-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 24

Kaip išnaikinti dulkių erkutes?

Nustatyta, kad pasaulyje namų dulkių erkės išplito su kraičiu – senesni baldai, patalynės komplektai visada savyje turi šiuos gyvius, LRT RADIJUI sako alergologė Indrė Plėštytė-Būtienė. Anot jos, savoje aplinkoje sumažinti dulkių erkių kiekį įmanoma – rekomenduojamos specialios patalynės ir purškalai.
Erkutės
Erkutės / 123rf.com

LRT RADIJO klausytoja Genė domisi, kaip namuose išnaikinti dulkių erkes, kurios jai sukelia alergiją.

„Sergu alerginiu rinitu, nepriklausomai nuo metų laiko. Išsityriau, kad tai sukelia namų dulkių erkutės. Kamuoja kosulys, čiaudulys, sloga. Negaliu būti kambaryje ar bute, nors viskas sutvarkyta. Kur galėčiau kreiptis, kad išnaikintų alergeną?“ – teiraujasi ponia.

Pirmiausia reikėtų rūpintis sveikata ir kreiptis į gydytoją, pabrėžia alergologė I.Plėštytė-Būtienė.

„Kadangi ponią vargina alergijos simptomai, siūlyčiau kreiptis į gydytoją ir alergologą, kad paskirtų tinkamą gydymą. Nuolatiniai alerginio rinito simptomai tikrai vargina. Deja, gali pasireikšti ne tik šie simptomai, bet ir bronchinės astmos priepuoliai, gali atsirasti bėrimų. Todėl pirmiausia reikia sureguliuoti gydymą“, – pataria specialistė.

Anot alergologės, namų dulkių erkės gyvena visur: „Dažniausiai šiuos gyvius galima rasti balduose, kilimuose, storesnėse užuolaidose. Namuose gali visai nebūti dulkių, tačiau atsisėdus ant kokio nors senesnio baldo, namų dulkių erkės tikrai gali dirginti ir sukelti alerginius simptomus.“

Visiškai visoje aplinkoje išnaikinti namų dulkių erkių neįmanoma, nes neįmanoma visą laiką sėdėti užsidarius namuose, aiškina alergologė I.Plėštytė-Būtienė: „Pirmiausia reikėtų taikyti gydymą ir išgydyti alergiją. Taikomi įvairūs imunoterapijos metodai tam, kad žmogus visiškai galėtų pasveikti nuo alergijos namų dulkių erkėms.“

Tam tikri būdai, kaip sumažinti namų dulkių erkių kiekį namuose, egzistuoja. „Yra specialios patalynės, kurios nepraleidžia namų dulkių erkių, purškalai, kuriuos pastoviai naudojant sumažėja alergeno kiekis aplinkoje. Vėlgi visiškai išnaikinti neįmanoma. Nustatyta, kad pasaulyje namų dulkių erkė išplito su kraičiu – senesni baldai, senesni patalynės komplektai visada savyje turi tas namų dulkių erkes“, – tikina specialistė.

Tiesa, alergologė primena, kad pritaikant imunoterapijos metodą galima išgydyti alergijos simptomus.

„Imunoterapijos metodas visame pasaulyje gydytojų alergologų taikomas virš 100 metų, tiesiog Lietuvoje per mažai apie jį šnekama. Deja, jis yra ne pigus. Tačiau vertinant pagal tai, kiek finansų išleidžiama perkant medikamentus, imunoterapijos metodas nėra toks brangus.

Principas – sukelti toleranciją, duodant tą alergeną, kuriam žmogus yra alergiškas. Galima purkšti po liežuviu arba suleisti į odą. Tada įvyksta imuninės sistemos sąlyginis pripratimas prie to alergeno – tolerancija. Ir imuninė sistema nebereaguoja į tą alergeną, nepasireiškia alergijos simptomai“, – vardija ji.

Pasak I.Plėštytės-Būtienės, egzistuoja ir kitas gydymas – simptominis: „Vartoti priešalerginius vaistus arba purškalus tam, kad sumažintumėte simptomus. Tačiau pačios ligos priežasties jie negydo, tik mažina simptomus. Vėlgi – juos vartoti būtina, kad nepasireikštų dar sunkesnės alerginės reakcijos nei alerginis rinitas.“

Parengė Viktorija Juškauskaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius