiniu muilu.

Valgomoji soda. Sodos ir vandens tyrę reikia užtepti ant pelėsio pažeistų vietų ir palikti kuriam laikui.

Virinimas. Į vandenį įpilkite baliklio ir virinkite drabužius (žinoma, labiausiai šis patarimas tinka baltiems drabužiams), kai tik dėmės išnyks, tuomet iškart audinius ištraukite.

Kaip išvengti supelijusių drabužių?

  • Pelėsis labai mėgsta drėgnas ir šiltas vietas. Todėl vėdinkite spintas, namus, taip pat, jeigu jūsų namuose drėgmė padidėjusi, imkitės priemonių ir naudokite drėgmės sugėriklius.
  • Drabužius į spintas dėkite tik visiškai sausus. Taip pat galite spintose naudoti specialias priemones, sugeriančias drėgmę ir jas dėti tarp drabužių.
  • Nelaikykite kartu švarių ir nešvarių drabužių.
  • Spintos nereikėtų pristumti visiškai prie sienos – palikite tarpą, kad cirkuliuotų oras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius