-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 04

Kaip panaikinti batų prakaito kvapą: išbandykite ir šaldiklį, ir kačių kraiką

Nesmagu, kai tenka nusiauti batus ir erdvėje pasklinda nemalonus kvapas. Pėdos dažnai prakaituoja, kai ilgą laiką yra įkalintos batuose. Dėl didelio prakaitavimo batai tampa idealia bakterijų buveine, todėl jie skleidžia nemalonų kvapą. Kita nemalonaus batų kvapo priežastis yra medžiagos, naudojamos jų gamybai. Tad ką daryti, kad šio nemalonaus jausmo ir nosį gniaužiančio kvapo būtų galima išvengti?
Smirdantys batai
Smirdantys batai / Vida Press nuotr.

Pasitelkite natūralius būdus ir priemones

Smirdančios pėdos ir batai gali sukelti susierzinimą, gėdos jausmą ir tapti socialine problema, galinčia atitolinti jus nuo žmonių, norite to ar ne, rašo wikihow.com. Štai keletas pasiūlymų, kaip su tuo susidoroti.

1. Ieškokite priežasties. Sustokite ir panagrinėkite savo batus, prieš bandydami atsikratyti nemalonaus kvapo. Jei vidpadžiai pažeisti ar drėgni, išimkite ir išdžiovinkite juos arba nusipirkite tokius vidpadžius, kurie sukurti naudojant specialias technologijas, neleidžiančias kauptis bakterijoms.

2. Išdžiovinkite batus pastatydami juos prie šildytuvo arba saulėtoje vietoje. Išverkite raištelius ir pakelkite liežuvį – taip batai išdžius greičiau. Išlaikydami batus sausus išvengsite bakterijų dauginimosi, o būtent jos ir sukelia nemalonų kvapą.

Vida Press nuotr./Džiūstantys sportbačiai
Vida Press nuotr./Džiūstantys sportbačiai

3. Įsigykite kedro vidpadžius. Kedro mediena, iš kurios pagaminti vidpadžiai, pasižymi nuo grybelio saugančiomis savybėmis ir gali padėti užkirsti kelią nemaloniam kvapui. Be to, kedras gaiviai kvepia ir yra lengvas, dėl to tai puikus pasirinkimas, norint atsikratyti nemalonaus batų kvapo ir neleisti daugintis bakterijoms.

4. Užšaldykite savo batus. Įdėkite smirdančius batus į plastikinį maišelį ir nakčiai įdėkite į šaldiklį. Kitą dieną leiskite jiems natūraliai atitirpti saulės šviesoje.

Yra įrodymų, kad ši strategija veikia. Idėjos pagrindas – minusinė temperatūra nužudo kvapą sukeliančias bakterijas. Tiesa, yra manančių, kad šis metodas kvapą pašalins tik laikinai. Išbandykite patys ir nuspręskite, ar šis metodas jums tinka.

5. Naudokite džiovyklės garų funkciją. Garai gali padėti sunaikinti bakterijas ir grybelį, o tai pašalins nemalonų kvapą. Jei nebijote, kad batai šiek tiek sudrėks – išbandykite.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apelsino žievelė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Apelsino žievelė

6. Į avalynę įdėkite šviežio apelsino, greipfruto, citrinos ar žaliosios citrinos žievelę. Šviežia citrusinių vaisių žievelė nuostabiai kvepia dėl joje esančio eterinio aliejaus. Palikite šviežią citrusinių vaisių žievelę batuose per naktį ir išimkite prieš apsiaunant. Avalynė turėtų kvepėti gerokai geriau.

7. Į batus įlašinkite kelis lašelius levandų aliejaus. Į kiekvieną batą užteks įlašinti po 1–2 lašelius. Aliejus suteiks antibakterinių savybių ir pašalins nemalonų kvapą.

Batus atgaivinkite naudodami chemiją

1. Naudokite nuo grybelio apsaugančius pėdų miltelius arba išbandykite antibakterinį purškiklį. Šių priemonių galima įsigyti parduotuvėje ar vaistinėje.

  • Tokie milteliai paprastai siejami su sportininko pėda – užkrečiama grybeline infekcija. Nors sportininko pėda yra nemalonaus kvapo ir smirdančių batų priežastis, įmanoma turėti smirdančias kojas, neturint sportininko pėdos.

  • Jei turite sportininko pėdą, pasvarstykite apie kremą, losjoną ar kitokį arbatmedžių aliejaus mišinį, padedantį kovoti su pėdų grybeliu. Arbatmedžių aliejus yra natūralus, puikiai kvepiantis ir nuo grybelio saugantis aliejus. Įtrinkite juo pėdas – taip kovosite su sportininko pėda.

Vida Press nuotr./Eterinis aliejus
Vida Press nuotr./Eterinis aliejus

2. Ištraukite batų vidpadžius ir raištukus ir įdėkite batus į pagalvės užvalkalą. Skalbkite skalbimo mašinoje šaltame vandenyje (apie 10 laipsnių temperatūroje). Pakartokite antrą kartą iškart po pirmo ciklo pabaigos, paskui leiskite batams išdžiūti.

3. Į „prasikaltusius“ batus įberkite valgomosios sodos. Jei šaldiklio triukas nesuveiks, į batus įberkite gerą porciją valgomosios sodos ir leiskite milteliams per naktį sugerti nemalonų kvapą. Valgomąją sodą galima naudoti labai įvairiai; vienas būdų – naudoti kaip nuo grybelio saugančius miltelius.

  • Taip pat galite sumaišyti valgomąją sodą su cinko oksido milteliais – taip sukursite su blogu kvapu ir grybeliu kovojančius miltelius. Sumaišykite miltelius lygiomis dalimis, įberkite į batus ir palikite per naktį. Cinko oksidas turi dezodoruojančių ir antibakterinių savybių.

  • Kitą dieną, prieš apsiaunant, iš batų išberkite miltelius, kad neišsiteptumėte kojinių ir milteliai iš jų nebyrėtų dieną.

4. Įsigykite avalynės dezodorantą. Daugumos sudėtyje yra bakterijų ir / arba enzimų, sunaikinančių tai, kas sukelia nemalonų kvapą.

Vida Press nuotr./Moteris purškia batus
Vida Press nuotr./Moteris purškia batus

5. Naudokite medicininį spiritą. Batų, kurių negalite skalbti, vidų ištepkite medicininiame spirite suvilgytais vatos gabalėliais. Tai padės išdžiovinti nemalonaus kvapo priežastis, ir, tikėkimės, leis ir vėl dėvėti mėgstamą avalynę. Medicininis spiritas greitai išgaruoja, be to, turi antiseptinių savybių. Kai susimaišo su kitais skysčiais, padeda jiems išgaruoti.

6. Naudokite kačių kraiką. Kačių kraikas gali atrodyti keistai, tačiau jis ne šiaip sau veikia: jis turi šaunių kvapą naikinančių savybių. Kojinę, pilną nenaudoto šviežio kačių kraiko, įkiškite į avalynę ir palikite per naktį.

Vida Press nuotr./Kačių kraikas
Vida Press nuotr./Kačių kraikas

7. Naudokite vandenį ir actą. Išpurkškite savo batus lygiomis dalimis sumaišytu vandeniu ir baltuoju distiliuotu actu. Purkškite avalynės vidų ir palikite džiūti 30 minučių. Paskui galite naudoti plaukų džiovintuvą, jei skubate išdžiovinti avalynę. Nakčiai į batus įberkite valgomosios sodos.

Avalynę rinkitės atsakingai ir rūpinkitės pėdomis

Neretai smirdančios avalynės priežastis yra tiesiog netinkama avalynė. Sportiniai bateliai, odiniai ar kostiuminiai batai su ribota ventiliacija smirdi dažniausiai, rašo Howtoremovethat.com. Rinkitės avalynę, kurioje yra tinkama ventiliacija.

Dar vienas dalykas – avalynė paprastai gaminama iš sintetinių medžiagų ir guminių padų bei plastikinių vidpadžių. Šie plastikiniai vidpadžiai yra pagrindiniai smirdančių batų kaltininkai.

Plastikiniai vidpadžiai yra pagrindiniai smirdančių batų kaltininkai.

Paprasta tiesa – jei keisite batus tada, kai juos reikia keisti, taip pat sumažinsite nemalonų kvapą. Kai jūsų avalynei jau keleri metai ir niekaip nebegalite atsikratyti nemalonaus kvapo, net kai išbandėte įvairiausius būdus ir priemones, laikas tiesiog investuoti į naują batų porą. Taip pat nepamirškite kaitalioti avalynės – taip suteiksite jai galimybę tarp avėjimų išdžiūti ir prasivėdinti, sumažinsite galimybę išsivystyti nepataisomai batų smarvei.

O kai pašalinsite nemalonų batų kvapą, pasistenkite neleisti jam vėl atsirasti – palaikykite kojas švarias ir kaip įmanoma dažniau dėvėkite kojines. Stenkitės avėti švarius odinius batus ir medvilnines kojines bei kasdien keisti batus.

Pėdas plaukite bent kartą, dar geriau – kelis kartus per dieną, naudodami antibakterinį muilą, o naktį naudokite geros kokybės pėdų purškiklį. Taip pat įsigykite dvi poras batų, kad galėtumėte kiekvieną jų avėti kas antrą dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius